Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 32. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Влада Црне Горе је на 32. сједници, одржаној 30. јуна 2017. године, којом је предсједавао предсједник Владе Душко Марковић, утврдила Предлог закона о Војсци Црне Горе. Предложеним законом уређује се организација и служба у Војсци. У дискусији је посебна пажња посвећена одредбама којима се прецизирају војне обавезе грађана Црне Горе: успостављање евиденције војних обвезника, увођење добровољног служења војног рока са оружјем у миру и обука и ангажовање војних обвезника у условима ратног или ванредног стања. У том контексту је оцијењено да ће ова законска рјешења, поред осталог, допринијети афирмацији Војске као једном од симбола идентитета и суверенитета Црне Горе, као и јачању свијести код младе генерације о припадности Држави. Предложеним рјешењима се, између осталог, уводи „мерит“ систем у поступку пријема, унапређивања и избора за образовање и усавршавање лица у служби у Војсци, детаљније прописује изградња интегритета и права и обавезе лица у служби. Законом се ближе уређују војно-полицијски послови, надлежност Војне полиције и примјена средстава принуде, употреба оружја од стране војних лица и ношење војних униформи, дефинишу нова стања у служби и успоставља нови систем оцјењива лица у служби у Војсци.

Утврђен је Предлог закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама. Доношењем овог закона, између осталог, стварају се услови за заштиту од злоупотреба које су супротне природи спорта, нормирају се јединствена правила за понашање свих учесника спортске приредбе, утврђује се јединствени система превенције и смањења ризика за избијање нереда и недоличног понашања на спортским приредбама. Новим законом имплементирају се институти међународног права из ове области, посебно станадарди Европске конвенције о насиљу и недоличном понашању гледалаца на спортским приредбама, нарочито када је ријеч о фудбалским утакмицама. Међу рјешењима предложеним овим законом су и проширење обавеза организатора приредбе и прецизно прописане мјере које организатор треба да предузме како би превенирао односно спријечио насиље и недолично понашање на спортским приредбама. Новим законом као насиље или недолично понашање препознаје међу осталим и недолично и увредљиво понашање такмичара на спортској приредби према гледаоцима, судијама или службеним лицима; бацање на спортски терен или у гледалиште предмета који могу да угрозе живот и физички интегритет лица или имовину; изазивање мржње или нетрпељивости која може да доведе до физичког сукоба учесника спортске приредбе; уношење или истицање транспарената, застава или других материјала са текстом, сликом, знаком или другим обиљежјем којима се позива или подстиче на оружани сукоб или насиље, мржњу или нетрпељивост, националну или расну дискриминацију, или дискриминацију по основу вјере, пола или сексуалне орјентације, или по другом основу; изазивање нереда приликом доласка, односно одласка из спортског објекта или у спортском објекту; позивање или подстицање на тучу или напад на полицијске службенике, лица која врше послове заштите, службена лица организатора такмичења, такмичаре или друге учеснике спортске приредбе.

Влада је утврдила и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима, којим се побољшавају поједине одредбе како би се отклонили одређени недостаци, прецизира садржај прекршајног налога и врши усклађивање са подстицајним мјерама, у циљу њихове ефикасније примјене. Најважније измјене се односе на утврђивање могућности да се новчана казна до двоструког максимума може прописати и уредбом Владе, а строжије казне предвиђене су и за прекршаје учињене у области примјене међународних рестриктивних мјера. Проширена је и обавеза вођења прекршајног поступка без претреса по поднијетом захтјеву за судско одлучивање о издатом прекршајном налогу за лакше прекршаје.

У складу са обавезама које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању и европске Директиве о услугама на унутрашњем тржишту, Влада је утврдила Предлог закона о услугама. Примјена новог Закона ће омогућити административно поједностављење у овој области, уклањање баријера за приступ тржишту услуга, упостављање јединствене контакт тачке у циљу обезбјеђења лаке доступности информација електронским путем, као и то да се на једном мјесту могу обавити сви послови. Уводи се институт слободе прекограничног пружања услуга од стране привредног субјекта основаног у држави Европског економског простора. Поред тога, подиже се ниво безбједности корисника и квалитета услуга, омогућује сарадња налдежних органа држава ЕЕП путем информационог система унутрашњег тржишта и сузбијање сиве економије.

Утврђен је и Предлог закона о хемикалијама, којим се свеобухватно уређује области безбједног управљања хемикалијама, а нарочито у дијелу који се односи на инспекцијски надзор.

Влада је утврдила Предлог закона о измјени Закона о регуларизацији неформалних објеката, којим се предвиђа помјерање почетка његове примјене за 31. децембар 2017. године. У расправи је објашњено да се интензивно ради на изради Предлога закона о планирању и изградњи којим се тежи успостављању нове и свеобухватне политике у области планирања и изградње објеката, укључујући и питање бесправне градње.

