Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дамјановић - Дескоска: Пуна подршка Иницијативи за оснивање међународног института

Објављено: 28.06.2017. 15:13 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke
Видео: Дамјановић Дескоска Пуна подршка Иницијативи за оснивање међународног института КАДРОВИ

Видео: Изјава министарке науке Сање Дамјановић

Видео: Изјава министарка образовања и науке Републике Македоније Рената Дескоска

Министарка науке др Сања Дамјановић боравила је у званичној посјети Министарству образовања и науке Републике Македоније, 27. јуна, 2017. године и разговарала са министарком Ренатом Дескоском. Повод сусрета је Иницијатива за оснивање Међународног научног института за развој одрживих технологија, у региону Југоисточне Европе, а која је утемељена на заједничким регионалним интересима, узимајући у обзир економске, културне и социјалне аспекте.

Министарка Дамјановић је објаснила да је за реализацију пројекта потребна подршка земаља региона и упознала ресорну министарку са наредним корацима који се односе на формирање комисије за израду конкретних идејних рјешења и програме едукације за младе истраживаче, како би се изградила експертиза, а за чије потребе се могу обезбиједити финансијска средства из ЕУ структурних фондова.

Према њеним ријечима, ЕУ већ годинама тражи атрактиван пројекат за регион Југоисточне Европе, стога Иницијатива представља велику шансу за научну заједницу региона да искористе потенцијал, развије науку и приближе се остатку Европе.

Министарка образовања и науке Републике Македоније Рената Дескоска казала је да је Иницијатива изврсна идеја, те да се може очекивати пуна подршка Македоније за оснивање Института.

-То је велика прилика за научну заједницу региона, а самим тим и економију. Желимо активно да учествујемо у даљој реализацији Иницијативе, казала је министарка Дескоска.


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

За новембар ове године је планиран научни састанак на којем ће бити одлучено која је од двије опције предложене Иницијативом најприхватљивија за регион:”Сyнцхротрон Лигхт Соурце” или Хадронска канцер терапија. Овакав пројекат, јединствен у цијелом региону, утицао би на економски развој, побољшање животног стандард и смањење незапослености.

Професор Хервиг Шопер (некадашњи генерални директор ЦЕРН-а), главни је иницијатор оснивања Института, а Иницијатива има и подршку УН-а, УНЕСЦО-а и ЦЕРН-а, као и комесара за науку и иновације у Европској Комисији Карлоса Моедаса, који је током сусрета са министарком такође исказао пуну подршку овом пројекту.

Министарке су сагласне да је неопходно даље интезивирати билатералну сарадњу и додатно оснажити сарадњу науке и научне заједнице Републике Македоније и Црне Горе.

Састанку је присуствовао и Предраг Митровић, амбасадор Црне Горе у Републици Македонији.

На основу Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Македоније о научној и технолошкој сарадњи, закљученог 22. октобра 2010. године, и Конкурса за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Црне Горе и Републике Македоније, објављеног 10. маја 2012. године, Министарство науке Црне Горе и Министарство образовања и науке Републике Македоније суфинансирају 10 заједничких научноистраживачких пројеката, и то међусобних посјета (трошкови путовања и боравка) истраживача из Црне Горе и истраживача из Македоније, у периоду 01. јануар 2016. године / 31. децембар 2017. године.
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?