Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у ЦЕРН-у: Данас је Црна Гора добила прилику да користи научне потенцијале цијелог свијета

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Предсједник Владе Душко Марковић потписао је данас у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) – водећој научној институцији у свијету Меморандум о разумијевању између Владе Црне Горе и ЦЕРН-а којим наша земља постаје пуноправна чланица ЦМС експеримента (Тхе Цомпацт Муон Соленоид).

„Потписивањем овог Меморандума ми стварамо претпоставке да сав научни потенцијал и знања реномираних научника цијелога свијета користимо како бисмо оспособили наше истраживаче и како бисмо допринијели црногорској науци и развоју физике у Црној Гори“ - рекао је предсједник Марковић након потписивања Меморандума уприличеном у подзменом експерименталном дијелу ЦЕРН-а на 100 метара испо земље.

Премијер је изразио увјерење да ће се користећи потенцијал ЦЕРН - а отворити велике и нове могућности не само за научнике, него и за побољшање квалитета живота свих грађана Црне Горе.

„Вјерујем да ће ово бити почетак који ће означити трансфер знања према црногорским научницима и црногорској научној заједници и да ће од тога имати бенефите не само научници и појединци него да ће од овога имати бенефите Црна Гора, њена економија и на тај начин нови црногорски развој који ће допринијети већем квалитету живота у Црној Гори. Привилегија је и част да Црна Гора и њени научници могу на свој начин и у оквиру својих могућности доприносити развоју науке у Европи и широм свијета“- закључио је предсједник Марковић.

Црна Гора постала је овим чином дио једног од највећих ЛХЦ експеримената у ЦЕРН-у, у којем је ангажовано око 4.000 научника, инжењера и студената из 200 истраживачких институција широм свијета. Потписивањем Меморандума и цијела инфраструктура Великог хадронског сударача (ЛХЦ) са свом пратећом опремом, детекторима и рачунарским системима постаће доступна нашим истраживачима.

На почетку посјете, премијер Марковић рекао је водећим руководиоцима ЦЕРН-а да је изузетно почаствован боравком у овој престижној научној институцији и да вјерује да ће након ове посјете заживјети идеја министарке науке др Сање Дамјановић да наша земља почне да користи потенцијале ове институције у којој је министарка провела највећи дио научне каријере.

„Долазимо из мале земље са великим амбицијама“ – рекао је предсједник Владе додајући да је највећи дефицит који данас постоји у Црној Гори – дефицит знања и да је утолико прије ова посјета за нас значајна јер наша земља једино повећањем квантума корпуса знања може достизати развијене земље и поправљати квалитет живота грађана.

Руководиоци ЦЕРН-а указали су предсједнику Владе на домете ове институције у којој годишње докторира 1.000 физичара и гдје је просјек година научника – 27. „Потребни су нам млади људи за нашу науку“ – речено је на почетку састанка уз напомену генералне директорице ЦЕРН-а Фабиоле Ђианоти, на чији позив предсједник Владе борави у радној посјети овој научној институцији, да је ЦЕРН од данас потпуно отворен и за Црну Гору.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Руководилац контроле ЦМС-а Жоел Батлер упознао је предсједника Владе са радом ЛХЦ акцелератора и рекао:

„Црна Гора ће радити у некој од ових области, или можда у двијема.“

Предсједник Владе уписао се поподне у Књигу гостију.

„Рад са реномираним свјетским научницима, у престижном окружњењу какво ЦЕРН обезбјеђује, представља изванредне услове за усавршавање црногорских истраживача. Очекујем да ће сарадња на овом нивоу омогућити ефикасан трансфер знања према нашим научницима, и популаризацију физике као важне научне дисциплине у Црној Гори. Партнерство са ЦЕРН-ом је и прилика да као друштво дамо одређени допринос науци на највишем европском и свјетском нивоу. То представља посебну част и мотив за Црну Гору“ – написао је премијер.

На крају посјете премијер Марковић је разговарао са црногорским научницима који раде у ЦЕРН-у.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Са предсједником Владе у посјети ЦЕРН-у су уз министарку науке и потпредсједник Црногорске академије наука и умјетности Проф. др Љубиша Станковић и руководилац истраживачке групе Универзитета Црне Горе која ће радити са ЦЕРН-ом на ЦМС пројекту Проф. др Наташа Раичевић, са Природно-математичког факултета.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Фотографије: Долазак предсједника Владе Душка Марковића у ЦЕРН (35.1 МБ)

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић обишао ЦМС детектор у ЦЕРН-у (41 МБ)  

Фотографије: Потписивање Меморандума о разумијевању између Владе Црне Горе и ЦЕРН-а (32 МБ)

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић са нашим студентима (19.1 МБ )

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић уписао се у књигу гостију у ЦЕРН-у (18.8 МБ)

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић обишао Глобалне ЛХЦ рачунарске мреже (40.9 МБ)

Видео: Долазак предсједника Владе Душка Марковића у ЦЕРН - кадрови

Видео: Потписивање Меморандума о разумијевању између Владе Црне Горе и ЦЕРН-а - кадрови

Видео: Изјава предсједника Владе Душка Марковића

Видео: Изјава министарке науке Сање Дамјановић

Видео: Предсједник Владе Душко Марковић са студентима - кадрови

Видео: Предсједник Владе Душко Марковић обишао Глобалне ЛХЦ рачунарске мреже - кадрови

Видео: Предсједник Владе Душко Марковић уписао се у књигу гостију у ЦЕРН-у - кадрови

 

 

 

 

       

      

 

 

 

 

    

   

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/Q-Q4xИy4ВQ4

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?