Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић на Његушима поставио камен темељац за трг и пијацу

Објављено: 06.09.2017. 00:00 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић данас је, након обиласка цетињске компаније “Горнич”, посјетио Његуше гдје је заједно са градоначелником Пријестонице Александром Богдановићем, постављањем камена темељца, озваничио почетак радова на изградњи новог трга и пијаце.

Пројекат вриједан пола милиона еура, како је планирано, биће реализован за три мјесеца, а уз бројне друге актуелне инфраструктурне пројекте треба да допринесе валоризацији туристичких, пољопривредних и других потенцијала Његуша, Катунске нахије и Цетиња.
MPRR
“Задовољство је било данас било посјетити Цетиње и Његуше. Његуши су наша вјечита инспирација и наша обавеза и одговорност, и као културно историјски центар Црне Горе, као духовни центар, као државотворно језгро Црне Горе, и због тога смо данас опет на Његушима. Да овом крају и Цетињу подаримо и заједнички реализујемо, са нивоа Владе и локалне самоуправе, још један вриједан пројекат” казао је Симовић, прецизирајући да се пројекат финансира из капиталног буџета Владе у износу од 280 хљада еура, а остатак ће обезбиједити локална самоуправа, уз партиципацију Министарства пољопривреде и руралног развоја.

Говорећи о значају будућег трга и пијаце, Симовић је подсјетио да се на Његушима већ 14 година организује традиционална манифестација “Његушка трпеза”, те да га радује што ће наредна бити одржана у новом амбијенту. “Традиционална и препознатљива његушка трпеза која је била увијек симбол традиционалног, цетињског и укупног црногорског гостопримства, која је била симбол највриједнијег што се производи у нашој аутохтоној пљопривреди, биће представљена у новом амбијенту, са свим елементима који подразумијевају да овдје на Његушима треба дочекати све већи број туриста”, казао је Симовић. У том правцу, као велико охрабрење, нагласио је податак о овогодишњем расту од 20 одсто броја посјетилаца на Цетињу.

“Сигуран сам да ће трг бити мјесто окупљања, нових и позитивних енергија, да ће бити мјесто окупљања добронамјерника, вриједних предузетника, и свих који долазе на Његуше да надахну своју душу, да науче дио црногорске историје, и да оду са најљепшим успоменама. У име свега тога и због тога, Влада Црне Горе реализује вриједне пројекте овдје на Цетињу и Његушима”, казао је Симовић наводећи пројекат нове саобраћајнице од Цетиња према Његушима (вриједан 9,6 милиона еура, планирану реализацију путног правца од Крстца према Ивановим Коритима (вриједног 4 милиона еура) “И друге пројекте на подручју Катунске нахије која својим укупним амбијентом, својом суровошћу катуунског каменог мора ипак даје основ да се као резултат предузетничких иницијатива, уз подршку Владе, могу обезбјеђивати нови квалитет живота на овим просторима. Зато истрајавамо на овим и осталим пројектима, сигурни да ћемо брзо убирати њихове ефекте. А кључни ефекти за нас треба да буду нови квалитет живота, нова радна мјеста, нова туристчка понуда и нови туристи, као и укупан раст економије, и Цетиња и цијеле Црне Горе”, поручио је Симовић са Његуша.
MPRRMPRR
Према ријечима градоначелника Пријестонице, изградња новог трга и пијаце валоризоваће издашне потенцијале које Његуши, како је казао, имају и заслужују. Богдановић је навео да пројекат подраузумијева реконструкцију подземних инсталација, урбани мобилијар, јавну расвјету, све што је неопходно да Његуши постану конкуретан туристички локалитет.

Он је додао да ће савремен и амбијентално уклопљен амбијент пијаце бити простор окупљања, не само туриста, већ и мјесто дистрибуирања аутентичних производа Његуша и подстрек за развој локалног бизниса, и валоризацију укупних потенцијала Његуша. Градоначелник Пријестонице том приликом подсјетио је на све остале инфраструктурне пројекте који се реализују у циљу побољшања услова за развој туризма, пољопривреде и квалитета живота становника овог краја.

Посебно задовољство почетком радова на тргу изразили су мјештани, у чије име је предсједник МЗ Његуши Драган Чавор захвалио Влади и локалној самоуправи на подршци и разумијевању за потребе овог краја.

Потпредсјендик Владе и градоначелник Пријестонице су данас обишли и радове на изградњи туристичког еко комплекса високе категорије у мјесту Крстац, који је резултат предузетничке иницијативе засноване на потенцијалима овог краја. Ријеч је о инвестицији од 5 милиона еура који ће запослити 50 радника.






ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?