Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић сусрео се у Кући меда са 102 корисника подршке младим пчеларима

Објављено: 10.07.2017. 19:40 Аутор: МПРР
MPRRПодршку Министарства пољопривреде и руралног развоја искористила је нова група младих људи да започну посао у пољопривреди, у области пчеларства. Млади који су били пријављени на Завод за запошљавање, њих 102, искористили су могућност да из Агробуџета за 2017. годину, кроз Јавни позив за подршку младим пчеларима, добију подршку у облику три оформљене пчелиње заједнице.

Уговоре о додјели подршке потписали су данас приликом сусрета са потпредсједником Владе и министром пољопривреде и руралног развоја мр Милутином Симовићем, у Кући меда, у Даниловграду.

“Ови млади људи искористили су пружену могућност да започну посао у области пчеларства и вјерујем да ће искористити шансу да постану успјешни пчелари”, казао је министар Симовић.

Он је казао да је због великог интересовања младих за ову подршку одлучено да се буџет за ову мјеру додатно повећа и да се подрже сви који су испунили услове по јавном позиву, а не само 92 корисника колико је било предвиђено.

Уз подршку Министарства у износу од 80 одсто средстава за набавку, млади пчелари су добили укупно 306 пчелињих заједница. Реализацијом ове мјере, како је данас саопштио Министар, сјеверни регион Црне Горе добиће 53 нова млада пчелара, централни 44, а приморски 5. Од тога је 77 мушкараца и 25 жена, а њихова просјечна старост је 24 године.

Овај програм Министарство реализује у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе, те да су у складу са Агробуџетом, током 2017. године за подршку пчеларству објављена су три јавна позива: за додјелу подршке младим пчеларима почетницима; за набавку воска за органску и конвенционалну производњу меда; за одабир одгајивача пчелињих матица.

Министар је подсјетио да млади пчелари након што добију кошнице стичу услове за добијање подршке по више основа: за производњу селекционисаних матица, унапређење квалитета пчелињих производа и здравственог стања пчелињих заједница, стручно оспособљавање, прераду и набавку воска. Подсјетио је да са 20 и више пчелињих друштава пчелари имају могућност да остваре подршку и кроз остале агробуџетске мјере: за адаптацију објеката, набавку опреме за прераду на породичним газдинствима, почетак бављења туризмом у руралним подручјима, органску производњу, за лабораторијску анализу меда и друге.
MPRRMPRR
Симовић је изразио посебно задовољство што ови млади људи бављење пчеларством почињу у Кући меда. “У кући свих наших пчелара, односно у својој кући, коју смо изградили с циљем да окупимо све црногорске пчеларе и омогућимо им бољу повезаност и унаприједимо њихову конкурентност”, казао је Симовић.

Паралеле


Према ријечима Симовића, вриједни пчелари и пољопривредници у свим епохама препознати су као вриједне радилице, на шта су, с правом, поносни, у сваком времену и у сваком друштву.

“Тако је и данас. Свака држава која тежи просперитету мора препознавати и подржавати вриједне људе. Управо то ми чинимо и данас. Због тога смо данас поносни да подржимо ово сто двоје вриједних младих људи”, казао је Министар поручујући да сви они који буду жељели да даље унаприједе своју пчеларску и другу производњу у Влади и у Министарству имаће сигурну и одговорну подршку – и стручну и савјетодавну и финансијску.

“Пчелама и пчеларством су се бавили и стари Египћани, а Хипократ, најпознатији грчки љекар – оснивач медицине, још у петом вијеку прије нове ере прописивао је мед и здравим и болесним. Попут њега, најистакнутији грчки мислиоци и писци бавили су се пчелама и уочили подјелу улога и рада у пчелињим друштвима. Уочили су улогу матице, вриједних радилица, али и трутова. Уочили и правили паралеле са уређењима друштва, паралеле које није ни данас тешко уочити”, рекао је Симовић.

“Као што пчелињи обрасци рада и понашања одвајкада служе као примјер за углед и људским заједницама, сигуран сам да ће и ови вриједни млади људи служити као примјер за углед у својим срединама и да ће тај примјер слиједити многи. Њихова младост и ентузијазам су томе најбоља гаранција”, поручио је Симовић који је младим пчеларима пожелио срећу и успјех у даљем раду.

