Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде М.Симовић одржао конференцију за медије на пољопривредном газдинству у Нудолу

Објављено: 13.10.2017. 20:35 Аутор: МПРР

MPRRПотпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је на конференцији за медије одржаној у Нудолу, у општини Никшић представио резултате четири јавна позива за додјелу подршке инвестицијама за прераду на газдинствима, за развој руралног туризма, за адаптацију планинских катуна и инвестицијама у виноградарству и винарству.

У складу са већ успостављеном праксом, Симовић је сумирао резултате наведених јавних позива на терену, овом приликом на газдинству породице Дабовић, а све са циљем промоције вриједних домаћина, њиховог посвећеног рада, живота на селу и промоције пољопривреде као уносног бизниса.

Симовић је данас у Нудолу представио и Студију о рејонизацији виноградарских географских производних подручја Црне Горе,  према којој је Нудо постао виноградарски регион и то – најмањи у Европи.

„Поређења ради, својом површином од 409 хектара, хиљаду пута је мањи од најмањег виноградарског региона у Француској. Значајно је напоменути да управо из ових најмањих региона долазе и нека од најпознатијих свјетских вина. Упркос својој величини, карактеристике Нудолског региона – геологија, клима, топографија и земљиште чине га јединственим и посебним за добијање ознаке виноградарског географског региона. Просјечна надморска висина винограда у Црној Гори је око 50 метара, а нудолских винограда 434м. Окружен високом планинама, у долини ријеке Заслапнице, на мање од 20 км ваздушне удаљености од Бококоторског залива, нудолски регион представља прави драгуљ и за познаваоце вина и за све бројније туристе“, казао је Симовић.

Он је истакао да је у условима глобализације, која доноси растући притисак конкуренције, најмоћније оружје пољопривредника квалитет, а да Црна Гора има бројне производе врхунског квалитета и препознатљивости.

„Виноградарски регион Нудо и газдинство на коме се данас налазимо, представљају најбољи примјер одрживог и промишљеног коришћења компаративних предности јединствених потенцијала којима располаже Црна Гора“, оцијенио је Симовић на конференцији за новинаре на газдинству породице Дабовић.

MPRRMPRR

Породично газдинство Дабовић: Успјешно повезали производњу вина и рурални туризам

Носилац овог газдинства је Драган Дабовић, док на газдинству активно раде његова супруга Јованка, син Аћим и ћерка Андријана, дипломирани економиста. Газдинство генерацијама у свом посједу има виноград површине 1,7 ха, сортимента Вранац и Жилавка са 5.000 чокота. У закуп узимају још површину са 2.000 чокота Жилавке. Годишње произведу близу 10.000 јединица вина и око 500 литара лозове ракије. Производе двије врсте вина, „Жилавку“ – од истоимене сорте и врхунско вино „Сердар“ произведено од грожђа сорте „Вранац“.

Симовић је изразио задовољство чињеницом да су Дабовићи препознали значај и корист од повезивања пољопривреде са туризмом, кроз пружање услуга винског туризма. „Све већи број туристичких група, нарочито током љетње сезоне, посјети ово газдинство, на коме поред вина, могу уживати у домаћим јелима спремљеним од производа који се производе на газдинству“, казао је Симовић.

Ово пољопривредно домаћинство, како је навео Симовић, користило је бесповратну подршку Министарства за: адаптацију винарије, набавку репро материјала за подизање винограда, механизације и опреме за винарство, у укупном износу од 16.500€.

„Ове године конкурисали су на два јавна позива: за инвестиције у прераду на газдинству и развој руралног туризма, чије резултате поред осталих данас представљамо. Газдинство ће кроз ова два јавна позива инвестирати 20.000€ и адаптирати виноподрум, дегустационе сале и набавити неопходну угоститељску опрему, уз бесповратну подршку Министарства од 11.000€“, саопштио је Министар. 

Пољопривредници ће у прераду инвестирати 750.000€, а Министарство их подржати са 375.000€

Према ријечима Симовића, из године у годину је све веће интересовање црногорских пољопривредника за подршку инвестицијама у прераду на газдинствима.

„Укупне инвестиције у 2017. години по основу овог јавног позива износиће 750.000€, а подршка Министарства – 375.000€. Од 90 одобрених апликација највише је из сјеверног региона 48%, затим средишњег 44% и из приморског региона 8%“, 

На бази ових инвестиција адаптираће се 40 објеката у сврху прераде, укупне површине 2.300м2. и набавити 217 комада технолошке опреме за прераду: линије за пастеризацију млијека, дупликаторе, пресе за сир, вакумирке, коморе за хлађење биљних производа, тунелске сушаре, линије за производњу сока, линије за дестилацију етеричних уља, посуде за чување меда, врцаљке и дупликатори за мед. 

MPRRMPRR

Све више пољопривредника почиње да се бави и туризмом

„Из године у годину биљежи се све већи број корисника подршке за развој руралног туризма, што јасно илуструје да пољопривредни произвођачи све више увиђају значај и препознају корист у увезивању пољопривреде и туризма“, казао је Симовић представљајући резултате овогодишњег Јавног позива за подршку инвестицијама за развој руралног туризма, а који је резултирао одобравањем подршке за 24 пољопривредна произвођача.

