Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић посјетио Општину Даниловград

Објављено: 10.07.2017. 23:01 Аутор: МПРР
MPRRОпштина Даниловград може да послужи као примјер мудрог промишљања са нивоа локалне самоуправе да побољшањем пословног амбијента и у сарадњи са Владом створи претпоставке за привлачење инвестиција, развој предузетништва и отварање нових радних мјеста, оцијењено је током данашње радне посјете потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића.

Симовић са сарадницима разговарао је са предсједником Општине Даниловград Браниславом Ђурановићем и његовим сарадницима, о ефектима досадашњих напора на стварању услова за инвестиције у производње погоне, посебно у сектору пољопривреде и агроиндустрије, о динамици реализације актуелних пројеката на побољшању водоводне и путне инфраструктуре у руралним подручјима, али и приоритетима за наредни период.

Предсједник Општине информисао је Симовића о статусу пројеката изградње више водовода на подручју општине, као и почетку градње нових, за које је Министарство већ уплатило око 70.000 еура.

Сагледавајући постигнуте резултате, Ђурановић је навео да је протеклих година, захваљујући подршци из Агробуџета и пројектима бесповратне подршке као што су МИДАС, ИПАРД лике, пољопривредна производња значајно напредовала. Како је казао, повећан је сточни фонд, засади под житарицама, виновом лозом, а посебно задовољство изразио је због значајних инвестиција у прерађивачки сектор у области прераде млијека, живинарства, производњу сточне хране, што је отворило значајан број нових радних мјеста. Подсјетио је да на подручју општине послују четири мљекаре, фарма кока, фарма свиња, фарма сточне хране, фабрика за прераду љековитог биља, два рибњака, фабрика сокова и једна за прераду љековитог биља, и друге.

За привлачење инвеститора и њихову заинтересованост да бизнис реализују управо у даниловградској општини, како је додао, велики подстицај било је континуирано смањивање комуналија и друге активности на побољшању пословног амбијента.

Према ријечима потпредсједника Владе и министра пољпривреде Милутина Симовића евидентни су искораци на економском плану, посебно у дијелу пољопривреде и агроиндустрије. „Бројни су привредни субјекти који су изникли на подручју даниловградске општине. Економска слика је значајно побољшана, шире се капацитети, инвестира се, стварају се услови за нова запошљавања. То је резултат синергије вриједних домаћина, али и домаћина са нивоа локалне самоуправе задужених за креирање пословног амбијента, уз незаобилазну подршку Владе. У тој синергији реално је очекивати позитивне резултате“, оцијенио је Симовић, посебно истичући политику локалне самоуправе усмјерену на креирање подстицајног инвестиционог амбијента.

Симовић је истакао и одговоран однос даниловградске локалне самоуправе према развоју руралних подручја, у дијелу побољшања водоводне и путне инфрастрктуре, додајући да ће у том дијелу Влада и ресорно Министарство одговорно партиципирати. Даниловград, како је казао, може бити примјер другим општинама и по разумијевању према стварању услова за боравак становника на околним катунима. У том дијелу, замолио је предсједника Општине да се сагледа шта се још може учинити у том правцу, како би домаћини који издижу стоку на катуне имали адекватне услове.

„Са оваквим приступом, одговорним односом локалне самоуправе и ангажманом локалних предузећа, добром сарадњом са привредницима и индивидуалним произвођачима, и одговорним односом са нивоа Владе, вјерујем да ћемо наставити да постижемо резултате“, казао је Симовић додајући да Влада у дијелу пољоприверде и руралног развоја, у сарадњи са ЕУ и другим међународним партнерима, ствара и нове финансијске претпоставке за нове и снажније искораке у наредним годинама.





ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?