Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 34. сједнице Владе Црне Горе

  

У циљу веће доступности љекова и континуираног снадбијевања грађана и здравствених установа чији је оснивач држава, Влада Црне Горе је, на данас одржаној 34 сједници, којом је предсједавао потредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, донијела Одлуку о допуни Одлуке о мрежи здравствених установа. Доношењем ове Одлуке, по моделу јавно-приватног партнерства, давалац услуга који обезбјеђује остваривање права на љекове који се прописују на рецепт може да буде и апотека чији је оснивач друго правно и/или физичко лице, са којом Фонд за здравствено осигурање закључи уговор, чиме ће се обезбиједити стабилније снабдијевање љековима и избјећи дуготрајне процедуре набавки љекова и потенцијалне могућности њихове несташице. Рецепт који је прописан од стране изабраног доктора моћи ће да се реализује, осим у 53 апотеке „Монтефарма“ и у више од 250 апотека, које имају могућност да закључе уговор са Фондом.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о сигурности поморске пловидбе. Најважније измјене се односе на стварање услова за остварење пуноправног чланства у Паришком меморандуму о разумијевању, удружењу чији је Црна Гора тренутно придружени члан. Поред тога, имплементира се европска директива о условима које треба да испуни организација која у име државе врши надзор над бродовима под црногорском заставом у међународној пловидби. Такође, утврђене су и одредбе које се односе на обавезе органа управе надлежног за угљоводоник и услове живота и рада помораца на бродовима.

Усвојена је Анализа ефикасности функционисања система извршења (октобар 2015. – јануар 2016.) која садржи оцјену стања ефикасности система извршења код јавних извршитеља и судова, извршења без учешћа суда или јавног извршитеља, као и надзор над законитошћу рада јавних извршитеља. У расправи је констатовано да су измјенама и допунама Закона о извршењу и обезбјеђењу, које су ступиле на снагу у априлу ове године, побољшана постојећа решења и створени услови да сам поступак извршења буде бржи, квалитетнији и ефикаснији. Такође, измјенама и допунама Закона о јавним извршитељима уведена је и равномјерна расподјела предмета у којима се као извршни повјериоци појављују државни органи и други органи који врше јавна овлашћења, као и привредна друштва, унапријеђене су одредбе за одговорност и пооштрени услови за именовање јавних извршитеља. Закључено је да је ради ефикаснијег праћења функционисања система извршења потребно наставити континуирани надзор над законитошћу рада јавних извршитеља и повећати број правосудних инспектора.

Влада је усвојила Информацију о активностима у вези са процесом кодификације грађанског права у Црној Гори. У дискусији је оцијењено да су створени су сви неопходни услови за кодификацију грађанског права у облику Грађанског законика Црне Горе, за чије доношење је уставни основ неоспоран. Поред осталог, наглашено је да ће кодификована законска рјешења допринијети повећању правне и социјалне сигурности свих правних субјеката и хармонизацији правних рјешења са правом Европске уније и убрзати неопходне интеграционе процесе, који су битан услов за даљи просперитетни развој Црне Горе, њених грађана и правних лица. Тим поводом, Влада је донијела закључке којима су дефинисани наредни кораци у процесу кодификације грађанског права.

Усвојена је и Информација о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области туризма. У расправи је истакнуто да се већина пројеката реализују уговореном динамиком и у складу са Инвестиционим програмима. Информација садржи преглед активности на реализацији појединих пројеката у складу са уговорним обавезама, са тренутним статусом и наредним фазама за њихову реализацију.

Влада је усвојила Предлог за измјене и допуне Програма газдовања шумама за 2017. годину. Измјена програма услиједила је након што је Управа за шуме у првој половини ове године извршила додатну дознаку стабала за сјечу и израдила извођачке пројекте за коришћење шума, чиме су створене претпоставке за увећање прихода од дјелатности шумарства и већу доступност сировине домаћим дрвопрерађивачима.

Предлог за продају дрвних сортимената, уз претходно ангажовање извођача радова на сјечи стабала, изради и извозу дрвних сортимената. У дискусији је појашњено да се ради о пилот пројекту који ће бити индикатор за реформу читавог система шумарства, у циљу боље валоризације тог значајног ресурса. Пројекат којим је предвиђена продаја дрвних сортимената са лагера Управе за шуме, уз претходно ангажовање извођача радова на сјечи стабала, изради и извозу дрвних сортимената биће спроведен у оквиру подручних јединица Пљевља, Жабљак, Колашин и Беране.

На данашњој сједници усвојен је Полугодишњи извјештај о реализацији активности спровођења плана превентивних мјера за сузбијање болести квргаве коже и болести плавог језика у 2017. години. У Извјештају је наведено да се превентивне мјере спроводе превиђеном динамиком, да је тренутна епизоотиолошка у Црној Гори ситуација стабилна, те да, као резултат ефикасног дјеловања надлежних институција, нема пријава случајева ових опасних заразних болести.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?