Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Бару разговарао са предсједником Општине, маслинарима, пчеларима и рибарима

Објављено: 30.06.2017. 23:54 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Приликом данашње посјете Бару, гдје је на Граничном инспекцијском мјесту у Луци Бар промовисао одлуку ЕК о додјели ЕУ извозних бројева за црногорске произвођаче, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић састао се и са предсједником Општине Бар Зораном Срзентићем и представницима удружења маслинара, пчелара и рибара.

Састанак је био прилика да се разговара о пројектима и активностима који ће допринијети даљем развоју маслинарства, рибарства и пчеларства, као важним секторима на подручју општине Бар, али и њиховој бољој повезаности са туризмом у циљу боље валоризације потенцијала.

Према ријечима Симовића, ово је био разговор одговорних домаћина, са нивоа представника три важна сектора пољопривреде на подручју Бара, нивоа локалне самоуправе и Владе, односно ресорног Министрства. “Договорили смо да заједно реализујемо одређене пројекте који треба да значе даљи развој тих важних сектора, важних са аспекта укупног броја ангажованих произвођача и рибара, као и са аспекта реално могуће везе са туристичком потрошњом”, казао је Симовић.

На данашњем састанку дефинисани су конкретни приоритети и пројекти у сва три сектора које треба реализовати, а у правцу ефикасније реализације планова размотрено је како да у наредном периоду комуникација са сва три нивоа буде још отворенија и садржајнија.

“Детаљније смо говорили о будућем пројекту Куће маслина који треба да се реализује у Бару и који треба да допринесе даљем унапређењу маслинарства, производње висококвалитетног маслиновог уља и промоцији кроз туристичку потрошњу. Разговарали смо и како да, заједно са рибарима, конкретно почнемо да рјешавамо кључна уска грла, као што су рибарске луке, мјеста првог искрцаја, како да побољшамо тржишну позицију наших рибара и ојачамо нашу рибарску флоту. Незаобилазна тема била је и пчеларство, с обзиром на значајну бројност чланова два удружења која функционишу на простору општине Бар. Договорили смо се да ћемо посебно третирати и сектор виноградарства и винарства, као препознатљив на овом простору, посебно срцу те производње, у Црмници. Мислим да смо се добро разумјели, да са састанка одлазимо охрабрени, са осјећајем обавезности и одговорности да у наредном периоду сви заједно учинимо нове искораке”, казао је Симовић након састанка.

Потпредсједник Владе је од стране предсједника Општине и његових сарадника информисан и о охрабрујућем почетку туристичке сезоне и најавама још боље у наредним мјесецима. “Констатовали смо да такву сезону морамо спремно дочекати у свим сегментима одговорности која произилази са нивоа локалне управе и предузећа. Не можемо баш да разумијемо да општина Бар у овом тренутку има одређених проблема са водоснабдијевањем, у условима када Регионални водовод, са својим издашним капацитетима, то питање може да ријеши на квалитетан начин”, казао је Симовић.

Предсједник Општине Бар Зоран Срзентић изразио је задовољство посјетом потпредсједника Владе и министра пољопривреде са својим сарадницима, као и резултатима данашњег састанка. “Покренули смо веома значајне теме за даљи развој маслинарства, пчеларства и рибарства. Преузели смо одређене обавезе које ћемо у наредном периоду, заједно са Министарством и произвођачима и рибарима, реализовати. Имамо доста обавеза и мислим да смо спремни да их испунимо”, оцијенио је Срзентић.








ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?