Младим пчеларима обратио се и предсједник Општине Даниловград Бранисалав Ђурановић, који је данас, на одвојеном састанку у Општини, био домаћин радне посјете потпредсједника Владе и министра пољопривреде Милутина Симовића са сарадницима. Ђурановић је истакао да је посебно поносан што се Кућа меда налази на подручју даниловградске општине и истакао да данас присутни млади пчелари потврђују оправданост инвестиције у Кућу меда. Он је истакао да Општина у сарадњи са Владом и Министарством настављају да стварају све бољи амбијент за развој пчеларства, уопште пољопривреде и живота на селу.
MPRRMPRR
Предсједник Савеза пчеларских организација Радуле Миљанић, у име кровне организације у тој области, пожелио је добродошлицу младима у свијет пчеларства, истичући да ће у савезу и Кући меда имати потребну подршку за даљи рад, како би постали успјешни пчелари и заједно наставили да унапређују сектор пчеларства. Основно, како је истакао, је љубав према пчеларству коју вјерује да имају млади који данас потписују уговоре о подршци.

Министарство ће бити на терену и редовно информисати јавност

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја истакао је да ће Министарство наставити да непосредно информише јавност о резултатима свих програма подршке.

“То ћемо радити редовно и то са терена, као што се стручне и савјетодавне службе константно налазе на терену. У свом раду се трудим да и лично промовишем такав приступ, јер сам увјерен да само у непосредној комуникацији са произвођачима можемо спознати све изазове са којима се они сусрећу и дати најбоље одговоре на њих. То чинимо и данас посјетом Кући меда”, казао је Симовић.

У цијелом овом процесу, како је истакао, велики значај за едукацију и информисање, не само пољопривредних произвођача и прерађивача, већ и укупне јавности, свакако имају медији. „Желим да искористим ову прилику да вам се лично захвалим на труду и раду који улажете у ажурно и објективно извјештавање о активностима у сектору пољопривреде“, казао је Симовић.
MPRRMPRR
Брига о здрављу пчела велики изазов

Након сусрета са младим пчеларима, Министар се у Кући меда састао и члановима Управног одбора Савеза пчеларских организација Црне Горе.

Једна од тема које су разматране на састанку била је заштита пчела, с обзиром на све веће изазове који угрожавају опстанак пчела на глобалном нивоу. Министар Симовић је тим поводом рекао да је и европско пчеларство пред бројним изазовима и да није случајно Европски парламент донио посебну резолуцију о пчеларству којом се предлаже Европској комисији низ мјера за заститу пчела. “Такође, не случајно, у посљедње вријеме покрећу се иницијативе у региону за доношење посебних закона о заштити пчела. И Црна Гора ће активно партиципирати у тим иницијативама.“

Истичући да се радо сјећа раније дугогодишње сарадње са Савезом када је покренут лист “Пчелар”, када су заједно реализовали бројне манифестације, суочавали се са изазовима здравствене заштите пчела, креирањем подстицајних мјера…Симовић је истакао и да је најбољи пут, пут партнерског креирања пољопривредних политика и у сектору пчеларства и у другим секторима, у чему свако треба да преузме припадајуће одговорности.

Током састанка размотрени су резултати досадашњих активности на унапређењу сектора пчеларства, од фазе започете прије осам година у дијелу набавке најсавременије опреме за прераду воска и производњу сатних основа, преко фазе изградње Куће меда. Посебан акценат стављен је на образовање пчелара, при чему је саопштено да је у сарадњи са Министарством просвјете, ПКЦГ и Центром за стручно образовање покренут поступак за увођење занимања “пчелар – ИИИ степен стручности”, при чему је наглашено да Кућа меда треба да буде активни дио средњег и високог образовања. Кућа меда је истакнута и у дијелу производње квалитетне и здравствено – безбједне хране за прихрану пчела, са линијама за производњу инвертног сирупа и погача, а које су у складу са међународно признатим и харминизованим методама квалитета. На састанку је било ријечи и о започетим активностима на заштити географског поријекла меда из Црне Горе, реализацији пројекта паковања меда у Кући меда, који ће бити репрезентативан производ, посебно за потребе туристичке привреде.








ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?