Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Жабљак: Рјешавање питања водоснабдијевања у корист рекордне туристичке сезоне

Објављено: 31.08.2017. 02:43 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Током радне посјете Жабљаку, гдје се обратио пољопривредним произвођачима на свечаности поводом потписивања уговора о подршци преради, кроз пројекат ИПАРД лике 2.2, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, са сарадницима, разговарао је и са представницима локалне самоуправе на челу са предсједником Општине Веселином Вукићевићем.

Током разговора истакнуто је обострано задовољство овогодишњом туристичком сезоном, али и резултатима заједничких пројеката локалне смоуправе и Владе на побољшању услова за развој предузетништва, посебно у дијелу пољопривредне производње и побољшању услова за живот и рад становника у руралним подручјима.

„Утисци су веома позитивни. Заједнички смо подијелили задовољство звог туристичке сезоне која још увијек траје на Жабљаку и која је ове године забиљежила рекордне резултате, физичко повећање посјете више од 60 одсто“, казао је након посјете потпредсједник Симовић.

Он је додао да је посебно задовољство исказано заједничким резултатима које су постигнути у претходном периоду, а који су омогућили да туристичка сезона прође на најбољи могући начин. „Прије свега мислим на водоснабдијевање Жабљака, гдје смо констатовали да смо интервентним мјерама које је организовала Влада, у једној веома специфичној и хидролошки тешкој години успјели да Жабљак током сезоне има максимално могуће уредно водоснабдијевање“, казао је Симовић, додајући да су извучене и поуке шта треба урадити у наредном периоду како би тај проблем трајно ријешили у наредним годинама када се очекује и још боље туристичке године.

Током састанка у Општини, анализирани су и други пројекти реализовани у сарадњи са Министарством пољоприверде, везано за рјешавање појединачних пројеката водоснабдијевања у сеоским срединама. Исказано је и задовољство због све већег броја пољопривредних произвођача који користе мјере и пројекте бесповратне подршке за унапређење производње, са исказаним опредјелјенјем да треба појачати анимирање потенцијалних корисника средстава које су црногорској пољопривреди на располагању у све издашнијем облику.
MPRRMPRR
Посјета потпредсјендика Владе била је прилика да се размотри рализација капиталног буџета за ову општину, уз оцјену Симовића да је потребна нова динамика и нови интензитет, како би се све што је планирано успјешно и реализовало, те да ће са нивоа Владе томе бити посвећена посебна пажња.

Посјета Агробизнис центру за Симовића је била прилика, како је казао, да охрабри запослене да буду још активнији у комуникацији и помоћи пољопривредним произвођачима, којима је потребна помоћ како би успјешно и масовније аплицирали за пројекте подршке и мјере из Агробуџета.

MPRRСимовић је током посјете Жабљаку обишао и фарму ХМ Дурмитор, која држи више стотина оваца и говеда, и бави се органском производњом коју пласира кроз туристичку привреду. Симовић је, како је казао, охрабрен оним шта је видио на фарми, која је реконструисана, која има значајан сточни фонд, са специфичном расом ангус говеда. Посебно су га охрабриле нови инвестициони планови власника везани за ширење сточног фонда и јачање прераде и у дијелу мљекарства и месне индустрије.

Као и током сваке досадашње посјете општинама у Црној Гори, Симовић није пропустио прилику да разговара са представницима Подручне јединице Управе за шуме. „Основна моја порука била је усмјерена на потребу додатне бриге и пажње у односу на шумске реусурсе. Потребе контионуиране контроле у односу на понашања концесионара који су добили шуму на коришћење на овом подручју. Шума се може експлоатисати у складу са програмима газдовања, чувајући шумски ред, али и показујући адекватан однос према интересима и потреби локалних заједница, а посебно у дијелу очувања сеоске инфраструктуре и путева“, поручио је тим поводом Симовић.

Предсједник Општине Жабљак Веселин Вукићевић, истичући да су потенцијали овог краја пољопривреда, туризам, дрвна индустрија и услужне дјелатности, казао је да локална самоуправа улаже максималне напоре да, уз помоћ Владе, валоризује све своје потенције. Посебни напори се улажу у реализацију пројеката којим ће створити услове да живот и рад становника на селу учине бољим. Посебно је истакао изузетну подршку Министарства пољопривреде, у финансијској помоћи пољопривредницима и реализацији инфраструктурних пројеката значајних за жабљачко село.







ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?