Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић у Савјету Европе

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић у Савјету Европе (36,8 МБ)

Видео: Предсједник Владе Душко Марковић у Савјету Европе - кадрови

Фотографије: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са предсједницом Конгреса локалних и регионалних власти Гудрун Мослер Торнстром (20,0 МБ) 

Предсједник Владе Душко Марковић започео је у сједишту Савјета Европе у Стразбуру званичну посјету током које би требало да се састане са највишим званичницима ове међународне организације и да се обрати Парламентарној скупштини.

У оквиру посјете предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић разговараће са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом, потпредсједником Парламентарне скупштине Савјета Европе Антониом Гутијерезом и предсједницом Конгреса локалних и регионалних власти Гудрун Мослер Торнстром.

Предсједник Владе Црне Горе ће посјетити и Европски суд за људска права гдје ће разговарати са предсједником Суда Гвидом Раимондијем.

Црна Гора је 11. маја 2007. године постала пуноправни члан Савјета Европе. Од тада, Црна Гора је, својим проактивним приступом, одлучношћу и одговорношћу у извршавању постпријемних обавеза, те прихватањем европских стандарда и најбоље праксе, потврдила приврженост темељним принципима и агенди Савјета Европе.

Предсједник Владе Црне Горе ће, поводом десетогодишњице чланства Црне Горе у Савјету Европе, исказати захвалност Савјету Европе на свеукупној подршци у спровођењу реформи и достизању европских стандарда у свим кључним областима за развој демократије, владавине права и људских права, што је имало утицаја и на остваривање главног вањскополитичког приоритета Црне Горе-стицање пуноправног чланства у НАТО-у. Премијер Марковић ће дати осврт и у односу на досадашње резултате остварене у међусобним односима, те указати на значај наставка сарадње у циљу обезбјеђења остваривања и поштовања свих темељних вриједности и начела на којима почива Савјет Европе. У том, али и у циљу постизања успјеха на пољу европских интеграција, Црна Гора ће наставити са испуњавањем обавеза према СЕ, као и интензивну политику спровођења даљих реформи у оквиру своје легислативе.

У обраћању Парламентарној скупштини предсједник Владе ће говорити о достигнућима наше земље – попут чланства у НАТО-у, успјешном процесу европских интеграција и политици регионалне сарадње, али и о изазовима попут бојкота Скупштине од стране опозиције и додатној поларизацији друштва коју таква политика изазива.

Савјет Европе је међународна организација основана 1949. године, са циљем промовисања демократије, заштите и промоције људских права и обезбјеђивања владавине права у државама чланицама. Сједиште Савјета Европе је у Стразбуру. Организација има 47 држава чланица.

Црна Гора је 11. маја 2007. године постала пуноправна чланица Савјета Европе. Стална мисија Црне Горе при Савјету Европе отворена је 1. октобра 2007.

Парламентарна скупштина Савјета Европе је форум којег чине 324 представника-посланика и 324 замјеника изабраних од стране националних парламената замаља чланица.

Скупштина се састаје у Стразбуру четири пута годишње на пленарним петодневним сједницама (крај јануара, априла, јуна и септембра). Закључци са сједница представљају смјернице за активности Комитета министара.

Главна тијела преко којих дјелује СЕ су: Комитет министара, Парламентарна скупштина СЕ (ПССЕ), Конгрес локалних и регионалних власти (КЛРВЕ), Европски суд за људска права (ЕСЉП), Комесар за људска права, Конференција Међународних невладиних организација (ИНГО), Секретаријат. Засебан и вриједан сегмент Савјета Европе су бројни парцијални уговори посредством којих се третирају индивидуалне политике из домена дјеловања, са акцентом на актуелне теме.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?