Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дамјановић - Дилберовић: Иницијатива за оснивање међународног института изврсна прилика за регион

Објављено: 13.07.2017. 04:59 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo naukeИницијатива за оснивање међународног научног института на простору Југоисточне Европе представља добру прилику за повезивање региона, јачање научних капацитета и смањење одлива младих талената, оцијењено је у разговору министарке науке Црне Горе др Сања Дамјановић и министарке Федералног министарства образовања и науке Босне и Херцеговине, проф. др Елвире Дилберовић.

Министарка Дамјановић је боравила у званичној посјети Федералном министарству образовања и науке Босне и Херцеговине, током које је представила Иницијативу о оснивању Међународног научног института за развој одрживих технологија, у региону Југоисточне Европе са мисијом »Наука за мир«.

Министарка Дилберовић је казала у разговору да Федерално Министарство БиХ континуирано подржава развој науке, те научно-истраживачке и истраживачко-развојне дјелатности у Федерацији БиХ, с циљем стварања услова за брже укључивање Босне и Херцеговине у круг земаља регије и Европске уније, опредијељених за изградњу друштва заснованог на знању и његовој примјени.

Она је изразила наду да ће овај пројект, имајући у виду свеукупни значај науке и истраживачког рада за друштвени и економски развој, добити потребну подршку свих земаља, чиме би се отворио простор за међусобну сарадњу и његову реализацију.

Састанку је присуствовао и амбассадор Црне Горе у Босни и Херцеговини Милан Лакић.

Интересовање за Иницијативу у претходном периоду такође су исказали министри наука Републике Словеније, Републике Хрватске, Републике Србије и Републике Македоније. Професор Херwиг Сцхоппер (некадашњи генерални директор ЦЕРН-а), главни је иницијатор оснивања Међународног института у Југоисточној Европи, а иницијатива има и подршку УН-а, УНЕСЦО-а и ЦЕРН-а, као и комесара за науку и иновације у Европској Комисији Карлоса Моедаса.

Главни циљ Института је промоција и унапређивање сарадње између науке, технологије и индустрије, обезбјеђивање платформе за развој образовања и усавршавања младих научника и инжењера, али и трансфера знања технологија из европских лабораторија, као што су ЦЕРН и други центри. Због умрежавања различитих активности, ова иницијатива би била јединствена у цијелом региону и још један успјешан примјер ЦЕРН-овог модела. Овакав пројекат би знатно утицао на побољшање животног стандарда и смањење незапослености.

Министарство науке остварује изузетно успјешну билатералну сарадњу у области науке и технологије са Министарством цивилних послова Босне и Херцеговине, као и Федералним министарством образовања и науке Федерације Босне и Херцеговине и Министарством науке и технологије Републике Српске.

Влада Црне Горе закључила је Споразум о научној и технолошкој сарадњи са Вијећем министара Босне и Херцеговине, 1. децембра 2008. године, и на основу предметног споразума, реализована су три конкурса за суфинансирање научно-технолошке сарадње између Црне Горе и Босне и Херцеговине.

На овај начин, нашим научницима и научно-истраживачким тимовима отворила се могућност да са колегама из Босне и Херцеговине раде на заједничким пројектима, развијају мобилност, размјењују стечена знања и искуства, и као резултат заједничког рада долазе до нових сазнања.

Такође, надлежна министарства Црне Горе и Босне и Херцеговине активно су учествовала у раду Управљачке платформе за истраживање у земљама Западног Балкана у претходном периоду (Стееринг Платформ он Ресеарцх фор тхе Wестерн Балкан Цоунтриес), као и у пројектима Седмог оквирног програма за науку и истраживања (ФП7), у периоду 2008-2013. године.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?