Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић у Бриселу: Црна Гора посвећена реализацији кључних задатака Алијансе

Објављено: 30.06.2017. 01:30 Аутор: мод

Министар одбране мр Предраг Бошковић учествовао је данас на састанку Сјеверноатлантског савјета (НАЦ) на нивоу министара одбране НАТО земаља, који је одржан у Бриселу. Црна Гора је први пут на овом састанку учествовала у својству пуноправне чланице Алијансе. Тим поводом, министар Бошковић је истакао посвећеност Црне Горе реализацији кључних задатака Алијансе у савременом безбједносном окружењу. Подсјетио је да је Црна Гора својом политиком потврдила да је гарант стабилности на Западном Балкану и истакао да ћемо наставити да унапређујемо добросусједске односе и међусобно повјерење у региону.

Министри одбране НАТО чланица анализирали су актуелну безбједносну ситуацију и спремност Алијансе да адекватно одговори на савремене пријетње. Акценат је био на прогресу у имплементацији одлука са Самита у Варшави, као и на једнакој подјели обавеза и одговорности међу савезницима. У том контексту, похваљен је тренд повећања улагања у одбрану код већине земаља чланица.

Министри су размијенили мишљења о активностима на плану даље борбе против тероризма, као и суочавању са осталим пријетњама које утичу на безбједност трансатлантске заједнице. Сагласили су се да је неопходно предузети даље мјере за јачање способности за одговор на хибридне изазове.

Истакнут је значај пројектовања стабилности ван граница Алијансе, како би се превентивно дјеловало на потенцијалне пријетње и изазове. У том контексту, изражена је одлучност да се настави са активностима у Авганистану, у оквиру мисије “Ресолуте Суппорт”, у циљу изградње неопходних капацитета. Разматрани су и модели унапређења сарадње са Европском Унијом и напредак остварен у имплементацији мјера предвиђених заједничком Декларацијом, потписаном уочи Самита у Варшави. 

Министар Бошковић је током састанка имао билатералне сусрете са министрима одбране Републике Италије, Робертом Пиноти (Роберта Пинотти), Велике Британије, Мајклом Фалоном (Мицхаел Фаллон), Републике Македоније, Радмилом Шекеринском и САД, Џејмсом Матисом (Јамес Маттис) и министарком одбране СР Њемачке Урсулом фон дер Лајен (Урсула вон дер Леyен).

Уочи министарског састанка, 28.јуна, министар Бошковић је организовао састанак са колегама из региона, на којем су учешће узели министри одбране Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Словеније. Тема је била разматрање могућности унапређивања регионалне сарадње у контексту НАТО агенде, односно могућности заједничког учешћа и доприноса реализацији активности Алијансе. 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?