Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде М. Симовић и градоначелник Подгорице С. Стијеповић обишли Љешанску нахију

Објављено: 24.09.2017. 22:35 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, са сарадницима, посјетили су данас Љешанску нахију.

Том приликом, Симовић и Стијеповић, са сарадницима, обишли су локацију изворишта Калуђерово око на Барутани, гдје су завршени хидро - истражни радови и установљен водни потенцијал за наредне фазе пројекта – експлоатационе бунаре и изградњу водоводне мреже за квалитетно рјешавање питања водоснабдијевања Љешанске нахије. Симовић и Стијеповић су данас обишли и новоизграђени пут Бери – Буроњи, у дужини од 4,5 километара асфалтиране саобраћајнице. Одржан је и радни састанак са бројним мјештанима.

Данас је саопштен охрабрујући резултат истражних радова који су потврдили да у безводном крају постоји одличан водни потенцијал у количини од најмање 30 литара секундних.

Према ријечима представника фирме Геопројект која је изводила радове истраживања која су изведена на локалитету Калуђерово око показала су да се ради о издашној водоносној средини из које се могу захватити значајне количине воде.

Симовић: Заједништво - формула успјеха и у будућим развојним пројектима

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић истакао је задовољство резултатима истражних радова, јер су, како је казао, потврдили значајану издашност овог изворишта. „Истраживања су показала да имамо најмање 30 литара секундних и то је одлична вијест за све у Љешанској нахији. Ту вијест желимо данас да подијелимо заједно и да најавимо наставак активности на сљедећој фази изградње водовода и за горњу и доњу Љешанску нахију“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Прву фазу која се односи на хидро – истражне радове финансирали су Главни град и Министарство, а данас је, према ријечима Симовића, постигнут договор да се одмах крене у другу фазу - изградњу експлоатационих бунара, што би требало да буде завршено до краја године. Након тога, слиједи најзахтјевнија фаза: потисни цјевовод, изградња резервоара и секундарне мреже.

„У сушној години каква је била ова, наћи извориште са оваквим капацитетом и квалитетом воде, заслужује честитку свим који су учествовали – струци, извођачу радова, Главном граду који је препознао своју обавезу и одговорност. Направили смо прве охрабрујуће кораке, и вјерујем да ћемо до краја реализовати пројекат по формули заједништва: струке, Владе, Главног града, и добре енергије која станује међу мјештанима. То је формула која води коначном успјеху“, поручио је Симовић.

Новоизграђени пут од Дражевине од Буроња још један заједнички успјешан пројекат

Формула заједништва била је присутна и у изградњи новог пута од Дражевине до Буроња, у дужини од око 4,5 километара, а коју су данас обишли потрпедсједник Владе и градоначелник Подгорице. Задовољство због нове модерне саобраћајнице, чија је изградња финансирана из капиталног буџета преко Дирекције јавних радова, буџета Главног града и Министарства пољопривреде, у вриједности од 275 хиљада еура, исказали су бројни мјештани и становици Главног града који на овом подручју имању имања. У припремним радовима допринос је дала и Војска ЦГ.

MPRRMPRR

„Сигуран сам да је партнерство гаранција успјеха и да ћемо у наставку, са тим истим заједништвом наставити реализацију и других развојних пројеката на простору Љешанске нахије“, казао је Симовић истичући да је данас више разлога за његово задовољство боравком у Љешанској нахији, да то нијесу само резултати хидро – истраживања и пут, већ и прилика да се сретне са мјештанима и разговара о новим пројектима.

„Задовољство ми је што данас имам прилику да се, са градоначелником и сарадницима, сретнем са мјештанима и да у непосредном разговору чујемо ваша размишљања сугестије, проблеме и да у том дијалогу заједнички дођемо до одређених рјешења која ће значити наставак реализације развојних пројеката на простоу цијеле Љешанске нахије“, казао је Симовић.

Он је оцијенио да је Љешанска нахија увијек била симбол заједништва и да никада није признавала подјеле. „Из Љешанске нахије, зато, данас шаљемо поруку и за све друге средине у Црној Гори, да је слога и заједништво пут до успјеха. Једнако и када је ријеч о новим водоводима, и путевима, и да почнемо и завршимо све остале пројекте који значе стварање бољих услова живљења на овим и другим просторима. У партнерству са мјештанима, значајне активности од општег интереса се предузимају са нивоа Главног града и Владе. То је наша обавеза, наша мисија, и због тога смо данас овдје. Да би, прије свега, сјели, разговарали, чули ваше идеје и размишљања, како би то постало саставни дио наших развојних политика“, казао је Симовић.

Градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић истакао је да градска управа доста пажње и средстава улаже у побољшање комуналне инфараструктуре на територији читавог главног града, не само у градском језгру, већ и руралним срединама, и то са акцентом, управо, на партнерство са надлежним институцијама и грађанима.

Он је навео да је за претходне три године у све пројекте у Љешанској нахији уложено око 1,2 милиона, у комуналну инфстарсктуру, путну и водоводну, расвјету, чистоћу, јавне површине, уклањањје депонија. Додао је да је на подручју Главног града у том периоду асфалтирано 130 км путева, а на сеоском подручју, уз подршку грађана и Војске пробијено 96 км путева. „Наставићемо даље у партнерству да побољшавамо услове живота свих грађана Подгорице, како би се у сваком дијелу општине живјело једнаким квалитетом живота“, казао је Стијеповић. Он се, уједно, захвалио мјештанима Љешанске нахије кроз чија је села прошао нови пут, што су без надокнаде уступили дјелове својих имања за потребе градње пута.


Изјава градоначелника Главног грда Подгорице С.Стијеповића поводом посјете Љешанској нахији

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?