Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке у званичној посјети Министарству иновација и јавне управе Републике Албаније

Објављено: 25.07.2017. 22:18 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke        
Министарка науке др Сања Дамјановић боравила је у званичној посјети Министарству иновација и јавне управе Републике Албаније, 25. јула 2017. године, током које се сусрела са министарком Миленом Харито и њеним ужим тимом, а циљ посјете био је представљање Иницијативе за оснивање Међународног научног института за развој одрживих технологија на простору Југоисточне Европе, са мисијом »Наука за мир«.

Министарка иновација и јавне управе Републике Албаније Милена Харито је током сусрета исказала пуну подршку у даљој реализацији Иницијативе, те изјавила да јој је драго што њихова земља може да допринесе овом изврсном пројекту, који сигурно може знатно утицати на подизање квалитета научних истраживања и научних капацитета у цијелом региону.

Иницијатива ће допринијети економском развоју, побољшању животног стандарда, смањењу незапослености и одлива младих стручњака из региона, а што су тренутно једни од највећих изазова са којима се регион суочава, оцијењено је током разговора.

Ministarstvo naukeМинистарка Дамјановић је предочила министарки Харито да тренутно постоје двије опције идејног научног концепта института: “Сyнцхротрон Лигхт Соурце” који је базиран на новој технологији, са широким спектром истраживања и примјеном у разним гранама индустрије и “Хадронска канцер терапија и истраживања у Биомедицини” (помоћу протона и тежих јона) која подразумијева коришћење најсавременије технологије у лијечењу канцера. Група међународних експерата и еминентних стручњака из ове области урадиће техничку спецификацију за обје пројектне опције до краја октобра.
 
Састанку је присуствовала и Весна Радоњић, савјетница амбасадора Црне Горе у Албанији Душана Мрдовића.

Влада Црне Горе је прва међу земљама региона подржала Иницијативу за оснивање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе. Интересовање за Иницијативу у претходном периоду исказали су министри наука: Републике Словеније, Републике Хрватске, Републике Србије, Републике Македоније и Федерације Босне и Херцеговине.

Професор Херwиг Сцхоппер (некадашњи генерални директор ЦЕРН-а), главни је иницијатор оснивања Међународног института у Југоисточној Европи, а Иницијатива има и подршку УН-а, УНЕСЦО-а, ЦЕРН-а, као и комесара за науку и иновације у Европској Комисији Карлоса Моедаса, са којим се министарка Дамјановић сусрела у мају у Бриселу.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?