Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 39. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Влада Црне Горе је на данас одржаној 39. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Приједлог закона о измјени и допунама Закона о буџету и фискалној одговорности. Предложеним измјенама је продужен рок општинама за подношење захтјева за одобрење прекорачења лимита, односно буџетског дефицита до 15. октобра текуће, за наредну годину, под условом да то прекорачење има за циљ финансирање капиталних издатака. Поред тога, предвиђа се да буџет након ове измјене треба да садржи и максималан ниво потрошње који је обавезујући за прву годину, а индикативан за другу и трећу фискалну годину. На овај начин се стварају правне претпоставке за избјегавање значајних проблема у функционисању општина, као и у циљу обезбјеђења прегледности обавезујућег и индикативних нивоа буџетске потрошње.

У циљу стварања услова за подизање квалитета живота грађана, уз подршку државе и јединица локалне самоуправе, рјешавањем стамбене потребе, посебно за припаднике рањивих друштвених група, Влада је донијела Програм социјалног становања за период 2017-2020 године. Циљ доношења Програма јесте разрада политика кроз конкретне пројекте инициране и подржане од стране државе и јединица локалне самоуправе који ће се имплементирати у наредном периоду и за које су дјелимично или у потпуности обезбијеђена средства. Такође, овим документом су дефинисане приоритетне циљне групе: лица са инвалидитетом, лица преко 67 година живота, односно пензионери, млади брачних парова и припадници Рома и Египћана.

На данашњој сједници усвојена је Информација о оснивању гарантног фонда и микрокредитирања у оквиру Инвестиционо развојног фонда, која садржи стратешки преглед тема везаних за гаранте шеме и микрокредитирање, у циљу подршке развоју предузетништва и отварању нових микро, малих и средњих предузећа, као и нових инструмената за подршку отварању нових радних мјеста. Такође, у овом документу се разматрају питања и формулисани су приједлози у вези природе, правне форме, регулаторног оквира, као и конкретни приједлози за одлуке које треба донијети.

Влада је усвојила Акциони план 2017/2018 за имплементацију Националне стратегије превенције штетне употребе алкохола и алкохолом узрокованих поремећаја у Црној Гори 2013-2020. Акциони план представља оперативни документ којим су утврђене активности, мјере и носиоци за њихову реализацију у периоду 2017-2018. године. Планиране мјере и активности усмјерене су на смањење употребе алкохола, као и штетних посљедица његове употребе, а прије свега оболијевања, смртности и других друштвених посљедица које из тога произилазе.

На сједници је донијет и Акциони план за реализацију Националног програма заштите потрошача за период јул 2017 – јун 2018. године и усвојен Извјештај о реализацији Програма за период јул 2016 – јун 2017. године.

Влада је донијела Одлуку о доношењу Детаљног урбанистичког плана „Агроиндустријска зона” у Подгорици.

На предлог Министарства економијен Влада је дала мишљење да је изградња два објекта инвеститора д.о.о. „Империо Холдингс Лимитед“ Херцег Нови и „Рус Инвест Гроуп“ д.о.о. Херцег Нови од значаја за развој државе. Ријеч је о објектима електроенергетске инфраструктуре потребне за прикључење на мрежу, а сагласност Владе Црне Горе је, сходно Закону о енергетици, неопходна како би се убрзао поступак њихове изградње. У дискусији је наглашено да би се ова инфраструктура користила за сигурније и квалитетније напајање већег конзумног подручја на територији Општине Херцег Нови, а нарочито на дијелу Кумбора, Луштице и Мељина, као и стварање могућности прикључења и других значајних туристичких објеката.

Усвојена је Информација о учешћу на НАТО ЕАДРЦЦ међународној теренској вјежби управљања посљедицама ванредних ситуација „БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 2017“. Вјежба обухвата пружање подршке националним институцијама у циљу подизања отпорности на катастрофе кроз унапређење планирања, превенције, спремности и одговора на катастрофе. Црногорски тим који ће учествовати у овој вјежби чине представници Директората за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и служби за заштиту и спашавање Главног града, Пријестонице Цетиње и општина Тиват, Котор и Улцињ.

Влада је донијела Одлуку о оснивању Националног савјета за образовање. Савјет од 21 члана именован је на четири године. Предсједник Савјета је Проф. др Ђорђе Борозан.

Никола Дедеић, замјеник генералног секретара Владе Црне Горе именован је за члана новог Одбора директора Новог дуванског комбината Подгорица.

Влада је издвојила из Текуће буџетске резерве по 2.000 еура за сваку од беба Александра и Сандре Драговић који су недавно добили тројке.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?