Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић на шестом министарском састанку Платформе за Западни Балкан: Регионално рангирање високошколских установа као приоритет

Објављено: 28.09.2017. 21:07 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Шести министарски састанак Платформе за Западни Балкан за образовање и обуку почео је данас у Београду, а отворили су га министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије, Младен Шарчевић, европски комесар за образовање, културу, младе и спорт, Тибор Наврацсицс и шеф делегације Европске Уније у Србији, Сем Фабризи

У дводневном састанку Платформе за Западни Балкан са фокусом на двије теме које су од значаја за регион: јачање истраживачких капацитета у високом образовању и испитивање потребе за већом унутаррегионалном мобилношћу, учествује министар просвјете др Дамир Шеховић

Он је данас излагао у оквиру панела 'Приоритети регионалне сарадње'. Истакао је да је унапређење квалитета свих нивоа образовања један од приоритета Владе. У том циљу, како је саопштио, у претходних годину дана се интензивно радило на измјени сета закона у образовању, а највеће промјене су направљене у високом образовању: нови модел студирања, бесплатне основне и мастер студије, уговорни модел финансирања, обавезна практична настава на установама високог образовања, те оснивање Агенције за контролу квалитета високог образовања.

PR služba Ministarstva prosvjete

Као теме од значаја за будућу сарадњу министар је истакао унапређење сарадње у области признавања образовних исправа, посебно имајући у виду исте коријене образовних система у региону. Шеховић је говорио и о значају регионалног рангирања установа високог образовања, као важног механизма за суочавање са дипломама мањег квалитета које се стичу на појединим установама високог образовања у региону. 

Министар Шеховић је данас имао кратак сусрет и са челником Регионалног савјета за сарадњу Гораном Свилановићем. Савјет представља институционалну подршку процесу сарадње у Југоисточној Европи, а учеснице су Албанија, БиХ, Бугарска, Грчка, Хрватска, Словенија, БЈР Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Турска и Црна Гора, Косово, те ЕК, предсједавајућа земља ЕУ, као и земље и институције које подржавају овај процес - укупно 46. 

На састанку Платформе за Западни Балкан, који се одржава једном годишње, поред црногорске делегације учествују делегације Албаније, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Косова предвођене министрима образовања, као и представници Европске комисије и међународних организација. 

Платформа Западног Балкана за образовање и обуку (WБ ПЕТ) је покренута 7. марта 2012. године, првим министарским састанком у Даниловграду. Циљеви Платформе су да помогне земљама кандидатима и пружи бољу припрему земљама потенцијалним кандидатима за њихово евентуално учешће у европском оквиру сарадње.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?