„Укупне инвестиције су око 220.000€, а одобрено је 108.000€ бесповратне подршке. Највише одобрених апликација је из сјеверног региона 75%, затим из средишњег региона 17%, и из приморског региона 8%. Реализацијом овог позива биће адаптирана 23 објекта и набављена намјенска опрема за туризам и угоститељство. Овим инвестицијама увећаће се смјештајни капацитети за 111 лежајева и 338 сједећих мјеста“, саопштио је Симовић, додајући да ће 12 пољопривредних произвођача, односно 50% од укупно одобрених, по први пут започети пружање туристичких и угоститељских услуга.

У адаптацију катуна биће инвестирано 113.000€

Према ријечима министра Симовића, све веће је интересовање пољопривредника и за подршку инвестицијама у адаптацију планинских катуна.

Он је данас саопштио да ће реализацијом 43 одобрене апликације кроз овогодишњи јавни позив бити инвестирано 113.000€, уз подршку Министарства од 57.000€. „То ће унаприједити услове за боравак на катунима, услове за повећање броја грла, а самим тим и увећање производње. Биће адаптирано 37 колиба, регулисано водоснабдијевање за 4 домаћинства и реконструисана 3 појила за стоку“, казао је Симовић

Виноградари и винари заснивају нове засаде, крче старе, модернизују производњу

Све апликације за подршку инвестицијама у виноградарству и винарству пристигле су из средишњег региона.

Кроз реализацију 31 одобрене апликације, биће инвестирано 120.000€ у заснивање нових 9 ха винограда, садњом 35.000 калемова, уз крчење 10.350 чокота неадекватног сортимента и замјену истих садњом калемова потребних сорти, куповину различите винарске опреме (иноx и барриqуе бурад, муљача, апарат за дестилацију и др), док је 12 произвођача ријешило питање наводњавања.

Нових 1,2 милиона еура инвестиција у пољоприверду, подршка Министарства 660 хиљада еура

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде сумирајући резултате ова четири јавна позива за подршку, саопштио је да њихова реализација значи укупну инвестицију у износу од 1,2 милиона еура.

За реализацију ових инвестиција, Министарство је обезбиједило бесповратну подршку у износу 660.000€. Укупно је подржано 188 корисника, и то 51% из сјеверног, 44% из централног и 5% из приморског региона“, казао је Симовић.

Новом рејонизацијом виноградарских подручја Црне Горе дефинисана четири региона

Студија о рејонизацији виноградарских географских производних подручја Црне Горе“ реализована је у оквиру пројекта, финансирана је од стране Европске уније у износу од 300.000€, а израдио је Центар за истраживање, експериментисање и обуку у пољопривреди из Барија, Италија, уз учешће представника домаће струке и науке и представника домаћих виноградара.

Симовић је појаснио да је реализација пројекта трајала двије године, од  маја 2015. године до јуна 2017. Године, те да је циљ био израда нове рејонизације виноградарских географских производних подручја Црне Горе и обезбјеђивање услова за успостављање система географског означавања вина у складу са европским прописима. Студија је, како је казао, урађена по најсавременијој европској методологији.

MPRRMPRR

„Рејонизација виноградарских географских производних подручја у свијету има примарну улогу у смислу истицања посебности вина различитих виноградарских подручја. Од овог пројекта директан интерес имају сви произвођачи, јер могућност истицања географског означавања у складу са међународним стандардима ствара додатну вриједност и омогућава бољи пласман свим производима из овог сектора“, казао је Симовић.

У складу са овом рејонизацијом, Виноградарска географска производна подручја Црне Горе дијеле се на 4 региона:

  1. ЦРНОГОРСКИ БАСЕН СКАДАРСКОГ ЈЕЗЕРА, који се састоји
  2. ЦРНОГОРСКО ПРИМОРЈЕ, који се састоји од 4 субрегиона: Бока которска; Будва; Улцињ и Јадранско залеђе.
  3. НУДО
  4. ПОТЕНЦИЈАЛНИ РЕГИОН ЦРНОГОРСКИ СЈЕВЕР, који се састоји од 4 потенцијална субрегиона:

 

Министар је објаснио да је потенцијални регион за производњу вина потенцијално виноградарско географско производно подручје у оквиру којег до сада не постоји комерцијална производња грожђа, али су кроз истраживања у оквиру елабората о рејонизацији, утврђене одређене области које испуњавају еколошке и климатске услове за гајење винове лозе.

„За сва три региона и њихове субрегионе описани су елементи, који су од суштинског значаја за дефинисање произвођачке спецификације, неопходне у процесу одобравања заштите географске ознаке вина, а то су: технологија гајења винове лозе, производња грожђа и квалитет грожђа,  затим производња вина с аспекта примјене енолошких поступака, сортни састав, квалитет и карактеристике установљених типова вина, рандман, ограничења у производњи вина и ограничења по питању времена стављања у промет, сензорне особине и сензорни профил вина по типовима“, казао је Симовић представљајући Студију.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?