Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ: Нетачне тврдње бивше главне ветеринарске инспекторке. Храна у ЦГ је безбједна

Бивша главна ветеринарска инспекторка Мирјана Драшковић изнијела је у телевизијској емисији „Жива истина“, која је емитована у недјељу увече, низ неистина у вези са безбједношћу хране у Црној Гори.

Како је ријеч о дезинформацијама, Служба за односе с јавношћу Влада Црне Горе и Управа за безбједност хране ветерину и фитосанитарне послове из разлога исправног информисања јавности саопштавају сљедеће:

Неистинита је изречена тврдња госпође Драшковић да Црна Гора увози пилетину која не би прошла стандарде ЕУ.

Чињеница је да Црна Гора искључиво увози производе животињског поријекла из Бразила са одобрене ЕУ листе, дакле, производе које увозе и земље ЕУ и из објеката које је одобрила ЕУ, или да буде још јасноје производе по критеријумима и поријекла идентичне онима који се увозе у нпр. Њемачкој, Француској, Данској итд.

Бесмислена је тврдња бивше главне ветеринарске инспекторке: „Ми не вршимо никакве контроле над генетском модификацијом када су у питању меса. Ни једну контролу нијесмо урадили“.

Чињеница је да никада нико није доказао рекомбинантну ДНК из сточне хране. Онај ко би то доказао био би вјероватно лауреат за Нобелову награду.

Неистинита је пет пута поновљена тврдња бивше главне ветеринарске инспекторке да Европска унија „не увози много“ пилећег меса из Бразила. Чињеница је да је 51,34% пилетине увезене у ЕУ из Бразила. Ријеч је о податку Европске комисије који је могуће провјерити за неколико минута на интеренту.

Бивша главна ветеринарска инспекторка чак себи даје за право да доведе у питање и систем безбједности хране Европске уније износећи тешке оптужбе на рачун држава ЕУ тврдњом да оне наводно неисправну увезену пилетину из Бразила пласирају у треће земље.

Неистинита је тврдња бивше главне ветеринарске инспекторке да наша легислатива није усаглашена са ЕУ. Ако би то било тако како би било могуће преговарати са Европском комисијом? Како је, ако је изречена тврдња тачна, било могуће да је ЕК још децембра 2015. дакле прије годину и по, оцијенила да је Црна Гора испунила сва мјерила за отварање преговарачког поглавља 12 – Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни развој међу осталим и тиме што је усвојила више од 10 закона, међу којима и Закон о безбједности хране (Линк: хттпс://www.еу.ме/мн/пресс/саопстења/преговори-о-приступању/итем/1845-у-бриселу-оцијењено-да-је-црна-гора-поставила-добар-темељ-система-безбједности-хране).

Груба је инсинуација тврдња бивше главне ветеринарске инспекторке да су намјерно смањене казне из области безбједности хране. Казне које третирају безбједност хране нијесу смањене из разлога односно домена безбједности хране већ су усаглашене са Законом о прекршајима.

Бивша главна ветеринарска инспекторка изнијела је у емисији „Жива истина“, како је сама навела, низ „сумњи“, „индиција“ и „сазнања“. Констатујемо да је пропустила да изнесе једну једину чињеницу. О доказима да и не говоромо.

Госпођа Драшковић је као главна ветеринарска инспекторка била дужна да све сумње провјери, узме узорке било које врсте хране и пошаље их на испитивања у референтне лабораторије. У томе је нико није спјечавао нити је могао спријечити. Она, међутим, то није учинила већ по разрјешењу дужности иступа у јавности са циљем неоснованог и злонамјерног искривљавања чињеница.

Грађани Црне Горе могу бити спокојни када је ријећ о безбједности хране. Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове ради у складу са законима, који су, како је наведено, у потпуности усклађени са европскомк легислативом. Посевећеност и ефикасност најбоље потврђује до сада необјављена чињеница да је Управа само од 7. јуна, дакле у протекле мање од двије седмице, кроз контролу спријечила стављање на тржиште 12 небезбједних пошиљки разних врста хране (поврће, воће, храна за дјецу, храна за животиње, сокови, зачини).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
УПРАВА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ХРАНЕ, ВЕТЕРИНУ И ФИТОСАНИТАРНЕ ПОСЛОВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?