Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Искра у катунском кршу“ резултат предузетничког духа и подршке државе и ЕУ

Објављено: 05.09.2017. 23:23 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је на Цетињу посјетио погон за обраду и сушење меса компаније “Горнич, једну од компанија које су завршиле или приводе крају инвестиције реализоване кроз ИПАРД лике 2 пројекат намијењен бесповратној подршци прерађивачком сектору у пољопривреди.
MPRRMPRR
Симовић је том приликом саопштио да се ових дана широм Црне Горе приводе крају 34 инвестиције у сектор прераде анималних и биљних производа, које значе нови квалитет и искорак у сектрору производње хране у Црној Гори. „Задовољан сам што је укупна вриједност 34 инвестиције око 5,8 милиона еура и што су предузетници добили бесповратну подршку на бази ИПАРД лике 2 пројекта у износу 2,2 милиона еура. Максмална подршка креће се и више од 100 хиљада еура по једном привредном субјекту“, казао је Симовић, изражавајући задовољство што је данас обишао једног од корисника пројекта - компанију Горнич, заједно са шефом Сектора за имплементацију пројеката у Делегацији ЕУ у Црној Гори Херманом Спицом, као и градоначелником Пријестонице Александром Богдановићем.

Изражавајући задовољство данашњом посјетом Цетињу из више разлога, Симовић је казао да га посебно охрабрује чињеница да је од укупног броја инвестиција које су подржане кроз пројекат (34), са подручја општине Цетиње подржано 14 привредних субјеката. „Осам који се баве призводњом меса на традиционалан начин, четири сираре и двије винарије. Дакле, 14 субјеката који су инвестирали 2,5 милиона еура и добили бесповратну подршку од 1,2 милиона еура. Реализованим инвестицијама су достигли нове стандарде и побољшали ниво категорије објеката, и тиме повећали своју конкурентност и спремност за наступ на регионална и европска тржишта“, казао је Симовић.
MPRRMPRR
У унапређење производње у компанији “Горнич”, набавком најсавременије технолошке опреме у дијелу за сушење меса, укупно је кроз овај пројекат инвестирано око 211 хиљада еура. Бесповратна подршка, финансирана од стране ЕУ и Владе Црне Горе, износила је око 88,6 хиљада еура.

Симовић је додао да је посебан квалитет у томе што сви ови пројекти подразумијевају да ће се у њима обезбиједити нова запошљавања. „Горнич који запошљава 15 радника планира да отвори нових десет радних мјеста. Сигуран сам да ће и у осталим пројектима бити значајан број нових радних мјеста. То су наши заједнички циљеви, а посебно је задовољство што се ова инвестиција, као и многе друге у Цетињу реализују у руралном подручју, да кажем симболично у љутом катунском кршу. И та „искра у камену“ коју данас овдје сви заједно примјећујемо и којој се радујемо - нови квалитет и нови стандарди, настаје као резултат предузетништва породице Мартиновић и осталих привредника и њихових запослених, њихове деценијске традиције у производњи и пословању, и заједништва са партенрима из ЕУ и претпиступним фондовима, као и партнерством са ресорним министарством и Владом, уз незаобилазну улогу Пријестонице која и овом и осталим пројектима креира подстицајан амбијент за развој и замах предузетништва“, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде данас је тим поводом са Цетиња и Горнича послао поруку охрабрења за све оне који у наредном периоду треба да искористе шансу, „као што је ова компанија и многе друге, а да у наредном периоду сви заједно смогнемо нову снагу и енергију и кренемо заједно да користимо издашне европске фондове који су доступни Црној Гори, а које можемо да реализујемо, надам се, и кроз брзи почетак великог ИПАРД програма подршке пољопривреди“.
MPRRMPRR
Градоначелник Цетиња Александар Богдановић изразио је задовољство и овом посјетом потпредсјендика Владе, посебно, како је казао, што су данас у посјети једној успјешној цетињској комапанији која је примјер и традиције и квалитета, али и примјер да од малог породичног бизниса можемо доћи до врхунских резултата. Богдановића радује и податак о броју корисника подршке са Цетиња, јер то значи раст и унапређење производње, али и броја нових радних мјеста. Он је је изразио и наду да се и у наредном периоду, уз пројекте Министарства пољопривреде и пакет подстицајних мјера Пријестонице може доћи и до бољих резултата, кроз нове предузетничке иницијативе предузећа са Цетиња.

Шеф Сектора за имплементацију пројеката у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Херман Спиц (Херманн Спицз) изразио је задовољство што има прилику да присуствује једној од завршених инвестивција као и значајним бројем произвођача који су на нивоу Црне Горе искористили подршку ЕУ кроз ИПАРД лике 2 пројекат. “Драго ми је што видим конкретне резултате пројекта у дијелу побољшања стандарда, првенствено везаних за безбједност хране. Сигуран сам да је тако у осталим пројектима који су подржани”, казао је Спиц. Он је посебно нагласио да су стандарди безбједности у производњи хране кључни за приближавање ЕУ стандардима и том захтјевном тржишту. Пројекти подршке, какав је ИПАРД лике 2, су, како је истакао, управо најбољи И најлакши начин да се то постигне. “Охрабрујемо и остале произвођаче да крену путем компаније са Цетиња, јер ће им финансијска подршка и процедура реализације пројекта помоћи да усагласе стабадарде и буду спремни за извоз на европско тржиште. У сваком случају, имају шансу да повећају капацитете и конкуретност”, поручио је Спиц.











ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?