Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада ће новим законом о раду додатно заштити запослене у погледу дужине радног времена

Поводом погрешних тумачења појединих рјешења из новог Закона о раду, указујемо да је чланом 66 Нацрта закона регулисан институт прерасподјеле радног времена, који се примјењује у оним дјелатностима чија природа изискује другачији модел рада од уобичајеног. Он је у дијелу јавности, а донекле и у пословној заједници погрешно интерпретиран, или чак поистовјећен са прековременим радом, иако је ријеч о два различита института.

Прерасподјела радног времена подразумијева да запослени један период године ради дуже, а један краће, с тим да укупно радно вријеме у просјеку не може бити дуже од пуног радног времена. Одређено рјешење присутно је и у важећем закону, али је оно непрецизно, и не дефинише максимално трајање радног времена, што је остављало простора за прекорачења у погледу трајања рада.

Нацртом Закона о раду Влада је примијенила стандарде садржане у Директиви 2003/88, која се односи на моделе организације радног времена, и ограничила трајање радног времена у корист запосленог‚ тако да укупно радно вријеме у току мјесеца може трајати најдуже до 54 часа седмично, а на сезонским пословима најдуже до 60 часова седмично.

На тај начин, у случају прерасподјеле радног времена, запослени остварује право на све предвиђене одморе у складу са законом, што такође није било довољно обезбијеђено важећим Законом. Обавезама које су новим рјешењем прописане за послодавце, елиминисан је простор за могуће злоупотребе и олакшан посупак инспекцијске контроле, а прописане су и високе новчане казне за оне који прекрше утврђене обавезе.

Иститут прерасподјеле радног времена значајно је унаприједио положај запослених, што потврђује и чињеница да је ово рјешење наишло на одобравање синдиката, а на нивоу радне групе постигнута је сагласност међу социјалним партнерима.

Дакле, нема говора о неповољнијем рјешењу за раднике, нити је закон мијењан на штету запослених, већ ће се елиминисати постојећа неповољна пракса кроз будућу примијену одговарајуће Директиве, и уз поштовање одредби међународног права.

МИНИСТАРСТВО РАДА И СОЦИЈАЛНОГ СТАРАЊА / СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?