Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сарајево: Упућен позив Хрватској да хитно укине одредбе новог Правилника које се односе на висину накнаде инспекцијског надзора

Објављено: 08.08.2017. 02:00 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

Владе Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и Македоније позвали су Републику Хрватску да хитно укине дискриминаторне одредбе Правилника о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима и да цијену инспекцијског надзора усагласи са стварним трошковима поступка, закључци су данашњег министарског састанка у Сарајеву, са којег је и Европској комисији упућен позив да се укључи у рјешавање проблема.

Министарка економије Драгица Секулић је, на позив министра вањске трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића, присуствовала састанку на којем је разговарано о недавној одлуци Владе Републике Хрватске да накнаду за инспекцијски надзор и контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима приликом увоза из трећих земаља повећа са 12 еура на 270 еура.

Састанку су, поред министарке Секулић, присуствовали и министар вањске и унутрашње трговине и телекомуникација у Влади Србије Расим Љајић и министар пољопривреде у Влади Македоније Љупчо Николовски.

Министри четири државе су констатовали да је донијетим Правилником Република Хрватска прекршила основна начела, принципе и правила Свјетске трговинске организације, а тиме и одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, које су са Европском унијом појединачно закључиле Црна Гора, Босна и Херцеговина, Република Србија и Република Македонија, а којом се забрањује дискриминација између домаћих и увезених производа у погледу дажбина.

„Оцјењујући да су на овакав начин директно угрожени економски интереси произвођача и извозника из ове четири државе и имајући у виду да су све земље региона на самиту у Трсту, у оквиру Берлинског процеса, још једном нагласиле посвећеност функционисању заједничког економског подручја, уз директну подршку ЕУ, министри четири државе донијели су закључке:

1. Позива се Република Хрватска да хитно укине дискриминаторне одредбе којима се уводи различит третман за домаће производе и производе из трећих земаља.

2. Цијена инспекцијског надзора треба да одговара цијенама стварног поступка и да не представља посебно опорезивање и треба бити усклађена са просјечном цијеном која важи у земљама региона и ЕУ.

3. Тражи се хитан сасатанк с надлежним министром из Републике Хрватске, јер свако додатно одлагање рјешења производи несагледиве посљедице за све произвођаче у земљама региона, имајући у виду да је тренутно период производње и извоза сезонског воћа и поврћа. Приједлог министара је да се овај састанак одржи у Подгорици.

4. Позива се Европска комисија да се укључи у рјешавање проблема.

5. Црна Гора и Македонија, као чланице Свјетске трговинске организације, ће покренути одговарајуће механизме пред том организацијом, а у складу са правилима и прописима СТО.

6. До рјешења проблема свака од земаља ће у циљу заштите сопствених економских интереса предузети конкретне мјере и механизме које сматра адекватним.

7. Договорено је да се овакве врсте министарских састанака, независно од актуелног проблема, одржавају редовно с циљем отклањања баријера које угрожавају слободан проток људи, роба, услуга и капитала у региону. Сљедећи састанак биће одржан у Скопљу наредног мјесеца.“

Министарка Секулић је казала да се нада да неће доћи до повлачења било каквих мјера и механизама према Републици Хрватској и да ће до краја ове недјеље одржати састанак са ресорним колегом из Хрватске.

„Црна Гора вјерује да је доношење Правилника питање потребе Хрватске да заштити своје потрошаче и да вјерујемо да поштовање међународњих стандарда и принципа у безбједности и усклађивање са тржиштем није питање компромиса, већ опредјељење свих наших земаља које ће у наредном периоду донијети такву врсту правилника“, казала је министарка Секулић.

Она вјерује да неће бити потребе за увођењем било каквих мјера и механизама од стране Црне Горе, ни од стране сусједа, надајући се да ће колеге из Републике Хрватске повући ове одредбе Правилника и у врло кратком временском периоду реаговати.

„За нас је јако је важан тренутак дешавања ових активности, јер се 90 одсто производа које Црна Гора извози у Хрватску извози баш у овом периоду. Због тога је за нас ово од већег значаја“, казала је министарка Секулић.

Сматрајући да предузимање контрамјера није рјешење, већ, прије свега, коришћење процедура кроз потписане споразуме, она је казала да оно што слиједи је анализа предузетих мјера, утврђивање штете настале таквом мјером и даља процедура – наплата штете или увођење контрамјера које би морале бити потврђене од стране СТО.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?