Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 42. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила је Приједлог закона о обезбјеђивању здравствено исправне воде за људску употребу. Предложеним законом први пут се посебним правним актом прописију: параметри здравствене исправности воде за људску употребу, обавезе правних лица која обављају дјелатност јавног водоснабдијевања, активности у случају одступања од прописаних вриједности параметара, праћење здравствене исправности воде за људску употребу, као и друга питања од значаја за обезбјеђивање здравствено исправне воде за људску употребу, у циљу заштите здравља људи. У оквиру дискусије, у којој је учествовало више чланова Владе, истакнуто је да се сви надлежни субјекти морају одговорно односити према води као једним од најважнијих ресурса у XXИ стољећу, те да, стога, посебна пажња треба да буде посвећена спровођењу овог Закона.

У складу са Планом војне интеграције Црне Горе у НАТО, Влада је донијела Одлуку о организацијско‐формацијској структури и величини Војске Црне Горе, како би се њена структура ускладила са мисијама и задацима у оквиру НАТО савеза. Одлуком је утврђено величина Војске Црне Горе од 1.950 формацијских мјеста, као и да Војску чини: Генералштаб, Пјешадијски батаљон, Ваздухопловство, Морнарица, Логистички батаљон, Центар за обуку, Почасна гарда, Чета специјалних снага, Чета војне полиције и Чета везе. Овако дефинисана олрганизацијско-формацијска структура и величина Војске примјерена је потребама и њеним задацима из члана 129 Устава Црне Горе, финансијски одржива, односно усклађена са могућностима Црне Горе за њено финансирање. Тиме се обезбјеђује наставак започетих активности у процесу даље интеграције у НАТО, као и даље унапређење способности, са циљем одржавања интероперабилности са савезницима и партнерима. Такође, утврђена структура обезбјеђује наставак рационализације, повећање ефикасности и подмлађивање кадра.

Влада је утврдила Предлог закона о измјени Закона о државном тужилаштву. Имајући у виду потребу унапређења поступка избора чланова Тужилачког савјета из реда државних тужилаца, као и да мандат овог Савјета истиче у јануару 2018. године, измјени се приступило како би се обезбиједила пуна примјена одредбе по којој Конференција државних тужилаца бира и разрјешава чланове Тужилачког савјета из реда државних тужилаца из свих нивоа државних тужилаштава.

На данашњој сједници утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о царинској служби, којим се стварају услови за детаљније уређење поступања царинских службеника приликом обављања својих овлашћења, а посебно у дијелу издавања упозорења и налога и праћења, заустављања, прегледа и претреса превозних средстава, путника и пртљага.

Влада је донијела Акциони план за имплементацију Стратегије реформе правосуђа 2014-2018 (за период 2017-2018. године). Планом су дефинисане мјере за остварење стратешких циљева: јачање независности, непристрасности, одговорности правосуђа; јачање ефикасности правосуђа; црногорско правосуђе као дио европског правосуђа; јачање доступности, транспарентности и јавног повјерења у правосуђе; развој правосудних институција, као и других институција у функцији правосуђа.

У циљу унапређења квалитета живота корисника социјалне и дјечје заштите и њиховог оснаживања за самосталан и продуктиван живот, Влада је донијела Стратегију развоја система социјалне и дјечје заштите за период од 2018. до 2022. године са Акционим планом за 2018. годину. Анализом постојећег стања у систему социјалне и дјечје заштите дошло се до закључака који одређују и правац даљег развоја социјалне и дјечје заштите. Поред осталог, препозната је потреба за унапређењем нормативног оквира и система квалитета, за развојем и унапређењем услуга, за смањењем броја корисника који користе услугу смјештаја у установама социјалне и дјечје заштите. Планиране активности ће бити усмјерене на развој породичног смјештаја - хранитељства, са посебним освртом на несродничко хранитељство, као и на веће учешће локалних самоуправа, организација цивилног друштва, невладиних организација и привредних друштава у пружању соцјалне и дјечје заштите.

Донијета је и Стратегију развоја система социјалне заштите старијих за период од 2018. до 2022. године, са Акционим планом за 2018. годину. Стратегијом је предвиђено унапређење нормативног оквира, даљи развоја услуга подршке за живот у заједници и унапређење квалитета социјалне заштите старијих и повећање учешћа организација цивилног друштва, невладиних организација, привредних друштава, предузетника и физичких лица у пружању услуга социјалне заштите старијим, на одржив начин и складу са утврђеним правцем развоја система социјалне заштите у Црној Гори.

Влада је донијела Одлуку о одређивању лука према намјени, као и Одлуку о одређивању лука према врсти поморског саобраћаја. Према намјени луке су подијељене на: трговачке – Лука Бар и Трговачка лука Котор; луке наутичког туризма – марине: Лука Будва, Лука Тиват-Порто Монтенегро и Лука наутичког туризма – марина Бар и бродоградилишне луке – Лука Бијела и Бродоградилишна лука Бонићи–Тиват. У односу на врсту саобраћаја одређене су луке за међународни поморски саобраћај – Бар, Будва, Котор, Тиват (Гат И и Гат ИИ) и Зеленика и луке за унутрашњи поморски саобраћај – Бар, Будва, Котор, Тиват (Гат И и Гат ИИ), Бонићи – Тиват и Зеленика.

Усвојена је Информација о успостављању националних структура за учешће Црне Горе у програмима територијалне сарадње с државама чланицама Европске уније у оквиру Инструмента претприступне подршке 2014-2020 (ИПА ИИ). У циљу испуњења обавеза које произилазе из учешћа у програмима Инструмента претприступне подршке и успостављања система управљања и контроле на националном нивоу, Влада је задужила Министарство европских послова да обавља улогу Националног тијела у програмима територијалне сарадње с државама чланицама Европске уније у којима Црна Гора учествује, а који се финансирају из Инструмента претприступне подршке ИПА ИИ 2014-2020. Поред тога, Влада је задужила Министарство финансија да успостави Канцеларију првог нивоа контроле и именује контролоре за трилатералне и транснационалне програме сарадње.

Влада је донијела Одлуку о додјели концесије за коришћење дијела вода са изворишта „Ледени извор’’ Сјеножета, Општина Андријевица, за флаширање, односно паковање или допремање воде у комерцијалне сврхе и прихватила текст Уговора о концесији са Инвеститором „Вила Мир“ д.о.о. из Котора.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?