Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић и гувернер Жугић у Вашингтону: Одржани састанци са званичницима ММФ-а и ИФЦ-а

Објављено: 17.10.2017. 16:07 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Ministarstvo finansija
Другог дана годишњих састанака Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке, који се одржавају у Вашингтону, црногорска делегација, коју чине министар финансија, Дарко Радуновић, гувернер ЦБЦГ, Радоје Жугић и вицегувернер за финансијску стабилност и платни систем, Никола Фабрис, састала се са  потпредсједником ММФ-а, Таом Зангом, директором Европског одјељења ММФ-а, Полом Томсеном и директором ИФЦ-ја за Европу и Централну Азију, Томасом Телмом.

У разговору са Зангом и Томсеном изражено је задовољство оствареним економским растом у Црној Гори, резултатима фискалне консолидације и достигнутим нивоом финансијске стабилности, кога прати значајно побољшање перформанси банкарског сектора. 

На састанку је истакнуто да је раст остварен у првој половини 2017. године, по просјечној стопи од 4,2%, условљен значајним растом у секторима туризма, грађевинарства, саобраћаја, шумарства... Такође је констатовано да је и екстерна позија у овој години опорављена, што је условљено, прије свега, снажним растом сектора услуга, те значајним приливом страних директних инвестиција. Високи званичници ММФ-а посебно су поздравили чврсту ријешеност Владе да имплементира мјере фискалне консолидације, које, иако снажне и генерално непопуларне, имају за циљ успостављање одрживости јавног дуга. Први резултати консолидације препознати су и од стране реномираних рејтинг агенција, које су, у посљедњим извјештајима, унаприједили економске изгледе за Црну Гору.

Наглашено је да, у наредном периоду, треба водити рачуна о правовременом креирању боље рочности јавног дуга и нивоа отплате камата, посебно имајући у виду ризик од нормализације монетарних политика развијених земаља, што би могло довести до раста цијене задуживања на интернационалним тржиштима капитала. 

У разговору о банкарском сектору Црне Горе, високи званичници ММФ-а потврдили су да је исти, на агрегатном нивоу, стабилан и сигуран, те да га прати континуирано побољшање параметара квалитета активе, нивоа кредитне активности и профитабилности, који су раније били означени као релативно висок извор рањивости. Закључено је и да је ЦБЦГ у прошлој години направила велики искорак на плану унапрјеђења институционалног оквира, кроз припрему сета системских закона. Истакнуто је да нова регулатива не обезбјеђује само формално усклађивање институционалног оквира са правном тековином ЕУ, већ представља његово  системско побољшање и обезбјеђује већу отпорност банака и приватног сектора на потенцијалне екстерне шокове. 
   
Потпредсједник и директор Европског одјељења ММФ-а изразили су спремност ове институције да настави са пружањем снажне подршке Црној Гори, која ће, првенствено, бити усмјерена на стабилизацију јавног дуга и реформе финансијског система.

На састанку са директором ИФЦ-а за Европу и Централну Азију, Томасом Телмом, позитивно је оцијењено интензивирање сарадње кроз недавно одобрен пројекат изградње заобилазнице, новог булевара и моста у Подгорици, што отвара могућност за даљу кооперацију на сличним пројектима и у другим локалним самоуправама. Представници   ИФЦ-а изразили су интересовање ове институције да пружи подршку реализацији пројеката у областима одрживог туризма, инфраструктуре и агробизниса.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА 
ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?