Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Нема алтернативе процесу европске интеграције Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  
  

Европска интеграција за земље Западног Балкана је неспорна, она је наш заједнички циљ и у оквиру тога, свака земља појединачно треба да покаже способност и динамику тог процеса, изјавио је данас у Трсту предсједник Владе Душко Марковић, након Самита лидера Западног Балкана и сусрета са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Преносећи акценте из разговора са канцеларком Меркел, предсједник Марковић је казао: „Констатовали смо веома развијене билатералне односе, али истовремено и спремност да те односе унапређујемо на плану економске сарадње. Позвао сам њемачке инвеститоре да искажу спремност за улагање у Црну Гору прије свега у туризам, енергетику и производњу и прераду хране, наравно, саопштивши да нас не интересује само новац, инвестиције, него прије свега трансфер знања и добрих пракси које треба да унаприједе наш укупни пословни амбијент, који доприноси развоју и напретку земље. Канцеларка Меркел је исказала веома позитивне оцјене о томе што се ради у Црној Гори и, наравно, дала неке конкретне сугестије како даље треба да напредујемо у процесу европске интеграције уз пуну подршку и ње лично и Њемачке.

Говорећи о порукама данашњег Самита, премијер је истакао да су кључни лидери европских држава показали одлучност да подрже Западни Балкан у правцу европске интеграције, без икаквих ограничења, без икакве скривене агенде.

„Европска интеграција за земље Западног Балкана је неспорна, она је наш заједнички циљ и у оквиру тога, свака земља појединачно треба да покаже способност и динамику тог процеса. Индивидуални приступ, односно приступање у складу са појединачним напретком је модел од којег се не одустаје. Истовремено, јасно смо показали данас сви заједно да је економска сарадња у региону неопходна, како би наша економска ограничења, административна ограничења, трговинска ограничења елиминисали и на тај начин допринијели расту наше економије, јер су економски критеријуми једни од кључних критеријума у европском процесу,“ саопштио је предсједник Марковић, додавши да ће усвајање Декларације и Акционог плана у четири области које се тичу трговине, инвестиција, дигиталне агенде и мобилности поспјешити сарадњу на том пољу у региону.

У том контесту Марковић је посебно нагласио: „Желим да пошаљем поруке црногорској јавности да ова данашња агенда и кроз Декларацију, и кроз Акциони план није никакав алтернативни процес за европску перспективу Црне Горе имајући у виду њену интеграцију. Црна Гора је данас подржана. Она је земља која има најмање проблема, и производи најмање проблема, и наш приступ је данас био проактиван и то су на Самиту саопштили.“

Када је ријеч о пројектима премијер је оцијенио није довољно о њима говорити, већ да их треба претворити у конкретне радове на терену и резултате, јер то очекују грађани, наводећи да је и канцеларка Меркел посебно нагласила значај реализације пројеката.

„Ми морамо да будемо способни да припремимо пројекте и да стварамо боље услове за њихову реализацију. Већ смо до сад имали користи. На Бриселском Самиту у Берлину ми смо од Европске уније за инфраструктуру и жељезницу добили 76 милиона еура подршке Европске уније, односно бесповратних средстава и грантова. То није само прича. То су конкретна средства и конкретни пројекти. Видите да у Црној Гори од бесповратних средстава имамо значајне инфраструктурне пројекте“, рекао је Марковић.

Појашњавајући однос према предлогу Србије о царинској унији у Региону, предсједник Марковић је нагласио да Црна Гора никада није била против, већ да има конструктиван приступ развоју неког модела, тако да буде одржив, а не тачка нових разлика.

„Дакле, ми смо у том дијалогу говорили о моделу који је одржив и то је сад модел који подразумијева регионално економско подручје у оквиру којег ћемо радити, на којем ћемо радити у оквиру Акционог плана који смо потписали. Царинска унија и јединствено заједничко балканско тржиште је био модел који није одржив, који није утемељен у сваком смислу, у политичком и економском. Ми смо то јасно казали, а други су се слагали са нама, али то нису говорили. На крају, у финишу овог процеса, други су јавно рекли да то није модел који је прихватљив за све у региону. Дакле, Црна Гора има и храбрости и способности и знање да на вријеме укаже на нешто што није одрживо у региону, већ да доприноси моделима који ће регион унаприједити и стварати нову кохезију, а не тачке разлаза, закључио је Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
    

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?