Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић у Риму учествује на Конференцији Организације за храну и пољопривреду

Објављено: 01.07.2017. 23:17 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић учествоваће на 40. сједници Конференције Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), која се одржава у Риму. Првог дана боравка у Риму, Симовић се састао са генералним директором ФАО Хозе Грацијано да Силвом.

Током разговора, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић представио је активности које се спроводе у сектору пољопривреде, а које имају за циљ да повећају конкурентност црногорске пољопривреде. Симовић је истакао потребу даљих улагања, финансијских, али и стручних напора, како би се остварили циљеви везани за даље унапређење сектора пољопривреде и раст конкуретности црногорских произвођача. Министар је нагласио да је црногорска пољопривреда у фази прихватања стандарда Европске уније, кроз прихватање правне тековине у овој области, уз очување свих специфичности црногорске пољопривреде.

Симовић је сарадњу Црне Горе са ФАО оцијенио веома добром, и том приликом подсјетио на значај потписаног Програмског оквира сарадње за период 2015. - 2019. који треба да служи за генерисање даљих заједничких пројеката кроз које ће се подржати даљи развој црногорске пољопривреде.

Генерални директор ФАО Хозе Грацијано да Силва захвалио се Црној Гори на активном учешћу у креирању политика те међународне организације, нагласивши да је задатак ФАО даља децентрализација активности, како би и мање земље могле дати пуни допринос активностима организације. Да Силва је казао да ФАО, као организација која окупља 194 земље чланице, инсистира да своје глобалне политике што више прилагоди регионалном приступу према коме активностима и иницијативе иду од земаља чланица према ФАО.

“Чињеница да је Црна Гора, као представник Европске регионалне групе, члан Савјета ФАО-а као највећег извршног органа представља јасну поруку да, без обзира на величину, свака земља има могућност да активно учествује и креира политику организације”, оцијенио је Да Силва поручујући да ће ФАО и у наредном периоду наставити да подржава црногорску пољопривреду кроз пројекте који ће се имплементирати у области пољопривреде и рибарства.

Потпредсједник Симовић захвалио се на подршци и истакао да је велика част што Црна Гора учествује у раду Савјета и предсједава Европском регионалном групом. “Тиме је Црна Гора добила могућност да непосредно учествује у раду најзначајнијег радног тијела ФАО и са те позиције у друштву је држава које већ деценијама дају смјернице и препоруке за развој пољопривредне производње на глобалном нивоу. Свакако, чланство Црне Горе у Савјету ФАО биће добра прилика за даљу афирмацију и унапређење црногорске пољопривреде, као и њену бољу промоцију на међународном нивоу. Учешће у раду савјета, такође, значи и велику обавезу Црне Горе, посебно у свијетлу активности које ФАО спроводи у региону”, оцијенио је Симовић.

Потпредсједник Владе изразио је спремност Црне Горе да преузме активну улогу у спровођењу ФАО пројеката у региону југоисточне Европе. Симовић је истакао важност регионалног приступа и заједничких и конкретних пројеката који ће имати своју примјену у пракси. У том дијелу, нагласио је потребу развоја конкретних пројеката који се односе на негативне утицаје климатских промјена на сектор пољопривреде.

Састанку са генералним директором ФАО присуствовао је и стални представник Црне Горе при Организацији за храну и пољопривреду Уједињених нација Александар Дрљевић.

На 40. сједници Конференције ФАО која се наредних дана одржава у Риму, потпредсједник Владе Црне Горе обратиће се учесницима говорећи на тему постизања циљева Агенде одрживог развоја 2030. На маргинама скупа, Симовић ће имати низ билатералних сурета, између осталих, са министром пољопривреде Естоније Тармо Тамом.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?