Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стокхолм: Црној Гори додатних 16,4 милиона еура за припрему и спровођење инфраструктурних пројеката

Објављено: 15.06.2017. 18:57 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Црној Гори ће, поред постојећих фондова за инфраструктуру, бити додијељено додатаних 16,4 милиона еура за припрему и спровођење пројеката у саобраћају и животној средини, потврђено је данас у Стокхолму на састанку Управног одбора Западнобалканског инвестицијског оквира, на којем је Црну Гору представљао министар европских послова Александар Андрија Пејовић.

UO ZIO

Од овог износа, два милиона еура је опредијељено за припрему главних пројеката и надзор радова за реконструкцију клизишта Ратац и сигнализацију у станицама на сјеверном дијелу пруге Бар-Врбница.  За израду идејног пројекта и процјене друштвеног и утицаја на животну средину за двије дионице аутопута Бар – Бољаре: Смоковац-Толоши-Фармаци и Матешево-Андријевица, ЕУ је опредијелила додатних 5,4 милиона еура. Кроз ове фондове за израду студија изводљивости и припрему главних пројеката ћемо даље радити на припреми унапређења саобраћајне мреже, те побољшаване и сигурније услове за путовање кроз Црну Гору.

Такође, 9 милиона еура је додијељено за финансирање извођења радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у Подгорици, чиме се значајно унапређује животна средина главног града, али и шире регије Скадарског језера и ријеке Бојане. Новац за овај пројект ће бити одмах на располагању и заједно с кредитом Њемачке банке за развој ће помоћи да се радови брзо спроведу у првој фази.

Министар европских послова Александар Андрија Пејовић је представивши одобрене пројекте члановима Управног одбора указао на значај подршке коју ЕУ кроз Берлински процес пружа државама Западног Балкана, посебно у дијелу унапређења инфраструктурне повезаности у области саобраћаја и енергетике за коју је у оквиру финансијске перспективе 2014-2020 опредијељено готово милијарду еура.

„Кроз подршку развоју инфраструктуре, ЕУ на најбољи и најефикаснији начин подстиче развој наше регије и приближавање чланству у унији. Црна Гора заиста може бити поносна на овај додатан новац који је опредијељен за нашу земљу за инфраструктурне пројекте јер иза овога стоји огроман рад и труд колега из ресорних институција који су марљиво припремили све како бисмо данас у Стокхолму добили овакву једну подршку“, поручио је министар Пејовић.

Он је истакао пуну посвећност црногорске Владе, како у спровођењу већ одобрених пројеката, тако и у припреми нових предлога пројеката који ће омогућити нова бесповратна средства ЕУ усмјерена на даље усвајање европских стандарда.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?