Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Скупштини: Влада не стиче популарност на популизму већ штити Државу и институције и ствара услове за бољи живот грађана

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је данас у Скупштини Црне Горе у оквиру обједињеног претреса Предлога закона о извршењу Одлуке Уставног суда Црне Горе У-И број 6/16 од 19. април 2017. године („Службени лист ЦГ“ бр.31/17) и Предлога закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити да је неуставни и дискриминаторски закон чије је одредбе укинуо Уставни суд представљао удар на Државу и институције, да Влада на чијем је челу неће на популистичким мјерама стицати популарност већ ће штитити Државу, уставни поредак и инстутуције као и да циљ Владе није да грађане упућује на Завод за запошљавање и центре за социјални рад већ да им обезбиједи запошљавање и бољи живот.

Премијер је на почетку обраћања рекао да постоје два разлога из којих он као предсједник Владе учествује у расправи у вези са предложеним законима.

„Формални – јер је Влада по Уставу одговорна да извршава одлуке Уставног суда. Суштински, а он се тиче нашег опредјелјенја тј. опредјелјенја Владе да у овом важном, кључном тренутку успостави принцип владавине права, једнакости недискриминације и стварања друштва једнаких шанси за све“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је да је његова Влада, без обзира на контекст у којем се расправља о Предлогу Закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити и контекст који је постојао док смо дошли до Предлога закона, одлучна да стави принцип односно интересе Државе испред интереса појединаца и политичких партија или било којег другог интереса који није интерес Државе, институција и грађана.

„Дакле, ми желимо да расправљајући данас о овом закону успоставимо праксу да прије свега водимо рачуна о државном интересу, да поштујемо сопствене институције и да се на ваљан и демократски начин боримо за права грађана и њихов бољи живот. Желимо да поводом расправе о овом закону јасно кажемо да никада више ова држава и ове институције не смију дозволити да се зарад појединачних или политичких интереса удара у темеље државе да се због тих истих интереса компромитују институције које су Уставом успостављене“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је оцијенио да у Парламенту не треба да буде ни један посланик који није спреман да поштује Устав.

„Наша државна дужност је да штитимо Државу, да јачамо институције и да обезбиједимо грађанима складан и просперитетан живот. Ми не желимо да на оваквим питањима градимо наш политички рејтинг који би значио да ћемо поправити за пар процената нашу популарност, сачувати постојеће политичке сљедбенике или очеквиати нове, а да на тај начин урушавамо оно што су темељне вриједности црногорског друштва – напредак, просперитет, демократија, слобода и једнаке шансе за све. Због тога предсједник Владе, што није логично или што није била пракса, представља закон“ – рекао је премијер.

Говорећи о самом предложеном закону којим се мијења и допуњава Закон о социјалној и дјечјој заштити премијер је рекао да се тиме успоставља систем правичности.

„Ми смо се овим законом опредијелили да једно неуставно стање претворимо у законити амбијент и законску процедуру. Ми смо, слиједећи тај принцип, веома пажљиво водили рачуна о ономе што су легитимна очекивања оних корисница које су ово право стекле на основу неуставног закона“ – рекао је премијер додајући да је Влада одговорила на одмјерен начин.

„Мислим да је Влада нашла праву мјеру“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је оцијенио да су позиви на непоштовање Одлуке Уставног суда усмјерени против Државе и институција.

„Позиви или покличи ван ове сале да не треба поштовати одлуке Уставног суда су позиви и покличи против Државе и њеног уставног система и уређења“ – рекао је премијер додајући да то говоре они који наводно штите интересе наводно угрожених, а који након конференција за медије завршавају у подгоричким ресторанима уз квалитетну храну и добро вино.

„То је тај квазипопулистички интерес који се жели представити као интерес за грађанина. Ова Влада не жели да прихвати такав амбијент и такву праксу макар немала никакву популарност у јавности. Пречи нам је интерес Државе, прече су нам одрживе и кредибилне институције него партикуларни политички интереси иза којих не стоје аргументација и чињенице“ – закључио је предсједник Владе.

