Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана В сједница Савјета за приватизацију и капиталне пројекте

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   
    
Савјет за приватизацију и капиталне пројекте одржао је у понедјељак, 19. јуна 2017, пету сједницу којом је предсједавао предсједник Савјета, предсједник Владе Душко Марковић.

Размотрена је Информација о активностима у циљу расписивања Јавног позива за давање у дугорочни закуп земљишта у државној својини и дијела објеката у својини ХТП Улцињска ривијера, АД Улцињ, који је доставила Тенедерска комисија за валоризацију туристичких локалитета.

Савјет је једногласно усвојио Информацију и задужио Тендерску комисију за валоризацију туристичких локалитета да у што скоријем року објави јавни позив за давање у дугорочни закуп земљишта у државној својини и дијела објеката у својини ХТП Улцињска ривијера, АД Улцињ.

Више чланова Савјета изразило је током дискусије задовољство чињеницом да постоји интересовање реномираних свјетских компанија за квалитетну валоризацију овог државног ресурса и стратешко партнерство.

Предсједник Савјета је, закључујући ову тачку дневног реда, оцијенио веома важним што брже стварање свих претпоставки за успјешно окончање процеса туристичке валоризације.

Влада Црне Горе предвидјела је Планом приватизације за 2017. годину приватизацију ХТП Улцињска ривијера АД, Улцињ путем међународног тендера, продајом акција, докапитализацијом или дугорочним закупом.

Минимална просјечна годишња цијена закупа предметних објеката и земљишта Комплекса ХТП Улцињска Ривијера АД, за период трајања закупа од 30 година, представља 3,5 одсто од укупних пројектованих годишњих прихода предмета тендера, при чему просјечни годишњи износ Закупнине обрачунат по том основу не може бити нижи од 450.000 еура. Услов је да инвестициони програм мора предвидјети унапређење квалитета и пословања постојећих објеката Комплекса до нивоа 4 међународне звјездице и изградњу нових објеката тако да након испуњења Инвестиционог програма Комплекс буде капацитета минимум 600 соба квалитета 4 међународне звјездице. Такође је услов да вриједност Инвестиционог програма мора предвидјети минимална улагања Понуђача у реконструкцију и/или адаптацију постојећих туристичких објеката, изградњу нових и управљање истим у складу са највишим интернационално усвојеним стандардима квалитета, у износу не мањем од десет милиона еура и то у првих 5 година закупа. Сви објекти, укључујући и оне који ће бити изграђени, по истеку закупа остају у власништву државе Црне Горе.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је размотрио и усвојио Извјештај о резултатима преговора по основу међународног Јавног тендера за валоризацију локације „Буљарица“, општине Бар и Будва, путем продаје и давања у дугорочни закуп са Одлуком о проглашењу тенедера неуспјелим, који је доставила Тенедерска комисија за валоризацију туристичких локалитета.

Предсједник Тендерске комисије Павле Радуловић информисао је Савјет да је на Јавни позив за учешће на међународном тендеру за валорозацију ове локације, објављен 12. маја 2016 године и измијењен два дана касније, приспјела једна понуда и то компаније „ЦДЦ Интернатионал Цорпоратион“, са сједиштем на Кајманским острвима, да је понуда укључивала купопродајну цијену од 108.761.000 еура, која је тражена Јавним позивом и закупнину у износу од 2,06 еура по квадратном метру земљишта годишње и 1,77 еура по квадратном метру акваторијума годишње, те да је стога Тендерска комисија понуду оцијенила формално исправном.

Како током преговора понуђач није одустао од свог Концептуалног мастер плана који није усклађен са планским параметрима и смјерницама исказаним у Нацрту просторног плана посебне намјене за обално подручје Тендерска комисија је донијела одлуку о проглашењу тендера неуспјелим коју је Савјет за приватизацију и капиталне пројекте усвојио.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте упознат је са Информацијом Хотелске групе Будванска ривијера о потреби нове процјене компаније у циљу њене сегментације.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте донио је Предлог одлуке о измјени Одлуке о Плану приватизације за 2017. годину тако што се са листе локалитета за туристичку валоризацију изузима комплекс Шаског језера са Владимир економијом будући да је у међувремену формирана посебна Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини у чијој је надлежности валоризација пољопривредног земљишта.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?