Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора поздравља одлуку хрватске Владе да измијени Правилник о инспекцијском надзору

Објављено: 10.08.2017. 23:38 Аутор: Министарство економије
  
Министарство економије Црне Горе поздравља одлуку хрватске Владе и Министарства пољопривреде о укидању спорних одредби Правилника које су одређивале повећање трошкова и накада за контролу увозног воћа и поврћа, казала је министарка економије
Драгица Секулић.

На конференцији за медије организованој овим поводом, министарка Секулић је казала да је Црна Гора од почетка подржавала дијалог у овој области, није планирала увођење контра мјера и да је инсистирала да домаћи произвођачи у Хрватској имају једнак третман као и произвођачи у Црној Гори, Србији, БиХ и осталим земљама региона.

„Показала се као добра наша регионална иницијатива да на вријеме упозоримо колеге из Хрватске да су ушли у један ризичан процес кршења правила и прописа у овој области, чиме су нарушили конкуренцију и покушали да на одређени начин промовишу своје домаће произвођаче. Мени је изузетно драго што није било потребе за увођењем било каквих мјера и инструмената, ни од стране Црне Горе, ни од стране других држава. Вјерујем да је ово добар начин да и у наредном периоду сарађујемо и указујемо једни другима уколико дође до кршења међусобних трговинских односа“, казала је министарка Секулић.

Оно на чему ће Министарство економије у наредном периоду инсистирати јесте да при увођењу накада за вршење контрола постоји усаглашен износ тих накнада.

„То је иницијатива коју ће Црна Гора у наредном периоду покренути. Са друге стране, ми не правимо било какве компромисе у смислу безбједности хране, нити смо имали било шта против самог Правилника и његове суштине, али смо сматрали да увећање накнаде од 22 пута није у складу са правилима и прописима“, казала је министарка и додала да је било јако важно да Хрватка хитно реагује, што је и учинила.

Она је саопштила да Црна Гора, односно ресорно Министарство пољопривреде и руралног развоја и Управа за безбједност хране планирају да овакав Правилник усвоје у септембру, а накнада ће бити, као што налаже регулатива Европске уније, у складу са стварним трошковима потребним за вршење такве врсте контрола.

„Ми ћемо у комуникацији са колегама из Министарства пољопривреде сугерисати да та накнада ни у ком случају не смије бити ни дискриминишућа, нити на уштрб било кога, ни домаћих произвиођача, ни увозника“, казала је министарка Секулић.

На питање новинара о евентуалној штети коју је Црна Гора претрпјела од 15. јула до данас због одредби Правилника, министарка Секулић је казала да штету није лако процијенити.

„Није лако направити разлику шта од робе иде само за Хрватску, а шта је преко Хрватске извожено ка осталим земљама Европске уније. Према информацијама које имамо из директне комуникације са приведницима, они су након увођења ове накнаде од стране Хрватске тражили алтернативне руте за извос своје робе, а не преко Хрватске која би била земља за улаз у ЕУ. Свакако ћемо у комуникацији са приведницима, посредством Привредне коморе, сагледати могућу штету која је могла настати у овом периоду“, закључила је министарка Секулић.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?