Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нови искораци црногорске пољопривреде: Европска комисија додијелила ЕУ извозне бројеве црногорским произвођачима хране

Објављено: 30.06.2017. 19:34 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић саопштио је данас да је надлежно тијело Европске комисије донијело одлуку о додјели ЕУ извозних бројева црногорским произвођачима хране.

Симовић је на конференцији за медије уприличеној тим поводом на Граничном инспекцијском мјесту БИП - Лука Бар, оцијенио да добијање ЕУ извозних бројева значи нови искорак црногорске пољопривреде у даљем унапређењу стандарда квалитета и безбједности хране и даљем усаглашавању са стандардима ЕУ.

„Добијени ЕУ извозни бројеви представљају гаранцију квалитета и безбједности хране не само за извоз у земље ЕУ, већ и значајну гаранцију и конкурентску предност за извоз како у земљама региона, тако и широм свијета“, казао је Симовић.

Одлуком ЕК од 26. јуна 2017. године, на листу одобрених објеката за извоз на ЕУ тржиште од 500 милиона потрошача стављени су: кланице - „Месопромет“ и „Горановић“; месне индустрије - „Горановић“, „Месопромет“ и „Градина Цомпанy“; двије фарме за производњу јаја - „Ребра Цоммерце“ и „Алкосет“.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде казао је да је одлука ЕК резултат дугогодишњег вриједног и посвећеног рада који се одвијао на више колосјека. Симовић је навео активности надлежних институција у правцу изградње интегрисаног система безбједности хране у свим фазама производње - „од њиве до трпезе“.
MPRRMPRR
У том правцу, како је казао, направљени су значајни искораци који су били предуслов за доношење ове одлуке ЕК: законска регулатива је усаглашена са ЕУ законодавством; унапријеђен је систем здравствене заштите животиња; успостављен је мониторинг резидуа фармаколошких супстанци у храни животињског поријекла; унапријеђен је начин узгоја и заштита добробити животиња; изграђене су, опремљене и акредитоване лабораторије; унапријеђени су административни капацитети јачањем постојећих и формирањем нових институција.

„На другом колосјеку одвијале су се бројне активности које су, такође, биле предуслов за одлуку о додјели ЕУ извозних бројева. То су били напори које су у континуитету улагали наши произвођачи хране у освајање захтјевних стандарда квалитета и безбједности, као и система самоконтроле до нивоа потпуне усаглашености са ЕУ стандардима. Ти искораци су тражили и подразумијевали и освајање нових технологија и нових знања. Тај процес се одвијао у изазовним годинама, када је требало одољети негативним ефектима глобалне економске кризе, када се требало суочити са све оштријом конкуренцијом, а често и уз присуство елемената нелојалне конкуренције. Те активности су захтијевале визију, предузетнички дух, стратешко планирање и значајна средства“, казао је Симовић додајући да су Влада и Министарство пољопривреде произвођачима хране у том захтјевном процесу пружали континуирану подршку, кроз креирање повољног амбијента, као и кроз бројне програме како из националног буџета тако и из међународних развојних пројеката.

Представницима компанија које су добиле ЕУ извозни број и који су присуствовали пресс-конференцији у Луци Бар, Симовић је честитао на том успјеху, посебно на предузетничком прегнућу, истрајности и досљедности које су показали у достизању конкурентности и захтјевних стандарда.

Такође, честитао је и стручним службама у Министарству пољопривреде, Управи за безбједност хране, надлежним лабораторијама и надлежним инспекцијским и другим службама, јер ова одлука Европске комисије, како је рекао, представља верификацију њиховог одговорног рада.

Министар је изразио увјерење да ће овај заједнички искорак представљати додатни подстрек бројним произвођачима, који већ увелико раде на достизању стандарда и подизању конкурентности, у чему ће, као и до сада, имати пуну подршку Владе и Министарства.

Ускоро ЕУ извозни бројеви и за произвођаче млијека и мљечних производа


Министар Симповић је саопштио и да је покренута процедура за стављање наших произвођача сировог млијека и производа од млијека на ЕУ листу извозника.

„Очекујемо да ће ова процедура Европске комисије, бити завршена у наредна три до четири мјесеца. Сигуран сам да то треба да буде добар мотив за све оне који се баве производњом млијека и производа од млијека, да своје објекте унаприједе и доведу до нивоа који ће бити потпуно усаглашени са европским стандардима“ оцијенио је Симовић.

Према његовим ријечима, све ове активности имају за примарни циљ да потрошачима обезбиједе квалитетну и безбједну храну у складу са најзахтјевнијим стандардима. Како је оцијенио, заједнички циљ је да достизањем тих стандарда отворимо тржиште ЕУ за наше произвођаче хране.
MPRRMPRR
БИП – Лука Бар уступљен на коришћење Управи за безбједност хране

Министарство пољопривреде данас је уступило на коришћење Гранично инспекцијско мјесто у Луци Бар инспекцијским службама Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.
Објекат за узорковање и контролу хране биљног и животињског поријекла у Луци Бар саграђен је и опремљен у оквиру пројекта МИДАС, који Министарство пољопривреде и руралног развоја имплементира са Свјетском банком.

Специфичан по својој структури и намјени, овај објекат изграђен је и опремљен у складу са високим стандардима. Садржи специјалне приступне рампе, коморе са разним нивоима климатизације, специјалне путеве контрола и друге потребне садржаје.

„Овај објекат задовољава европске стандарде за гранична инспекцијска мјеста за ветеринарску и фитосанитарну контролу прехрамбених намирница, што представља значајну гаранцију здравствене исправности и безбједности хране“, казао је Симовић.

Састанак са предсједником Општине Бар и представницима пољопривредника
Приликом посјете Бару, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић састаће се са предсједником Општине Бар Зораном Срзентићем и представницима удружења маслинара, пчелара и рибара.
MPRRMPRR











ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?