Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Привредној комори: Остварили раст БДП-а од 3,2 одсто; одмјереним одлукама не угрожавамо бизнис амбијент

Објављено: 23.06.2017. 23:37 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Предсједник Владе Душко Марковић на сједници УО Привредне коморе ЦГ - кадрови

 
  
 
                                           
Влада Црне Горе веома одмјерено креира одлуке како њима не би угрозила бизнис амбијент, али да би ипак могла да се суочи са високим буџетским дефицитом и јавним дугом, казао је предсједник Владе Душко Марковић на сједници Управног одбора Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ) на којој је представљена њихова „Анализа фискалитета на националном и локалном нивоу“.

Захваливши премијеру на присуству и прилици да се ураде благовремене консултације, предсједник ПКЦГ Велимир Мијушковић указао је на изазове са којима се привредници суочавају, а који су дати у анализи. Административне таксе на државном и локалном нивоу привредници сматрају високим и непропорционалним услугама које за њих добијају. Такође, порезе и доприносе на зараде сматрају оптерећењем, а нијесу сагласни ни са најављеним повећањем ПДВ-а од два одсто.

Привредници су дали и предлоге за побољшање бизнис амбијента међу којима је и проширење пореске базе, даље диференцирање стопе ПДВ-а као и да се повећа број прехрамених производа на које би се примјењивала јединствена нижа стопа ПДВ-а.

Премијер је захвалио на корисној анализи и сугестијама и обећао да ће их Влада пажљиво размотрити. Он је подсјетио да је за поједине мјере, какво је повећање ПДВ-а, остављено пола године до почетка примјене како би се у том периоду сагледали сви аспекти и могућности за евентуалну корекцију.

Премијер је привредницима поручио да ће у Влади увијек имати поузданог партнера. Он је истакао да су за Црну Гору изузетно значајни страни инвеститори и њихова улагања, али да су јако важне и домаће компаније јер уколико оне не могу да апсорбују новац, онда се неће осјетити пуни бенефити инвестиција.

Истичући успјех досадашње економске политике, предсједник је навео да је у првом кварталу остварен реалан раст БДП-а од 3,2 одсто, што је значајно више него у државама региона или Европској унији. Навео је да се Влада свакога дана суочава са ограничењима у намјери да оствари економски раст, а међу њима навео спорост администрације и страх од доношења одлука.

Осврнуо се и на жалбе привредника у односу на локалне самоуправе и оцијенио да је таква њихова фискална политика озбиљан проблем и ограничење.

Привреднике је позвао да заједно са Владом раде на борби против сиве економије, указују надлежним институцијама на оне који су нелојална конкуренција, како би такви били адекватно третирани од стране државних органа.

Са предсједником Марковићем, сједницу су присуствовали и потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић и министар финансија Дарко Радуновић.
 
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДИКА ВЛАДЕ
  
 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?