Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић са челницима Агенције ИАЕА: Подршка Иницијативи за оснивање међународног института

Објављено: 20.09.2017. 18:57 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarstvo naukeМинистарка науке др Сања Дамјановић разговарала је данас у Бечу са генералним директором Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Њ.Е. Јукијом Аманом (Yукиyа Амано). Састанку са челником Агенције претходили су разговори са његовим замјеницима: Алдом Малавасијем, надлежним за нуклеарне науке и апликације и Дазуом Јангом (Дазху Yангом) надлежним за област Техничке сарадње.

У разговорима министарке Дамјановић са челним људима Агенције учествовали су и: Мартин Краусе (Мартин Краусе), директор Одсјека за Европу у Департману за Техничку сарадњу, Ралф Бернд Кајзер (Ралф Бернд Каисер), шеф Одсјека за науке из области физике и хемије Одјељења за нуклеарне науке и апликације, Давид Озборн (Давид Осборн), директор Лабораторије ИАЕА за животну средину у Монаку, Ку Лианг (Qу Лианг), директор Одсјека за примјену нуклеарних техника у области пољопривреде и хране и Џејн Герардо Абаја (Јане Герардо Абаyа), шеф Одељења за Азију и Пацифик Департмана за техничку сарадњу.

Саговорници су изразили задовољство досадашњим нивом сарадње Црне Горе и Агенције, потврђујући спремност за њено даље продубљивање и проширење. У средишту разговора министарке Дамјановић са високим званичницима Агенције је био регионални пројекат за одрживе технологије у Југоисточној Европи, који је иницирала Црна Гора. Министарка Дамјановић је презентовала основне параметре, циљеве и планирану динамику реализације пројекта афирмишући његов вишеструки значај за цијели регион.

Генерални директор Агенције Амано, као и његови први сарадници, поздравили су јасну визију, циљеве, демонстрирани ентузијазам и квалитет експертизе у вези са свим кључним аспектима пројекта. Посебно је наглашен значај већ генерисане политичке подршке у региону, као и импресиван напредак који је већ остварен у конципирању научних и техничких компоненти пројекта.

Званичници Агенције су изразили пуну подршку и спремност да од почетка обезбиједе потребну техничку подршку пројекту, која се прије свега односи на програме обуке младих истраживача и инжењера, у циљу изградње неопходне експертизе за будуће управљање софистицираном технологијом. Такође, било је ријечи и о другим облицима експертке подршке, са посебним освртом на међународни пројекат СЕСАМЕ у Јордану који је обухватио девет земаља, а у чијој је реализацији Агенција имала једну од кључних улога.

Министарка Дамјановић је информисала саговорнике о планираном одржавању Научног Форума на Међународном центру за теоријску физику (ИЦТП) у Трсту, у јануару 2018. године. Она је у овом дијелу изразила очекивања да ће Агенција, заједно са УНЕСЦО-ом, бити покровитељ овог Форума, што су високи представници Агенције потврдили и са задовољством прихватили позив да учествују на Форуму.

Обострано је изражено задовољство изузетно корисним и садржајним разговорима и потврђена спремност за наставак сарадње у реализацији овог значајног пројекта, као и других програма и активности од важности за Црну Гору.

Министарство науке

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?