Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић у посјети Интерпол-у: Црна Гора поуздан партнер у јачању глобалне сигурности

Објављено: 21.07.2017. 22:31 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић састао се данас са генералним секретаром Интерпол-а Јиргеном Штоком и другим званичницима ове међународне организације.

Посјета сједишту Интерпола у Лиону била је прилика за размјену мишљења о актуелним безбједносним изазовима и пријетњама на глобалном плану, са посебним освртом на безбједност граница, борбу против тешког и организованог криминала, спрјечавање и сузбијање тероризма и борбу против компјутерског криминала. Такође, разговарано је и о модалитетима за даље унапрјеђење сарадње на оперативном нивоу, кроз још интензивније коришћење Интерпол-ових глобалних база података. Договорене су конкретне активности и идентификоване области у којима Црна Гора може пружити квалитетан допринос реализацији стратешких приоритета и циљева ове полицијске организације за спровођење закона. У том смислу, заједнички је констатовано да НЦБ Интерпол Подгорица има важну улогу као дио међународне платформе за размјену података.

INTERPOLИсказујући задовољство активним учешћем Црне Горе у оквиру међународне полицијске мреже, генерални секретар Шток је истакао да је Црна Гора међу најактивнијим корисницама Интерпол-ових база података, као и да је операција којом је координирао Генерални секретаријат Интерпола, а која је била усмјерена против нелегалне трговине оружјем у земљама Западног Балкана, примјер професионалне сарадње и ефикасне размјене информација. Посебно је акцентовао чињеницу да су сви гранични прелази у Црној Гори увезани у јединствен систем који омогућава директну претрагу Интерпол-ових база. Такође, генерални секретар је похвалио сарадњу са Црном Гором и пренио спремност Интерпол-а да и у наредном периоду настави да пружа подршку у правцу јачања капацитета црногорске полиције.

Министар Нухоџић је, указавши на значај који Министарство унутрашњих послова и Управа полиције посвећују сарадњи са Интерпол-ом, изразио захвалност на перманентној подршци која представља важно признање за досадашње напоре и допринос Црне Горе јачању глобалне сигурности. Саопштио је да је црногорска полиција у потпуности посвећена поштовању Интерпол-ових стандарда, и да континуирано прати развој нових сервиса за побољшање међународне полицијске сарадње, кроз учешће у свим пројектима које организује Генерални секретаријат.

Током посјете Лиону, министар Нухоџић је имао прилику да се упозна са методологијом рада Интерпол-ових служби, посјети Командно-координациони центар, као и да се детаљније упозна са савременим форензичким алатима за утврђивање идентитета лица и аналитичку обраду података добијених у вези са спрјечавањем и борбом против тероризма и организованог криминала.



ВИДЕО: Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић -и генерални секретар ИНТЕРПОЛ-а Јирген Шток - КАДРОВИ

ВИДЕО: Генерални секретар ИНТЕРПОЛ-а Јирген Шток - ИЗЈАВА

ВИДЕО: Министар Мевлудин Нухоџић - званична посјета ИНТЕРПОЛ-у - ИЗЈАВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?