Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агенција Моодy'с повећала повјерење у Владине политике: Изгледи за очување рејтинга побољшани у новом извјештају

Објављено: 30.09.2017. 04:44 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Кредитна рејтинг агенција Моодy’с је у новом извјештају потврдила оцјену рејтинга Б1 за Црну Гору, уз значајну измјену оутлоок-а са позиције ,,негативан“ у ,,стабилан“. Наведено значи, да су аналитичари поменуте агенције, мјере које Влада Црне Горе спроводи на пољу стабилизације јавних финансија оцијенили као добре и изразили повјерење у очување  позитивног тренда опоравка.

У Извјештају се наводи да је побољшању рејтинга наше земље првенствено допринијела фискална политика усмјерена на повећање прихода, односно смањење расхода, као и спровођење мјера у циљу решавања проблема пензија и плата у јавном сектору. Како се даље наводи, аналитичари очекују да ће јачање фискалне дисциплине кроз дефинисани сет мјера фискалног прилагођавања, заједно са снажним економски растом, у наредним годинама довести до смањења дефицита као и нивоа јавног дуга.  

Измјена оутлоок-а према ставу аналитичара, резултат је и реализације развојних пројеката, доминантно у области туризма, енергетике и саобраћајне инфраструктуре, чији ће замајац у наредном периоду ојачати средњорочни потенцијал раста и отпорност финансија на екстерне шокове..

Такође, у Извјештају се констатује и напредак који је постигнут на пољу јачања институција у земљи, и похваљена посвећеност Владе европским интеграцијама. Постигнут је и успјех у усвајању правног и оперативног оквира у складу са нормама ЕУ што је довело до побољшања услова пословања на локалном нивоу, као и привлачења страних директних инвестиција (СДИ). У јуну 2017. године, Црна Гора званично постала 29. чланица НАТО-а што ће позитивно утицати на инвестициону климу земље и ублажити спољне ризике

У дијелу потенцијалних ризика за домаћу економију, аналитичари Моодyса-а указују на изозове у вези изградње  приоритетне дионице аутопута Бар-Бољаре

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?