Описујући укратко основна обиљежја предложеног закона и оно што је претходило његовом доношењу предсједник Владе је рекао да је из буџета неуставним и дискриминаторским законом отишао 85.672.866,61 €, да је процјена фискалног утицаја закона 27.015.820 € и да средства за активно запошљавање која прате овај закон и која ће бити издвојена износе пет милиона еура док су трошкови за остала права дјечје и социјалне заштите 63.600.000 €.

„То је одговор онима који кажу да ова Влада нема кредибилитет за грађане који су у стању социјалне потребе. Ове цифре јасно говоре како се Влада односи према тим грађанима и њиховим потребама. Ово је Влада која не жели да ради на стварању друштва гдје ће основна потреба сваког грађанина, сваког појединца и сваке породице бити да заврши на Заводу за запошљавање или на неком од социјалних фондова. Ова Влада ће радити да изгради и створи друштво и амбијент у којем ћемо валоризовати неспорне ресурсе, а ти ресурси ће бити основа да сваки појединац и свака породица може да се запосли, да ради и да обезбиједи квалитетне услове за живот. Ова влада неће грађане слати на Завод за запошљавање или у центре за социјални рад него ће настојати да нађе простор за њихово запошљавање и одрживи живот“ – закључио је у уводном излагању предсједник Владе Душко Марковић.
 
Посланик Суад Нумановић оцијенио је да је изгласавање накнада мајкама са троје и више дјеце угрозило економску стабилност државе и тржиште рада и подстакло дискриминацију и јачање сиве економије. Навео је да ниједна земља у окружењу нема оваква или слична рјешења и да ће нове измјене Закона о социјалној и дјечјој заштити утицати на отклањање дискриминације и праведније распоређивање новца из социјалних фондова, упутивши свима позив да помогну досадашњим корисницама накнада да се укључе на тржиште рада.

Истакавши да је потребно помоћи корисницама накнада за троје и више дјеце, у разумној мјери коју држава може да издржи, посланик Андрија Поповић је рекао да ће се Либерална партија залагати да одређене категорије корисница накнада, за које је превиђено да добијају накнаду у наредних три до пет година, остваре право на накнаду до стицања услова за пензију.

Посланик Александар Дамјановић је нагласио да се „због осјећаја елементарне одговорности“ вратио у Парламент, како би учествовао у овој расправи. Поновио је став да је право на накнаду мајкама са троје и више дјеце стечено и уставно право и да се његовим укидањем подривају темељи државе.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић је, говорећи о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити, навео да су оне биле предвиђене Програмом рада Владе, али и условљене отклањањем недостатака уочених у примјени, као и проглашавањем појединих одредби неуставним. Министар Пуришић је нагласио да ће се дефинисаним измјенама повећати социјална сигурност, смањити фиктивна незапосленост и социјални ризик, као и боље усмјерити социјална давања ка најугроженијима.

Премијер је у завршној ријечи рекао да је Влада овим законом исправила озбиљну неправду која је ограничила бројне перспективе.

„То је био политички пројекат добијања гласова на изборима, а не за унапређење реалних потреба грађана који су у стању социјалне потребе“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је рекао да легитимно очекивање није математичка категорија.

„Оно не значи списак жеља, очекивање да ће накнаду примати доживотно. Принцип легитимних очекивања произлилази из начела правичности. Одлуком Уставног суда је утврђена повреда права која је дискриминаторна. Ова Влада, а вјерујем и свака друга има обавезу да то стање прекине на законит и уставан начин у овом парламенту. То смо урадили, стојимо иза тога, храбро стојимо иза тога са увјерењем да радимо добар посао за своју државу, стојимо са чињеницама и аргументима да поштујемо Устав и међународне конвенције и праксу Европског суда за људска права“ – закључио је предсједник Владе на крају расправе додајући да Влада ради добру ствар за грађане.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?