Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Еxецутиве Форуму Ерсте Групе: Економски резултати охрабрују, унапређење инвестиционог амбијента у фокусу Владе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Предсједник Владе Душко Марковић поручио је у суботу представницима бизнис заједнице да је у фокусу економске политике Владе Црне Горе јачање политичке и макроекономске стабилности уз подизање нивоа конкурентности економије и да ће Влада и у наредном периоду интензивно радити на даљем унапређењу инвестиционог амбијента и елиминисању бизнис баријера за инвеститоре.

„У фокусу економске политике Владе Црне Горе (је) јачање политичке и макроекономске стабилности, уз обавезно подизање нивоа конкурентности економије, како би црногорски доходак пер цапита брже достизао онај који се остварује у ЕУ. Када говорим о макроекономској стабилности, првенствено мислим на фискалну и финансијску стабилност. Јачање фискалне стабилности базирано је на спровођењу мјера фискалне консолидације које је усвојила Влада Црне Горе у оквиру средњорочне Фискалне стратегије. ... Влада Црне Горе ће и у наредном периоду интезивно радити на даљем унапређењу инвестиционог амбијента и елиминисању бизнис баријера за инвеститоре. Томе ће посебно допринијети преговарачки процес за чланство у ЕУ, као и јаче економско повезивање у региону Западног Балкана, како бисмо имали што више инвеститора попут Ерсте групе. и то не само у финансијском сектору, туризму, телекомуникацијама и осталим услужним дјелатности, већ и у пољопривреди, енергетици и индустрији, као областима у којима се у Црној Гори могу успјешно реализовати инвестициони подухвати праћени адекватном финансијском подршком у конкурентном пословном амбијенту“ – рекао је премијер Душко Марковић у хотелу „Регент“ у Порто Монтенегру учесницима годишњег Еxецутиве форума који организује Ерсте Група, први пут у Црној Гори.

„Реализацијом једног од два кључна вањскополитичка приоритета – чланством у Сјеверноатлантској алијанси, Црна Гора је послала недвосмислену поруку да је своју будућност везала за тзв. западни систем вриједности, који жели да дијели са најразвијенијим државама данашњег свијета. На добром смо путу да у догледној будућности остваримо и наш други циљ – чланство у Европској унији, са извјесним позитивним исходом у наредних четири до пет година. Нема никакве дилеме око тога да ће Црна Гора бити прва наредна чланица ЕУ“ – рекао је предсједник Владе.

Говорећи о резултатима досадашње политике премијер Марковић је оцијенио да су директне инвестиције из иностранства рефлексија инвестиционог амбијента Црне Горе и да представљају основ за снажнији раст наше економије.

„Нето прилив страних директних инвестиција у Црну Гору је у периоду од обнове независности државе 2006. године, чинио око 19% бруто домаћег производа просјечно годишње, док је по глави становника међу највишима у Европи. Овај прилив инвестиција је у истом периоду, допринио проширењу прозводне и извозне базе економије, и просјечном годишњем реалном економском расту од око 3,23% годишње. Тренд снажног нето прилива страних директних инвестиција је настављен и у првој половини 2017. године и карактерише га повећање за 33,6% у односу на упоредни период претходне године. При томе је укупна инвестициона потрошња у земљи у првој половини 2017. године допринијела остварењу реалног економског раста од преко 4%, што је изнад првобитне пројекције Владе“ – рекао је премијер Душко Марковић на годишњем скупу Ерсте групе.

Предсједник Марковић је представио досадашње резултати фискалне политике Владе у 2017. години рекавши да они охрабрују, да су укупни приходи буџета за првих осам мјесеци износили 977,2 милиона еура, што је за 2,8 одсто више у односу на исти период претходне године, док су остварени расходи испод плана закључивши да до краја године очекујемо потпуно остварење пројектованих резултата фискалне политике који треба да допринесу и побољшању кредитног рејтинга земље и даљем унапређењу укупног инвестиционог амбијента.

„И након доношења мјера фискалне консолидације, које наравно нигдје нијесу популарне, али су усмјерене на јачање макроекономске стабилности, Црна Гора и даље има конкурентан порески амбијент са једном од најнижих стопа пореза на добит правних лица у Европи, која износи 9%. Такође, и стопа пореза на доходак физичких лица је конкурентна и износи 9% и 11%. Општа стопа ПДВ-а, која ће од јануара 2018.године износити 21% и даље је међу нижима у Европи. Истовремено, Црну Гору карактерише и постојање пореских изузећа или олакшица, као важних подстицаја за инвеститоре. Тако ће се, у циљу подстицања туризма, као једне од кључних развојних грана, од 2018. године за услуге у хотелима са 4 и више звјездица на Сјеверу и 5 звјездица у осталим дјеловима Црне Горе, примјењивати нижа стопа ПДВ-а од 7% – умјесто досадашњих 19%. Прије три године, уведене су фискалне преференције за инвестиције у секторе високог туризма, прехрамбене индустрије, капиталних инвестиција и енергетике. Ови подстицаји подразумијевају право ослобођења од плаћања ПДВ-а, царине, комуналија, накнада и такси, како би се економски ресурси валоризовали на најбољи начин“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Предсједник Марковић је оцијено да убрзанија реализација појединих инвестиционих пројеката и динамика и квалитет структурних промјена у нашој економији, у великој мјери зависе од капацитета и спремности банкарског сектора за правовремену и адекватну подршку добрих развојних идеја.

Предсједник Владе је, обраћајући се скупу који сваке године окупља високе званичнике, истакнуте представнике бизнис заједнице, утицајне појединце и експерте, рекао да позив да говори на том важном скупу, централном годишњем догађају Ерсте групе, види као још један показатељ препознавања напретка Црне Горе и њеног растућег угледа у међународној политичкој, економској и финансијској јавности.

Излагање предсједника Владе Душка Марковића на Извршном форуму Ерсте групе можете преузети овдје.




  

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?