Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 30. сједнице Владе Црне Горе

Видео: 30. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фотографије: 30. сједница Владе Црне Горе (32,2 МБ)

Влада је на данас одржаној 30. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић усвојила Информацију о стању реализације АДМАС пројекта са предлогом мјера за његову даљу реализацију. Ради се о пројекту који се реализује по Уговору измедју Абу Даби фонда за развој (АДФД) и Владе Црне Горе у износу од 50 милиона УСД, чији је циљ да се за предузећа и газдинства у сектору пољопривреде и сродним секторима у Црној Гори успостави систем повољнијег приступа кредитним средствима, којим би се унаприједило њихово учешће на тржишту и подигли пословни стандарди. До сада је укупно пласирано 23,2 милона УСД, резервисано 3 милиона, док је преостало расположиво још 23,8 милиона УСД. У намјери да се у даљој имплементацији АДМАС пројекта обезбиједи шири обухват потенцијалних корисника, Влада је прихватила предлог за смањење минималног износа кредитне подршке, са досадашњих 1.000.000,00 УСД на 200.000,00 УСД. Смањени минимални износ кредитних средстава, обезбиједиће знатно шири обухват потенцијалних корисника и биће прилагођен реалној апсорпцијској способности ширег круга потенцијалних корисника. Такође, одлучено је и да се у циљу ефикаснијег спровођења Пројекта његова даља реализација премјести из Министарства пољопривреде и руралног развоја у Инвестиционо-развојни фонд.

Влада је утврдила Предлог закона о Измјенама Закона о буџету Црне Горе за 2017. годину. Измјенама се приступило због неопходности техничког усаглашавања са новом организацијом и начином рада државне управе, као и повећања буџетских прихода и издатака, усљед нових економских активности.Техничким измјенама Предлог закона је усклађен са Уредбом о измјенама и допунама Уредбе организацији и начину рада државне управе у дијелу назива и програмске структуре потрошачких јединица. Такође, у посебно је приказано извршење потрошње оних јединица које су Законом о буџету Црне Горе за 2017. годину биле самосталне, а које постају саставни дио ресорних министарстава, односно органи у саставу.

Предлогом Закона о измјенама Закона о буџету Црне Горе за 2017. годину предвиђено је повећање изворних прихода за 8 милиона еура, које се темељи на наплати одређеног дијела ПДВ-а и повећаној наплати заосталог пореског дуга (ПДВ, доприноси за ПИО и здравство), у складу са Законом о репрограму пореског дуга. Приходи ће додатно расти у складу са макроекономским пројекцијама и актуелним и планираним мјерама фискалне политике, садржаним у Предлогу фискалне стратегије Црне Горе 2017-2020. Укупни планирани издаци буџета, у односу на првобитни план, већи су за 8 милиона еура. За тај износ предложеним измјенама Закона, повећан је планирани обим средстава Текуће буџетске резерве, због потребе финансирања непредвиђених издатака и реализације закључака Владе. Тиме су повећани издаци Текућег буџета, а издаци државних фондова, трансакција финансирања и капиталног буџета су остали непромијењени.

Посебно је наглашено да након извршених измјена неће доћи до промјене дефицита буџета у односу на онај који је планирани Законом о буџету Црне Горе за 2017.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању. У дискусији је наглашено да је циљ предложених измјена побољшање квалитета образовања, доступност високог образовања свима под једнаким условима, повећање мобилности студената и усклађивање система образовања са потребама тржишта рада. Најзначајније измјене, поред осталих, су увођење новог модела студирања, 3+2+3, као доминантног модела у европском простору високог образовања, бесплатних основних и мастер студија на Универзитету Црне Горе, обавезне практичне наставе, као и оснивање Агенције за обезбјеђење квалитета високог образовања, као професионалног тијела које ће спроводити поступак оцјењивања квалитета програма установа.

Предсједник Владе је оцијенио, закључујући расправу по овој тачки дневног реда, да усвајајући овај закон и остале законе из области образовања правимо озбиљан искорак у погледу стварања претпоставки за све политике које су неопходне за напредак друштва.

У циљу реализације мјера фискалне консолидације, у дијелу који се односи на смањење зарада зарада за групе послова А, Б и Ц, Влада је утврдила Приједлог Закона о измјенама Закона о зарадама запослених у јавном сектору. Смањењем зараде за 6 одсто, за наведене категорије запослених у јавном сектору, оствариће се уштеде у буџету на годишњем нивоу у бруто износу за 1,7 милион еура, а примјена Закона ће почети 1. јула текуће године.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о скијалиштима којим се важеће одредбе усклађују са новим Законом о управном поступку и Директивом ЕУ о услугама на унутрашњем тржишту. Измјенама се, између осталог, повећава заштита и сигурност корисника услуга на скијалиштима.

Такође, у склопу усклађивања са Законом о управном поступку, утврђен је и Предлог закона о измјени Закона о туристичким организацијама.

На данашњој сједници усвојена је Информација о реализацији пројекта изградње вјетроелектране на локалитету Крново. Имајући у виду да су неповољни временски услови онемогућили повезивање ВЕ Крново на електроенергетску мрежу у предвиђеном року, Влада је донијела закључак да се инвеститору одобри продужење рока за пуштање вјетроелектране у пробни рад за додатних шест мјесеци.

Влада је усвојила Информација о резултатима преговора са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД), за пројекат „Реформа Пореске администрације”. Прихваћен је и Уговор о зајму између Црне Горе и Међународне банке за обнову и развој за реализацију Пројекта у износу од 14 милиона еура, а средства су намијењена за: организационо реструктурирање, развој капацитета за управљање и информационе технологије које ће побољшати учинак система пореске администрације.

Усвојена је и Информација о реализацији Програма повећања регионалне и локалне конкурентности кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда пословања за период 2014-2016, у прошлој години и донијет Програм за период 2017 - 2020. година. Констатовано је да је Програм успјешно реализован у досадашњем периоду, уз значајно интересовање привредих субјеката и оцијењено да треба наставити са овим видим подршке. Програм се односи на финансијску подршку за предузетнике, мала и средња привредна друштва, нарочито из мање развијених подручја, са циљем повећања конкурентности, првенствено кроз усаглашавање са међународним стандардима за производе. За овај облик подршке у текућој години предвиђено је укупно 70.000 еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?