Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Заједничком бригом до подршке пчеларима у очувању пчелињих друштава

Објављено: 21.07.2017. 00:48 Аутор: МПРР
У складу са закључцима са прошлонедјељног састанка потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја, мр Милутина Симовића са члановима Управног одбора Савеза пчеларских организација, у којима је истакнут проблем недостатка пчелиње паше усљед неповољних временских прилика, Министарство пољопривреде је донијело одлуку о подршци пчеларима за набавку квалитетне прихране.

На данашњем састанку потпредсједника Симовића са представницима Савеза, анализирано је актуелно стање пчелињих друштава широм Црне Горе, проузроковано неповољним временским приликама за пчеларство, а на одређеним територијама додатно погоршано усљед пожара.

Оцијењено је да је ово веома важан тренутак за пчеларе јер су пчелиња друштва на минималним резервама хране, што у овом периоду представља веома критичан моменат, јер друштвима треба обезбиједити неопходне количине хране како би развиле легло и спремно ушле у зиму.

Договорено је да се у Кући меда почне са интензивном производњом инвертног сирупа који ће пчеларима бити дистрибуиран посредством Савеза. Према евиденцији Савеза у Црној Гори има око 2.080 пчелара који посједују укупно око 61.801 кошницу. Подршка Министарства односиће се на субвенцију за куповину инвертног сирупа и она износи 0,23 еура по килограму, што подразумијева да пчелари по регресираној цијени могу добити 6 кг сирупа по пчелињем друштву.

Подршка ће се реализовати средствима у оквиру Програма подршке развоју пчеларства који је дио Агробуџета за 2017.

У складу са планом који ће дефинисати Савез на основу угрожености и потреба, као и расположивим производним капацитетима Куће меда, подршка ће се реализовати у више фаза.

На састанку је истакнут заједнички став да је неопходно обезбиједити брзу реализацију ове подршке на транспарентан и праведан начин.

Симовић је том приликом казао да је Министарство свјесно изазова са којима се сусрећу пчелари, њиховог посвећеног и вриједног рада, улоге и значаја сектора пчеларства у пољопривреди, као и важности очувања пчела као природних опрашивача. У том правцу Министарство ће у сарадњи са Савезом пчеларских организација на партнерским основама наставити да креира политику развоја црногорског пчеларства.

Представници Савеза пчеларских организација Црне Горе изразили су задовољство због разумијевања Министарства пољопривреде и континуиране и правоврмене подршке не само у дијелу политика везаних за унапређење сектора пчеларства, већ и креирању амбијента у коме се развија свијест шире друштвене заједнице о важности пчеларства и пчела, за пољопривреду и биодиверзитет уопште.





ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?