Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић у Цетињу: Охрабрен сам буђењем цетињске економије

Објављено: 22.06.2017. 00:16 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Актуелни и планирани пројекти за унапређење квалитета живота становника Цетиња и руралних подручја те општине, као и реализација предузетничких активности показају да Цетиње иде путем напретка, оцијењено је данас током радне посјете потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића Пријестоници.

„Имамо нову слику цетињске економије која се буди, у којој се отвара простор за нова радна мјеста, захваљујући одговорном односу и посвећености локалне самоуправе, међусобној доброј сарадњи и комуникацији са привредницима, уз подршку и пажњу са државног нивоа“, оцијенио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде након сусрета са градоначелником Пријестонице Александром Богдановићем, разговора са представницима Привредног клуба Цетиња, обиласка пољопривредних произвођача и прерађивача, као и сусрета са домаћинима из Катунске и Ријечке нахије. Посебно охрабрујући утисак и потврда да се иде у позитивном смјеру за Симовића су и нови пројекти о којима је детаљније информисан током обиласка нове пословне зоне Кошута и радова на Бизнис инкубатору. Посјети Цетињу присуствовао је и директор ИРФ-а Зоран Вукчевић са сарадницима.

На састанку са градоначелником Богдановићем и његовим сарадницима Симовић је информисан о динамици реализације започетих пројеката (комуналних, инфраструктурних) од значаја за развој Пријестонице. Градоначелник је информисао потпредсједника да се ускоро завршавају радови на реконструкцији бившег Руског посланства у коме ће бити смјештено Министарство вањских послова, о активностима на реализацији пројекта Бајове улице, новог улаза у град, најавио да убрзо креће рексонтрукција кружног пута до бизнис зоне Обод и Кошута...Ових дана, како је рекао, креће се са реализацијом пројекта санације одлагалишта Вртијевка, о завршетку припрема за расписивање тендера за изградњу стадиона и других пројеката. Посебно се говорило о бенефитима по развој туризма и пољопривреде, и уопште локалне економије, реализацијом саобраћајнице од Цетиња до Његуша.
MPRRMPRR
Током састанка било је ријечи о закону о Пријестоници који је на јавној расправи, а за шта се Богдановић посебно захвалио Влади на усвојеном нацрта тог акта. Посебна важност тог закона за Пријестоницу је одредба која се односи на јачање претпоставки за реализацију пројеката на бази Фонда за развој Пријестонице, као предуслова за повећање броја радних мјеста.

Као кључни приоритет Богдановић је истакао стварање услова за отварање нових радних мјеста и привлачење страних инвестиција. У том дијелу нагласио је пројекат нове пословне зоне Кошута који кроз приватно јавно партнерство отвара најмање 100 радних мјеста, као и пројекта локалне самоуправе за изградњу Бизнис инкубатора који ће омогућити још додатних 50 радних мјеста.

Након обиласка локација на којима се ови пројекти реализују, Симовић је истакао да је врло задовољан свиме што је сагледао приликом посјете Цетињу. „Охрабрен сам посјетом младом пољопривреднику из Рваша ,кога ћу као ментор пратити реализацију агробизнис идеје, а који вриједно ради на развоју свог газдинста, и то ради у идеалном споју пољопривреде и туризма, користећи нова знања на темељу породичне традиције. Охрабрен сам и са састанком који сам имао са градоначелником и његовим сарадницима, гдје сам добио више него јасне информације које говоре да Цетиње иде путем напретка“, казао је Симовић који је посебно истакао охрабрујућим однос локалне самоуправе према привредницима Цетиња гдје се јасно види одлучност, одговорност да креирају адекватан и подстицајан амбијент за развој предузетништва на простору града и руралних подручја. То, како је додао, може бити добар примјер другим локалним самоуправама.
MPRRMPRR
Током састанка са представницима Привредног клуба Цетиња, Симовић је честитао члановима на удруживању у ту асоцијацију, истичући, да су тако постали јаснији, одлучнији и прецизнији у односу на своја очекивања и поруке које упућују према локалној самоуправи и држави. „Рекао сам им да и данас демонстрирамо отвореност Владе за комуникацију и да је то једини могући начин да заједнички долазимо до рјешења којима ћемо додатно унапређивати пословни амбијент, како са локалног нивоа, тако и са нивоа државе.

MPRR„Најбоља потврда да то нијесу само ријечи, нити жеља, него и реалност је посјета простору бивше Кошуте. На заоставштини тог предузећа, које није одољело транзиционим временима, сада имамо нову слику. Имамо четири вриједна предузетника који на овом простору граде нове привредне субјекте из четири различите области – прераде меса, пекарске индустрије, козметичке индустрије и производње гуме. Уз бизнис инкубатор који је пројекат локалне самоуправе, реално је очекивати да ћемо у скоријем времену имати најмање 100 до 120 радних мјеста и да ће то бити одличан примјер како се имовина која је наслијеђена из тих предузећа поново оживљава, кроз нову производњу и нова радна мјеста“,
казао је Симовић додајући да по узору на пословну зону Кошута може се у наредном периоду радити и на оживљавању простора Обода.

Симовић је током посјете Цетињу обишао и предузеће Мартекс, које успјешно послује и развија се од 1992. године, с циљем да са власником разговара о могућностима подршке даљем развоју компаније и расту конкуретности њихових производа на домаћем и иностраним тржиштима.

На крају радне посјете Цетињу, Симовић и Богдановић са сарадницима разговарали су са представницима Катунске и Ријечке нахије о актуелним пројектима и будућим који ће бити од значаја за развој ових руралних подручуја. „Имали смо отворену и конструктивну комуникацију са вриједним домаћинима са тих подручја. Осјећамо потребу да им се снажније окренемо и да на темељу раније остварених резултата које је имао кроз своје дуго трајање Одбор за развој Катунске нахије, обновимо његов рад. Идеја је да се такав одбор оснује и за Ријечку нахију, како би све идеје долазиле преко ових одбора, а посредством Пријестонице усмјеравале се према Влади“, како би са једнаком енергијом радили на унапређењу живота и у руралним подручјима Пријестонице.









Кадрови са састанка са представицима Привредног клуба Цетиња


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?