Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Европски суд за људска права донио одлуку у корист Црне Горе

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је одлуку којом се представка Вање Ћаловић, проглашава неприхватљивом пред овим судом у складу са чланом 35 став 3 и 4 Европске конвенције о људским правима. Госпођа Ћаловић је црногорска држављанка и извршна директорица Мреже за афирмацију невладиног сектора „МАНС”.

Подноситељка представке се у конкретном случају жалила на повреду чл. 8 Европске конвенције због неконтролисаног директног приступа полиције бази података мобилног оператер „М-тел” ДОО чији је била корисник.

Суд је у конкретном случају прогласио представку г-ђе Ћаловић неприхватљивом прихватајући правну аргументацију коју је у овом међународноправном спору изнијела Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права. Наиме, Суд је утврдио да подноситељка представке није поступила у складу са правилом 47 ст.7 Пословника Европског суда, који предвиђа да подноситељи представке морају обавијештавати Суд о свим релевантним околностима за поднијету представку.

Подносилац представке г-ђа Ћаловић је пропустила да обавијести Суд, да је споразум између Управе полиције и мобилног оператера „М-тел” ДОО стављен ван снаге јер је Агенција за заштиту личних података и слободан приступ информацијама по службеној дужности, извршила инспекцијски надзор код истих и о томе донијела посебна рјешења. Потом је подноситељка представке пропустила да обавијести Суд да је у том погледу и Основни суд у Подгорици донио пресуду којом је утврдио ништавост споразума о узајамној сарадњи Управе полиције и мобилног оператера „М-тел” ДОО. Суд је такође утврдио пропуст подноситељке представке да исти обавијести о одлуци Уставног суда, којом је прогласио неуставним одредбе Закона о кривичном поступку на основу којих су се заснивала тадашња овлашћења полиције, чија иницијатива за утврђивање ништавости одредаба Законика о кривичном поступку је управо и покренута од стране МАНС-а, чији је извршни директор била подносилац представке.

На ову одлуку Европског суда подносилац представке нема право жалбе.

Ова одлука објављена је данас на сајту Европског суда за људска права а након што буде преведена на црногорски језик, биће објављена и на сајту Врховног суда Црне Горе у дијелу који се односи на судску праксу Европског суда за људска права, као и у Службеном листу Црне Горе.


ЗАСТУПНИК ЦРНЕ ГОРЕ ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ ЗА ЉУДСКА ПРАВА ВАЛЕНТИНА ПАВЛИЧИЋ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?