Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 43. сједнице Владе Црне Горе

 
 
Влада Црне Горе одржала је данас 43. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

Имајући у виду чињеницу да је Црна Гора, као чланица НАТО-а, у обавези да учествује у активностима Алијансе, као и значај наставка координације кључним обавезама које произилазе из чланства, Влада је донијела Одлуку о образовању Савјета за НАТО. Радом Савјета ће руководити предсједник Владе.

У складу са Стратегијом реформе јавне управе 2016-2020, у дијелу развоја и координације јавних политика, и обавезом из Програма реформе управљања јавним финансијама 2016-2020, Влада је донијела Одлуку о образовању Комисије за припрему Предлога средњорочног програма рада Владе Црне Горе. Задатак Комисије је да координира и учествује у припреми Предлога средњорочног програма рада Владе и прати његову реализацију.

На данашњој сједници донијете су и одлуке о изради државних студија локација "Дио сектора 66 – модул И" – Велика плажа и "Дио сектора 66 – модули ИВ и В" – Велика плажа. Циљ израде ових студија локација је да се створе услови за изградњу кроз израду релевантне планске документације, којом ће се интегрално сагледати и анализирати сви елементи намјене и организације коришћења простора, а у циљу заштите и подстицања даљег укупног развоја ширег подручја. Предвиђени садржаји ће омогућити висококвалитетну валоризацију овог дијела обале, што обухвата планирање површина за туризам, спорт и рекреацију, услужне дјелатности, јавне садржаје и урбано зеленило.

Влада је усвојила Предлог за реорганизацију концепта концесионог коришћења шума. Новим моделом се, ради квалитетнијег управљања шумским ресурсима, повећања буџетских прихода од коришћења шума на оџивим основама и формирања тржишта дрвних сортимената предвиђа увођење система продаје дрвних сортимената на шумским стовариштима, уз претходно ангажовање приватног сектора на сјечи стабала, изради дрвних сортимената и њиховом извозу на стоваришта у шуми. Тим поводом Влада је задужила Министарство пољопривреде и руралног развоја да спроведе пилот пројекте у складу са идејним концептом и након тога Влади предложи модел реорганизације система газдовања шумама.

Усвојена је Информација о потписивању Декларације о намјери за успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе и прихваћен текст Декларације. Декларацијом се успоставља сарадња између страна потписница у области науке, технологије и индустрије, као и едукација и обука талентованих младих људи и инжењера заснована на трансферу знања и технологија из европских центара. У дискусији је наглашено да је регионална сарадња у научном и технолошком истраживању и развоју, заснована на постројењу великих размјера које омогућава изврсност и међународно конкурентне научне и технолошке активности, значајно средство за рјешавање заједничких изазова и важан инструмент за подстицање одрживог привредног развоја и социјалне кохезије.

Влада је усвојила Информацију о реализацији и ефектима политика у области предузетништва и бизниса за период 1. јул до 30. септембра 2017. године. Информација садржи преглед мјера, активности и ефеката у правцу подстицања предузетништва и бизниса, са посебним акцентом на финансијске мјере које имају за циљ отварање нових радних мјеста, подршку младима, женама у бизнису, смањење регионалних разлика, подршку приоритетним секторима, као и даљи развој бизнис заједнице. У расправи је наглашено да је у трећем кварталу остварен висок степен реализације ранијих закључака, те да у наредном периоду треба уложити додатне напоре на промовисању мјера активне политике на терену и пружању помоћи предузетницима у претварању идеја у конкретне бизнис пројекте.

На сједници је донијета и Одлуку о измјени Одлуке о одређивању министарстава која имају државне секретаре. Измјеном је предвиђено да се број државних секретара у министарствима финансија и економије увећа за по једно мјесто. Како је истакнуто, повећање је неопходно због оснивања нових организационих јединица, у складу са сугестијама Европске комисије у Министарству финансија, као и потребе за јачање сручних капацитета у Министарству економије.

Влада је, поред осталог, усвојила и Информацију о учешћу Црне Горе на Универзалној изложби ЕXПО 2020 у Дубаију.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?