Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ: Чланови Владе СВАКЕ године одају пошту жртвама и обиљежавају Дан сјећања на жртве ратова вођених на просторима бивше СФРЈ

Неистинита је, тенденциозна и злонамјерна тврдња изречена данас, 11. јула 2017. године, у главној информативној емисији Телевизије Вијести „Вијести у пола седам“ од стране водитеља емисије и од стране Ранка Кривокапића да је наводно Владе Црне Горе данас „први пут“ послала делегацију да ода пошту жртвама ратова вођених на подручју бивше Југославије

Уредник и водитељ емисије изјавио је: „Влада је данас први пут послала своје представнике на обиљежавање Дана сјећања на жртве ратова вођених на просторма бивше СФРЈ и то министра правде Зорана Пажина и министра рада и социјалног старања Кемала Пуришића. На овом догађају, који традиционално организује Форум Бошњака, појавили су се као и ранијих година представници неких опозиционих странака“.

Емитована је и изјава Ранка Кривокапића: „Добро је да је Влада Црне Горе по први пут послала и званичну делегацију. Долазили су министри али никад званична делегација Владе.

До које мјере је изречена тврдња бесмислена и злонамјерна потврђују сљедеће чињенице:

1. Споменик на Побрежју подигнут је на иницијативу Владе Црне Горе у процедури која је била јавна и транспарентна.

Влада је активности на изради споменика покренула на сједници одржаној 12. марта 2009. године. У складу са чланом 16 став 2 Закона о спомен – обиљежјима („Службени лист Црне Горе“, број 40/08), Министарство за људска и мањинска права је Скупштини Главног града упутило захтјев за доношење Одлуке о подизању спомен-обиљежја. Скупштина Главног града је у јуну 2009. године донијела Програм подизања спомен-обиљежја („Службени лист Црне Горе-општински прописи“, број 19/09), а у априлу 2010. године и Одлуку о давању назива јавном објекту-парку и постављању спомен плоче на Побрежју („Службени лист Црне Горе-општински прописи“, број 16/10).

Услиједила је законска процедура која подразумијева Захтјев за издавање грађевинске дозволе за изградњу спомен-објекта, Урбанистичко-техничке услове за изградњу спомен-објекта на Побрежју и коначно 22. априла 2011. године расписивање јавног конкурса од стране Министарства за људска и мањинска права за идејно рјешење споменика. Влада је затим за припрему и реализацију програма отварања Споменика формирала Организациони одбор који су чинили представници кабинета Предсједника Владе, Министарства за људска и мањинска права, Министарства културе, Државног протокола, Секретаријата за културу и Секретаријата за планирање и уређење простора и заштиту животне средине Главног града.

О свим наведеним активностима Влада је транспарентно и правовремено информисала јавност.

2. Споменик је отворио 11. јула 2011. године предсједник Владе лично.
 
Služba za odnose s javnošću

3. Сљедеће године је по изричитом захтјеву предсједника Скупштине цвијеће положила САМО делегација Парламента да би наредних година чланови Владе СВАКОГ 11. јула полагали цвијеће и одавали пошту жртвама о чему је јавност редовно информисана.
 
2013. године пошту су одали потпредсједник Владе Душко Марковић и министарка Сања Влаховић (хттп://www.гов.ме/вијести/129578/Обиљезен-Дан-сјецања-на-цивилне-зртве-ратова-водених-на-простору-бивсе-Југославије.хтмл)
 
Služba za odnose s javnošću
 
Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
Све наведено могуће је провјерити на порталу Владе гдје су доступни текстови, фотографије и видео снимци одавања поште.

Из наведеног је јасно да не само да није истинита изречена тврдња да је Влада Црне Горе наводно ове године „први пут послала своје представнике“ на обиљежавање Дана сјећања већ да је тврдња бесмислена јер је Споменик подигнут, како је овдје показано, управо одлукама Владе Црне Горе.

Да је изјава тенденциозна и злонамјерна указује чињеница да је ТВ Вијести најприје данас поподне упутила Влади питање „да ли је неко из Владе отишао у Сребреницу“ са ултимативним захтјевом за одговор до 18:00 под пријетњом објављивања информације да „Влада није могла да одговори“ да би након одговора Службе за односе с јавношћу Владе Црне Горе који очито није задовољио потребе била пласирана наведена неистинита тврдња чија је једина сврха била измишљање разлога да се медијски простор да наредном саговорнику ТВ Вијести, представнику минорне опозиционе политичке партије, да без икаквог утемељења критикује Владу са позиција наводне Владине недосљедне политике у вези са жртвама ратова вођених на подручју бивше Југославије.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?