У циљу усклађивања са Законом о управном поступку, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допуни Закона о грађевинским производима.

Влада је усвојила Прољећну анализа макроеконмских кретања и структурних реформи - 2016. - И Квартал 2017. Анализа показује, међу осталим, раст извоза, привредни раст у Првом кварталу 2017. године као и снажан раст стопе запослености, раст просјечне нето зараде и пензија, у мају 2017, први пут суфицит буџета као и чињеницу да грађани Црне Горе у домаћим банкама држе 1,6 милијарди еура уштеђевине. Током дискусије је закључено да примјена мјера фискалне консолидације, дефинисаних Мјерама санације буџетског дефицита и јавног дуга 2017-2021. године, даје позитивне ефекте, који су већ видљиви у И кварталу 2017. године. (Опширније о овој тачки дневног реда можете прочитати овдје). 

Влада је усвојила иновирану верзију Програма реформе управљања јавним финансијама 2016-2020 године с Акционим планом. Иновирани Програм обухвата три нове области: државна помоћ, царине и ревизија средстава из фондова Европске уније, чиме ће се омогућити боља координација и праћење развоја система управљања јавним финансијама.

Усвојена је ажурирана Јединствена листа приоритетних инфраструктурних пројеката, с циљем додатног сагледавања могућности суфинансирања пројеката, као и ревизије степена зрелости пројеката са листе која је усвојена крајем 2015. године, у складу са препорукама Европске комисије.

Влада је донијела Стратегију управљања водама Црне Горе којом се осигурава континуитет у дугорочном планирању функционисања тог сектора на принципу одрживог развоја, укључујући уређење и кориштење вода, заштиту вода од загађивања, као и уређење водотока и заштиту од штетног дјеловања вода. Стратегија представља документ на основу којег ће се спроводити реформе сектора вода, како би се достигли потребни стандарди у управљању водама, уз организационо прилагођавање и системско јачање стручних и институционалних капацитета на националном и локалном нивоу.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Акционог плана Стратегије регионалног развоја Црне Горе 2014-2020, за 2016. годину. Како је наведено у Извјештају, у прошлој години уложено је укупно 492.343.802 еура за реализацију 562 развојна пројекта, од чега за Сјеверни регион скоро 208 милиона еура или 42 одсто, за Средишњи регион око 137 милиона или 28 одсто и за Приморски регион око 147 милиона.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2017. годину којом се, због изражених потреба туристичке привреде, годишња квота за текућу годину повећава за 5.000 дозвола, чиме ће се омогућити успјешно одвијање љетње сезоне. У дискусији је истакнуто да реформске активности у области стручног образовања и тржишта рада треба да резултирају квалитетном понудом тренутно недостајућих домаћих стручних профила који ће надомјестити потребу за радном снагом са стране.

Усвојена је Информација о реализацији и ефектима политика у области предузетништва и бизниса за период од 1. априла до 30. јуна 2017. године. Тим поводом, донијето је више закључака којима се прецизирају обавезе надлежних институција у циљу спровођења активних политика Владе у овој области. Поред осталог, Завод за запошљавање задужен је да формира имплементациону јединицу која ће се бавити подстицајем предузетништва у смислу: припреме незапослених лица са евиденције Завода за бизнис, подршке у изради бизнис планова и регистрацији пословне дјелатности, подршке и посредовања у добијању кредитних средстава ИРФ, као и свих других активности у смјеру охрабрења ових лица да узму ствар у своје руке и да ријеше своју егзистенцију.

У оквиру кадровских питања Влада је именовала Савјет за реформу јавне управе у саставу: Зоран Пажин, потпредсједник Владе Црне Горе за политички систем, унутрашњу и вањску политику – предсједник Савјета, и: Сузана Прибиловић, министарка јавне управе; Дарко Радуновић, министар финансија; Александар Андрија Пејовић, министар европских послова; Наташа Пешић, генерална секретарка Владе Црне Горе; Александар Богдановић, предсједник Управног одбора Заједнице општина Црне Горе; Светлана Вуковић, директорица Управе за кадрове; Биљана Паповић, представница невладиних организација, предложена од стране Центра за демократску транзицију и Стево Мук, представник невладиних организација, предложен од стране Института Алтернатива – чланови Савјета. Ватрослав Белан, досадашњи први савјетник у Амбасади Црне Горе у НР Кини, именован за савјетника потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем и за националног координатора „12 мјера за подстицање сарадње између НР Кине и земаља Централне и Источне Европе“. За чланове Одбора директора „Аеродроми Црне Горе“ АД – Подгорица именовани су Божидар Вуксановић, Џеват Реџематовић, Здравко Митровић, Драгомир Дуловић и Драгољуб Булатовић. За вршиоца дужности директора Управе за инспекцијске послове именован је Алија Кошута.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?