Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 31. сједнице Владе Црне Горе

  

Влада Црне Горе на данас одржаној 31. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила је предлоге закона о измјенама и допунама: Општег закона о образовању и васпитању, Закона о основном образовању и васпитању, Закона о гимназији, Закона о стручном образовању, Закона о образовању и васпитању дјеце са посебним образовним потребама, Закона о образовању одраслих и Закона о предшколском васпитању и образовању. У расправи је истакнуто да је утврђивањем овог сета закона заокружен процес реформе система образовања који представља програмско опредељење Владе и има за циљ унапређење квалитета образовања на свим нивоима. Кључне новине, између осталог, односе се на оснивање Фонда за квалитет и таленте, смањење наставног плана за 10 одсто у циљу растерећења ученика, смањење норме са 20 на 18 часова, учење енглеског језика у предшколским установама од треће године, а као обавезног предмета од првог разреда основне школе. Поред тога, и у основном и средњем образовању, смањује се број ученика у одељењима са 30 на 28, уводе се специјалистичке гимназије, а у циљу афирмације стручног образовања успоставља се концепт дуалног образовања. Такође, дефинише се и статус асистената у настави, које ће школе ангажовати на одређено вријеме. Имплементацијом дефинисаних рјешења афирмише се знање, стварају претпоставке за подстицање и награђивање најбољих ученика и наставног кадра, усклађује образовање са потребама тржишта рада и омогућује примјена практичних знања и вјештина у реалном радном окружењу. 

Више министара је током дискусије снажно подржало сет закона. Предсједник Владе је, закључујући расправу, истакао да и у овом случају успјех зависи од имплементације при чему је као посебну вриједност пакета закона истакао чињеницу да је план имплементације законā детаљно разрађен. „Ово је и у политичком и у стручном смислу један од највећих захвата ове Владе у овом досадашњем кратком периоду“ – закључио је премијер.

У циљу усклађивања са правном тековином Европске уније и уређења тржишта пољопривредних производа, утврђен је Предлог Закона о тржишту пољопривредних производа. Дефинисаним рјешењима прописују се стандарди за стављање одређених пољопривредних производа на тржиште, уређује се организовање пољопривредних произвођача, спровођење интервенција на тржишту, примјена програма подршке за одређене секторе, праћење цијена пољопривредних производа, систем извјештавања према Европској унији и трговина пољопривредним производима са другим земљама. Поред тога, створиће се и услови за финансирање програма подршке за поједине секторе, који до сада нијесу постојали у нашој земљи, а који ће се након приступа Европској унији финансирати из европских фондова.

Влада је на данашњој сједници утврдила и Предлог закона о измјени и допуни Закона о парничном поступку, којим се утврђује мјесна надлежности суда према пребивалишту, односно сједишту тужиоца када су у питању спорови против државе Црне Горе, чиме се доприноси економичности вођења поступка и растерећењу рада судова. Такође, прописано је право на накнаду трошкова странци коју заступа Заштитник имовинско правних интереса Црбе Горе у износу који би се тој странци признао на име награде за заступање од стране адвоката.

Утврђен је и Нацрт закона о државним службеницима и намјештеницима, којим се дефинишу нова рјешења које се, поред осталог, односе на процедуре распоређивања и запошљавања у јавном сектору, избора кандидата, оцјењивања, напредовања, професионализацију Комисије за жалбе и Дисциплинске комисије, као и на успостављање института вршиоца дужности. О нацрту закона биће спроведена јавна расправа, у складу са прописом Владе.

Влада је дала сагласност на Одлуку о расподјели дијела прихода од игара на срећу за 2017. годину, коју је донијела посебна Комисија. Одлуком се износ од 3.525.597,99 еура распоређује за финансирање 641 плана и програма из области: социјална заштита и хуманитарне дјелатности, задовољавање потреба лица са инвалидитетом, развој спорта, култура и техничка култура, ванинституционално образовање и васпитање дјеце и омладине и допринос у борби против дроге и свих области зависности.

Донијета је Одлука о измјени Одлуке о плану приватизације за 2017. годину, којом је комплекс пољопривредног земљишта код Шаског језера са Владимир економијом изузет из првобитног плана о дугорочном закупу, јер је његова валоризација повјерена Комисији за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини.

На данашњој сједници усвојен је и Програм Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017 – 2020. Програмом је дефинисан низ активности у циљу афирмације државе и представља платформу за развој пројеката и програма који реферишу на различите аспекте црногорског и осталих нациолних идентитета у Црној Гори. Овим документом се афирмишу националне и међународне политике мултикултуралности и интеркултуралности. У дискусији је оцијењено да ће реализација Програма, између осталог, допринијети јачању и идентитета заједнице кроз умјетност, развоју нових и интегрисаних модела инвестирања у културу, иновативном развоју културног туризма, квалитету јавних политика, јачању академске базе и научне мреже у функцији развоја црногорских студија културе и идентитета, као и развоју културне политике на свим нивоима – од националног до локалног.

Влада је донијела Мастер план развоја гасног транспортног система (гасификације) Црне Горе с Извјештајем о стратешкој процјени утицаја на животну средину и Смјерницама за планирање приоритетних инвестиција у пројекте гасовода. Израда Мастер плана је одобрена у склопу десетог позива Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WБИФ). Мастер план гасификације представља пресјек стања када је у питању тржиште гаса у Црној Гори, као и институционалне мјере које је потребно спровести на нивоу министарства и регулатора задужених за ову област.

У оквиру кадровских питања, Влада је, поред осталог, донијела закључак којим предлаже Скупштини акционара „ Луштица Девелопмент“ АД Тиват да, због истека мандата чланова Одбора директора овог друштва, за чланове новог Одбора директора, представнике државног капитала, изабере Наду Павићевић, дипломирану правницу, руководитељку Одјељења за мониторинг пројеката у Министарству одрживог развоја и туризма и Нину Вукотић, дипл.ецц, савјетницу у Кабинету предсједника Владе.

Влада је предложила Скупштини Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе АД да, због истека мандата чланова Одбора директора, за чланове новог Одбора именује: др Зорана Вукчевића, дипломираног економисту, Ирфана Хусовића, дипломираног правника и Данила Орландића, дипломираног правника.

За чланове новог Одбора директора „Прекоокеанске пловидбе“ АД Бар, Влада је предложила Душана Раичевића, Мају Мијушковић и Елвира Бајрамовића, а за члана Одбора директора „Марине“ АД Бар предложила је досадашњег члана Миладина Митровића.

Скупштини акционара „Барска пловидба“ АД Бар је предложено да за члана новог Одбора директора изабере Бранислава Ћалића.

Такође, Влада је за чланове новог Одбора директора „Црногорска пловидба“ АД Котор, предложила досадашње чланове Борислава Кашћелана, Снежану Ђурковић и Мерсију Пуришић.

Влада је именовала се Азру Вуковић, дипломираног биолога, за предсједницу Управног одбора Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе, док је за директора тог предузећа именован с Елвир Клица, дипломирани економиста.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?