Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде М.Симовић на газдинству у бјелопољској Бистрици представио резултате три јавна позива

Објављено: 25.09.2017. 18:35 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је у Бијелом Пољу представио резултате три јавна позива за додјелу подршке црногорским пољопривредним произвођачима у области сточарства. Кроз јавне позиве за унапређење сточног фонда, унапређење квалитета млијека и унапређење услова за складиштење стајњака, укупно је инвестирано 2.6 милиона еура, уз бесповратну подршку Министарства у износу 1.36 милиона еура.

Конференцију за новинаре, тим поводом, одржао је на пољопривредном газдинству Аличковића у селу Бистрица.

„Као што смо већ казали, резултате представљамо на терену, увијек у другој општини и увијек код вриједних домаћина. Оваквим приступом желимо да представимо домаћине, да промовишемо њихов посвећени рад и њихов живот на селу са свим шансама и изазовима и да промовишемо пољопривреду као уносан бизнис“, казао је Симовић.

Он је истакао да је, истоврмено, то прилика да се са домаћинима разговара, да се чују њихове сугестије, очекивања, проблеми, како би се све то имало у виду приликом конципирања и реализације развојних политика, прије у дијелу креирања мјера Агробуџета, усаглашавања потреба произвођача са могућнсотима издашних европских фондова. „Да им обезбиједимо адекватну подршку кроз преговоре и кад дизајнирамо нове пројекате са међународним организацијама – са Свјетском Банком, - ИФАД-ом и другим партнерима“, додао је Министар.

Он је истакао да се кроз разговоре са домаћинима терену добија нова енергија, јача партнерство у циљу остваривања нових искорака и напретка.

Представљајући газдинство породице Аличковић, оца Фека и његових синова Мевлудина и Митхада, Симовић је казао да ова вриједна породица посједује укупно 100 грла крупне стоке, од чега 70 музних крава, са годишњом производњом по грлу више од 5.000 литара.

Кроз 8 пројеката: за набавку механизације, за набавку грла, изградњу објеката и набавку опреме, Аличковићи су инвестирали више од 200.000€ и оствариће бесповратну подршку Министарства од око 107.000 €. Уз подршку развојним пројектима, на основу броја грла и откупљеног млијека ово газдинство остварује и премије од десетак хиљада еура годишње, које Министарство исплаћује кроз мјере аграрне политике.

MPRRMPRR

„Дугачка је и садржајна листа различитих видова подршке коју је ово газдинство завриједило својим радом и резултатима рада. Листа дугачка, али не и коначна. Надамо се да ће се ово, као и сва остала заинтересована газдинства у Црној Гори, својим предузетничким искорацима уз подршку Министарства из године у годину развијати и унапређивати“, поручио је Симовић.

Такав развој, према ријечима Симовића, успјешно прати и подржава буџет Министарства који је из године у годину све издашнији, и не само кроз национални буџет већ и кроз ИПАРД, ИФАД и нови МИДАС.

Уз подршку сточни фонд унапређен са 761 грло крупне стоке и 2.639 грла ситне стоке.

Говорећи о резултатима јавних позива за додјелу подршке, конкретно о позиву за унапређење сточног фонда, он је казао да се из године у годину биљежи све већи број корисника, а посебно је важно што су право на подршку остварили су и почетници.

Након спроведене административне контроле и контроле на терену, ове године су 164 пољопривредна произвођача добила рјешења о одобрењу потенцијалних инвестиција у износу од 2.121.000€ уз 1.060.000€ бесповратне подршке Минстарства.

Од 164 одобрене апликације највише је из сјеверног региона - 110, или 67%, затим средишњег региона – 48 апликација или 29%, и приморског региона – 6 апликација или 4%.

Симовић је навео да ће реализацијом ових инвестиција сточни фонд бити унапријеђен и квалитативно и квантитативно за 761 грло крупне стоке и 2.639 грла ситне стоке.

Кроз овај Јавни позив набављена су грла различитих раса, домаћег и увозног поријекла. Стеоне јунице се претежно увозе и то из земаља које су лидери у овој производњи: Аустрије, Њемачке и Француске, а популација коза је доминантно оплемењена висококвалитетним грлима увезеним из Шпаније.

„Охрабрује податак да 48 од 164 корисника подршке започињу сточарску производњу и тиме и они испуњавају квалификациони критеријум ИПАРД програма, чију имплементацију очекујемо ускоро“, истакао је Симовић.

MPRRMPRR

Унапређен и квалитет млијека

Министарство пољопривреде и руралног развоја, из године у годину, пружа подршку пољопривредним произвођачима и за унапрјеђење квалитета сировог млијека, за набавку апарата за мужу и опреме за хлађење млијека.

Одобрена је подршка за 220 пољопривредних произвођача, укупне инвестиције око 187.000€, са 112.000€ бесповратне подршке.

„Сектор мљекарства богатији је за 212 музних апарата и 37 лактофриза, што ће утицати на даље унапређење квалитета млијека“, казао је Симовић, додајући да је највише одобрених апликација, 73 одсто, из сјеверног региона.

Пољопривредници свјесни важности поштовања еколошких стандарда у производњи

Истичући да неправилно складиштење стајњака има негативан утицај на стање земљишта, воде и ваздуха, Симовић је казао да је Министарство у циљу спречавања негативних ефеката пољопривредне производње по животну средину обезбједило подршку за изградњу и/или реконструкцију објеката за складиштење стајњака или набавку специјализованих танкова за лагеровање, као и набавку опреме.

Кроз овај Јавни позив, како је навео, право на подршку је остварило 90 пољопривредних газдинстава. Укупан износ инвестиција око 320.000€, а подршка Министарства износи око 190.000€. „Реализацијом ове инвестиције изградиће се око 10.000 м3 простора за смјештај стајњака. Највише апликација пристигло је из сјеверног региона 82%, из средишњег 16% и из приморског региона 2%“, навео је Министар.

Кроз три јавна позива подржано близу 500 пољопривредника

Симовић је сумирајући резултате ова три јавна позива, казао да је њиховом реализацијом укупно инвестирано 2.625.000€, а да је Министарство за њихову реализацију обезбиједило бесповратну подршку у износу 1.363.000€.

Укупно су подржана 474 корисника, и то 73% из сјеверног, 24% из централног и 3% из приморског региона.

На бази ових инвестиција набављено је 761 грло крупне стоке, 2.639 ситне, 212 музних апарата, 37 лактофриза и изграђено је 10.000м3 простора за смјештај стајњака.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?