Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 44. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе, на данас одржаној 44. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила је Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за ИИИ квартал 2017. године и обједињени Извјештај о реализацији Програма рада Владе за 2017. годину закључно са ИИИ кварталом. Приликом представљања извјештаја истакнуто је да реализација Програма рада Владе за 2017. годину у ИИИ кварталу износи 60,9 одсто, док је укупна реализација Програма рада Владе за 2017. годину закључно са ИИИ кварталом 82,6 одсто.

Усвојен је и Извјештај о реализацији закључака Владе Црне Горе за ИИИ квартал 2017. године и обједињени Извјештај о реализацији закључака Владе закључно са ИИИ кварталом 2017. године и наведено да је степен реализације закључака 93,81 одсто.

Трећи квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији (ППЦГ) за период 2017 – 2018. који је Влада усвојила, показао је да је у прва три квартала 2017. испуњено 74 одсто обавеза и то 71 одсто у законодавном оквиру и 94 одсто у стратегијском.

У оквиру дискусије по ове три тачке дневног реда указано је на потребу ванредних напора у предстојећем периоду како би у овој години биле реализоване све преузете обавезе. У том смислу усвојен је радни закључак о организовању посебних сједница Владиних сталних радних тијела на тему убрзања реализације преузетих обавеза, како из Програма рада Владе за 2017, тако и из Програма приступања Европској унији за период 2017-2018.

Усвојен је и Петнаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул – септембар 2017. Извјештај је намијењен члановима Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, с циљем редовног и свеобухватног информисања о процесу преговора Црне Горе и размјене мишљења о актуелним темама и изазовима преговарачког процеса.

Влада Црне Горе је утврдила Предлог закона о финансијском лизингу, факторингу, откупу потраживања, микрокредитирању и кредитно – гарантним пословима. Овим документом се први пут уређују послови факторинга (начин обављања тих послова, садржина уговора о факторингу, права и обавезе учесника у послу), као и откуп доспјелих потраживања. Поред тога, унапређује се постојећи регулаторни оквир из области пружања финансијских услуга, чиме се ствара основа за њихов даљи развој. Такође, у режим регулисања и супервизије, поред већ регулисаних субјеката (банке, микрокредитне финансијске институције, кредитно-гарантни фондови и платне институције), укључују се и други најзначајнији пружаоци финансијских услуга – лизинг друштва, факторинг друштва и друштва за откуп потраживања. Регулацијом ових субјеката стварају се уједначенији услови пословања свих учесника на финансијском тржишту, омогућава се микро, малим и средњим привредним друштвима бољи приступ средствима за побољшање ликвидности и унапређује се постојећи законодавни оквир којим се уређују послови лизинга.

На сједници је усвојен и Национални извјештај о стању људских права у Црној Гори у оквиру трећег циклуса Општег периодичног прегледа Савјета Уједињених нација за људска права (УПР). Тим поводом, Влада је одредила делегацију која ће представити Извјештај на засиједању Радне групе за УПР у јануару следеће године у Женеви. Извјештај представља резултат националних консултација у којима су учествовали државни органи, Заштитник људских права, невладине организације и организације из система УН-а у Црној Гори.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области туризма. Констатовано је да се већина пројеката реализују уговореном динамиком и у складу са Инвестиционим програмима као и Капиталним буџетом за 2017. годину, као и да је потребно убрзати реализацију планираних активности на пројектима на сјеверу Црне Горе.

Влада је донијела Одлуку о доношењу измјена и допуна Детаљног просторног плана за коридор далековода 400 КВ са оптичким каблом од Црногорског приморја до Пљеваља и подморски кабл 500 КВ са оптичким каблом Италија – Црна Гора у дијелу детаљне разраде локације. Измјенама се приступило у циљу стварања услова за изградњу трафостанице Ластва, при чему се задржавају капацитети од општег интереса, а креирају повољнија и флексибилнија просторна и инвестициона рјешења.

Усвојена је Информација о преносу права својине на посебним дјеловима – становима у стамбеном објекту А-6, кат.парцела број5004/5, лн.бр.3156 КО Нови Бар са Државе Црне Горе, са правом располагања Владе Црне Горе, као досадашњег власника, на физичка лица као нове власнике. У овом стамбено пословном објекту 50 станова је додијељено Министарству просвјете (просвјетним радницима из просвјетних установа из Бара), 47 станова Министарству здравља (запосленим у Општој болници, Дому здравља Бар и Министарству здравља) и три стамбене јединице Фонду за здравствено осигурање. Тим поводом, Влада је дала сагласност да се изврши пренос права својине са Државе Црне Горе на нове власнике.

Влада је усвојила Годишњи извјештај о додијељеној државној помоћи у Црној Гори у 2016. години и Извјештај о раду Комисије за контролу државне помоћи за 2016. годину. Приликом представљања Извјештаја, наведено је да је у 2016. години у Црној Гори додијељена државна помоћ у укупном износу од 20.714.840,80 еура, што у односу на укупно додијељену државну помоћ у 2015. години представља смањење од 11,39 одсто. Наглашено је и да је додијељена државна помоћ на нивоу просјека земаља Европске уније. Од укупно додијељене помоћи у 2016. години 63,08 одсто додијељено је малим и средњим предузећима, односно за запошљавање, што је окарактерисано као наставак позитивног тренда.

Влада је прихватила Споразум о доношењу локалног планског документа и донијела Одлуку о изради Детаљног урбанистичког плана „Маљевик”. Како се ради о простору у општини Бар за који постоји интересовање за значајније улагање у туристичке капацитете највише категорије, а тренутно је без важеће детаљне разраде која би омогућила издавање урбанистичко-техничких услова, Влада и Општина Бар споразумјели су се да Влада донесе ДУП „Маљевик“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?