Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић и Стијеповић обишли завршне радове на путном правцу Кучки пут – Корита, преко Затријепча

Објављено: 11.10.2017. 01:00 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, са сарадницима, обишли су данас завршне радове на путном правцу Кучки пут – Корита, преко Затријепча, чија ће реализација значајно допринијети даљем развоју овог подручја, заснованом на пољопривредној производњи и туризму.

Завршетком овог пројекта, модерна саобраћајница повезаће Корита и Подгорицу. До сада је проширено 15 километара пута, од чега је асфалтирано 12 километара. До краја године планирано је да се у предстоје’ем периоду заврши још 3 километра пута. До сада је уложено више од 2 милиона еура. Грађани овог подручја који живе у дијаспори и у овај пројекат су уложили око милион еура, а Главни град и Влада преко милион еура.

Новац од дијаспоре искоришћен је и за пробијање пута од Затријепча до Корита у дужини од 9 км, а насипање и припрему за асфалтирање заједно изводе Главни град и Војска Црне Горе. Обавеза Главног града је да на исти начин, као и у првих 15 км припреми и асфалтира тај путни правац у наредном периоду.

„Ово су резултати нашег заједничког рада, са нивоа Владе Црне Горе, Главног града, мјештана, посебно доприноса који даје препознатљива и вриједна дијаспора која се врло радо враћа своме крају и показује позитиван однос према свом огњишту, према свом поријеклу“ истакао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић.

Он је навео да је данашња посјета један од начина да се идентификује све оно што су будуће заједничке активности и будући пројекти. „Они се дијелом тичу путне инфраструктуре, али су ту и пројекти водоснабдијевања овог цијелог подручја које би такође требало да се ријеши удруженом акцијом Владе преко Дирекције јавних радова, подгоричког Водовода, односно Главног града и поново незаобилазна улога мјештана и те позитивне и добре енергије која станује на овим просторима.“

Потпредсједник Симовић је нагласио да је посебан изазов је бити на овим просторима Затријепча и шире који је дефинтивно препознатљив по својој богатој вјековној историји и традицији.
MPRRMPRR
„Због тога кажемо и данас се подсјећамо да су на овом подручју били бројни примјери чојства и јунаштва. Бројни су били путокази који у прошлости указују на то. Сјетимо се свих оних препознатљивих перјаника који су са ових простора били у војсци краља Николе, ако је добар податак, њих 19 је било са тих простора. Сјетимо се и бројних ововремених примјера који указују да се овдје са пажњом његује та традиција чојства. За мене је добар сигнал који иде у томе правцу управо ово што чини и дијаспора која потиче са ових простора, која се враћа свом крају и са финансијским доприносима и све оно што је препознатљиви суживот који је увијек красио ова подручја. Обавеза свих нас, једнако са свих нивоа, са нивоа државе, Главног града, локалних заједница да сви заједно његујемо те тековине, а све то заједно би требало да допринесе укупном расту наше економије“ закључио је Симовић.

Градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић навео је да је Главни град, уз подршку Владе преузео и обавезу да асфалтира и преостали дио ове дионице у дужини од три километра.

„За претходне три године на подручју општине Тузи уложили смо преко 10 милона еура. Асфалтирали смо, 57 километара нових путних праваца на овом подручју и пробили 33 километра сеоских путева. То је вриједност око 3,5 милиона еура. Пуно смо урадили и на адатацији и ширењу водоводне мреже на територији Тузи. Равничарски дио општине је потпуно покривен са водоводном мрежом и сада кад завршимо водовод на Карабушком пољу он ће бити дио система урбанизованог водоснабдијевања Главног града. И ту смо уложили за адаптацију и ширење виодоводне мреже преко три милиона еура. Наше Комуналне услуге су такође биле активне, уложиле су преко 500 000 еура. Наравно и остала друштва – Зеленило, Агенција за становање, такође су радили интензивно, и заиста можемо да будемо поносни шта смо урадили у претходне три године на подручју Тузи“ закључио је градоначелник Стијеповић.

Градоначелник је истакао да и овај пројекат показује стратегију Главног града да подстиче равномјеран развој, како би се истим квалитетом живота живјело у градском и приградском дијелу Подгорице, али и у руралним подручјима.

Током посјете Затријепчу, Симовић и Стијеповић сусрели су се са становницима тог краја и у непосредној комуникацији разговарали о потребама за даљи развој, и том приликом размотрили могућност реализације будућих пројеката.




ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?