Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић посјетио Жупу: Заједништво је формула успјеха у реализацији пројеката од интереса грађана

Објављено: 14.09.2017. 00:36 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић данас је приликом посјете Никшићу, посјетио и Жупу у којој се реализује низ инфраструктурних пројеката од значаја за развој овог подручја.

Данас је свечано пуштен у рад завршени водовод Дучице са којег ће уредно водоснабдијевање имати 27 домаћинстава овог дијела Жупе. Симовић је потом обишао и радове на изградњи нових базена у Мораковским Блацама, пута до забрана Краља Николе, затим радове на изграђеном мосту и регулацији ријеке Грачанице. Том приликом састао се и са Удружењем жена Жупе у намјери да се сагледају могућности за подстицај њиховог предузетништва, и том приликом је оцијењено да могу очекивати подршку Владе и Министарства пољопривреде у реализацији бизнис идеја.
MPRRMPRR
“Задовољство ми је што сам данас у Жупи, гдје реализујемо пројекте према формули, јединој која гарантује дугорочан успјех, а то је формула заједништва. Заједно радимо на реализацији бројних пројеката који су од животног интереса мјештана Жупе. И данас овдје у Жупи на најбољи могући начин демонстрирамо шта то значи када се удружи добра и позитивна енергија која долази од мјештана, позитивна енергија и значајна финансијска средства са нивоа локалне смаоуправе која са једнаком пажњом одговорношћу и једнаком бригом води рачуна о унапређењу услова у градској средини, као и о пројектима који се реализују у Жупи, Голији, Бањанима и другим руралним крајевима”, казао је Симовић. Он је додао да заједништво и подјела одговорности даје потребну енергију и потребне поруке за успјешну реализацију пројеката, у чему је важна и финансијска подршку Владе Црне Горе.
MPRRMPRR
Симовић је данас заједно са представницима Општине Никшић и мјештанима подијелио задовољство због иградње водовода Дучице који је реализован, управо, на основама заједништва мјештана, локалне самоуправе и Министарства пољопривреде. “Задовољство ми је што је пројекат реализован и што неће бити пројектна авантура, већ ће значити сигурност, у смислу да ћемо на бази нових количина воде које смо дефинисали кроз нове бунаре на Мораковским Блацама, и које ће уз постојеће већ изграђене бунаре и изворе Жупи значити неких сигурних 40 литара у секунди. Имати ту количину воде и то доказати у овој сушној години је прави успјех и задовољство”, казао је Симовић

Он је казао да је питање водоснабдијевања у Жупи није тема од јуче, већ да је дуго било, како је казао, предмет пажње, разних анализа, али и покушаја убирања политичких поена, што је било “беспотребно губљење енергије и времена”. “Данас показујемо шта је уствари формула успјеха. Мислим да на овакав начин треба да приступимо и релаизацији будућих пројеката и животних потреба грађана Жупе”, казао је Симовић, наводећи да мисли на преостале водоводе Облатно, Заград, затим потребу санирања сеоских путева, доступности катуна. Према његовим ријечима, потребно је у том правцу осврнути се на потребу да се у средњем року реализује и захтјеван капитални пројекат какав је пут до Жупе. “И на ту тему, такође, склапамо добру енергију, која није више саткана од потреба и жеља мјесне заједнице, подршке локалне смаоуправе и Владе, него имамо и нови квалитет у облику вриједних и предузимљивих инвеститора који разумију и осјећају потребе локалних заједница, у дијелу побољшања услова живота и у циљу валоризације природних и људских потенцијала Жупе”, казао је Симовић, додајући да је ријеч о компанији Унипром, те да вјерује да ће партнерство са инвеститором значити реализацију одрживе инвестиције од које ће бенефите имати Жупљани, као што је то имала црногорска економија у више пројеката са истим инвеститором.
MPRR
Симовића, како је додао, радује и најава другог важног иневестиционог пројекта у сектору пољопривреде, на бази потенцијала са којима је располагала некадашња земљорадничка задруга Жупа. “Вјерујем И у ту инвестицију и инвеститора, знајући да се ради, такође, о предузимљивом и вриједном привреднику који има посебан сензибилитет према потребама локалног становиштва.

Симовић је у име постигнутих резултата и нових пројеката позвао све заједно на снажење партнерства на будућим прјектима, насупрот трошењу енергије на пролазне ствари какве су, како је казао, често присутне у Црној Гори, а то су краткорочне политичке потребе. “То је наша заједнича обавеза, мисија и одговорност, на добро грађана Жупе, Никшића и цијеле Црне Горе”, поручио је Симовић.

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић казао је да је од прије седам мјесеци када су представници локалне самоуправе боравили у Жупи, И разговарали са мјештанима, реализовано доста тога, посебно на рјешавању питања водоснбабдијевања и да ће преостало бити успјешно завршено. “Свим овим пројектима Жупа ће имати квалитетно снабдијевање водом”, казао је Грбовић, наводећи да је укупна инвестиција у пројекте обезбјеђења воде износила око 500.000 еура.

У име мјештана Долова у Дучицама, Мишко Миличић захвалио се Влади, Министарству и Општини на подршци у рјешавању горућег проблема везаног за воду. Он је казао да су надлежни имали слуха за потребе становника тог краја, посебно пољопривредника који су и без довољно воде, великим залагањем успјели да развију завидну производњу. Сада, како је додао Миличић, имају услове да повећавају производњу, шире сточни фонд и површине под засадима. Вјерује да ће то бити и један од разлога да се млађе генерације задрже на подручју Жупе.






ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?