Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уочи Самита у Трсту: Црна Гора за регионалну сарадњу, али кључна остаје интеграција у ЕУ

Савјетница предсједника Владе за економска питања и поткоординатор Радног тима Владе Црне Горе за област економских интеграција у склопу припреме активности у оквиру Берлинског процеса Нина Вујошевић саопштила је уочи Самита држава Западног Балкана у Трсту да ће Црна Гора прексјутра подржати и Акциони план за регионални економски простор и регионалну сарадњу уопште, али искључиво у постојећем правном оквиру, и да у интеграционом смислу кључни приоритет наше земље остаје окончање процеса учлањења у Европску унију.

„На Самиту у Трсту биће разматран Конослидовани вишегодишњи Акциони план за Регионални економски простор за шест земаља Западног Балкана. Црна Гора у потпуности подржава све активности које воде усклађивању земаља у процесу проширења, односно придруживања јединственом тржишту Европске уније. У том контексту чињеница да смо недавно затворили преговарачко поглавље 30 – Вањски односи, које одређује трговинску политику према трећим земљама, најбоље говори о томе како се треба припремати и усвајати европске стандарде. Полако завршавамо своје обавезе у дијелу затварања преговарачких поглавља и стога у потпуности подржавамо све активности које су подршка земљама у процесу проширења, да се што брже и боље ускладе са правном тековином Европске уније“ – рекла је др Нина Вујошевић, савјетница предсједника Владе за економска питања.

Сарадња у оквиру ЦЕФТА-е

Нина Вујошевић је навела да је почетком године било више иницијатива за јачање регионалне економске интеграције на Западном Балкану као и да су помињани „царинска унија“ и „заједничко тржиште“ региона Западног Балкана, да је о томе било ријечи и марта ове године у Сарајеву, на састанку предсједника влада држава Западног Балкана и представника Европске комисије, али је додала да је у интеграционом смислу кључни приоритрет Црне Горе био и остао процес интеграције у Европску унију.

„Након састанка у Сарајеву, у циљу сагледавања могућности јачања регионлане економске сарадње и то у оквиру реалних могућности продубљивања ове сарадње приступило се састанцима на техничком нивоу којима су присуствовали представници влада земаља Западног Балкана, Европске комисије, Савјета за регионалну сарадању, секретаријата ЦЕФТА-е и Свјетске банке. Такође, одржано је и више састанка на високом политичком нивоу о сагледавању могућности јачања регионалне еконопмске сарадње у неколико области. Став Црне Горе на наведеним састанцима увијек је био да подржавамо регионалну економску интеграцију, при чему је свакако наш кључни приоритет преговори за чланство у Европској унији и наравно наша подршка је усмјерена на све што је комплементарно са овим процесом“ – рекла је савјетница предсједника Владе.

Правни основ

Савјетница Вујошевић је објаснила да је на састанцима договорено да се настави са јачањем регионалне економске интеграције кроз развој регионалног економског простора у оквиру шест земаља Западног Балкана, у четири области: трговина, инвестиције, мобилност, дигитализација. Развој регионалног економског простора земаља Западног Балкана као ЦЕФТА страна и имплементацију Консолидованог акционог плана за регионални економски простор за шест земаља западног Балкана, Црна Гора је подржала као прихватљив у постојећем правном оквиру кога чине: Закон о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица, с једне стране и Републике Црне Горе с друге стране и Закон о ратификацији споразума о измјени и приступању Централноевроспког споразума о слободној трговини, уз могућност потписивања додатних протокола на ЦЕФТА споразум.

Овакав став Црне Горе је прихваћен од стране Европске комисије и земаља региона и постојећи правни оквир је постао саставни дио предметног Акционог плана. Другим ријечима, Консолидовани вишегодишњи Акциони план за регионални економски простор за шест земаља Западног Балкана ће се спроводити у ЦЕФТА правном оквиру и сходно Споразумима о стабилизацији и придруживању сваке од земаља региона.

Садржај и динамика спровођења Акционог плана

Наведеним Акционим планом је предвиђено да он неће ограничавати земље региона у вођењу сопствене трговинске политике. Суштина овог Акционог плана јесте да се врши јачање регионалне сарадње у наведене четири области. Када је ријеч о области трговина, томе це се допринијети кроз поједностављење трговине, елиминисање одређених, нарочито нетарифних баријера у трговини, као и поједностављење трговине услугама. У области инвестиција акценат је на стварању регионалне инвестиционе агенде за реформе у региону које ће постаћи већи прилив инвестиција у регион и јачање промоције региона као инвестиционе дестинације. Што се тиче мобилности као треће области која је предмет овог акционог плана акценат је на повећаној мобилности истраживача, отклањању или убрзању активности на признавању академских квалификација, као и стручних квалификација и то за: докторе, стоматологе, архитекте и грађевинске инжињере. За област дигитализације, као четрвту област у Акционом плану, предвиђају се активности које се односе на подстицање развоја дигиталне инфраструктуре, стварање економског простора без роминга, усаглашавање политика спектра, побољшање интернет безбједности и слично.

Консолидовани вишегодишњи Акциони план садржи и динамику спровођења активности до 2020. године, са неким активностима до 2023. године, како би се постојећа регионална сарадња унаприједила стварањем економског простора за четири области које су његов предмет.

Такође, спровођење мјера из предметног Акционог плана ће се вршити уз коришћење ефикасности постојећих институција: ЦЕФТА секретаријата и Савјета за регионалну сарадњу, које ће бити задужене за извјештавање о примјени овог АП.

У предлогу Акционог плана, који је развијен у сарадњи са Европском комисијом и свим земљама региона, ЦЕФТА и РЦЦ (Регионални савјет за сарадњу), позване су међународне организације, међународне финансијске институције и донатори да усагласе своје програме помоћи са предлогом активности из овог Акционог плана.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/В4хX36СдГЛг

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?