Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Европске и евроатлантске интеграције земаља Југоисточне Европе најбољи гарант стабилности региона

Објављено: 23.06.2017. 19:22 Аутор: мод
mod„Европске и евроатлантске интеграције земаља Југоисточне Европе најбољи су гарант стабилности овог региона“, истакао је министар одбране, мр Предраг Бошковић говорећи на панелу ''Безбједносни изазови у Југоисточној Европи'' током Конференције ''Европска одбрамбена унија - између потребе и могућности“, која се данас и сјутра одржава у Дубровнику. 

Он је казао да се намеће питање да ли би се на подручју бивше Југославије догодила велика ратна разарања и економско заостајање да је та земља била дио Савеза у којем су већ извјесно вријеме Словенија и Хрватска, а од 5. јуна и Црна Гора. Он је констатовао да су безбједносни изазови у Југоисточној Европи идентични онима са којима се суочава шира међународна заједница, а то су тероризам и миграције прије свега.

Говорећи о тероризму, министар Бошковић је истакао да је ријеч о хибридном безбједносном изазову, којег је веома тешко лоцирати и којем ниједна држава није у стању сама да се одупре. Стога је заједничко дјеловање цијелог региона Југоисточне Европе кроз механизме у оквиру НАТО и ЕУ, једини начин на који се тероризму може стати на пут, закључио је црногорски министар одбране.

Када је ријеч о руском утицају у контексту безбједносних ризика, министар Бошковић је истакао да је евидентна потреба званичне Москве да се кроз политичко, медијско и друге облике дјеловања, мијеша и врши утицај на унутрашњу и спољну политику Црне Горе. Он је додао да је најинтензивнија кампања одвраћања Црне Горе са њеног евроатлантског пута спроведена када је чланство у Сјеверноатлантском савезу постало извјесно. „Међутим, захваљујући присебности и зрелости црногорских институција, те подршци међународних партнера, Црна Гора је адекватно одговорила на такве безбједносне изазове и сада је чланица најмоћнијег политичко-одбрамбеног савеза на свијету“, нагласио је Бошковић.

Говорећи о будућности региона Југоисточне Европе, он је поновио да само чланство у НАТО представља гарант стабилности и просперитета, те да је један од најбитнијих ставова који ће Црна Гора заступати у Алијанси стимулисање земаља тог региона да слиједе њен пут. Чланство наше земље добија на пуном значају само уколико је и регион дио система колективне безбједности, казао је Бошковић.

Поред црногорског министра одбране, на панелу су учествовали и министри одбране Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, Дамир Крстичевић и Марина Пендеш и заступник пред Европским парламентом, Тонино Пицула

Организатори Конференције су Група прогресивних социјалиста и демократа Европског парламента и Тонино Пицула, заступник у Европском парламенту.
   
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?