Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић и директор Стојановић састали се са генералним секретаром ИНТЕРПОЛ-а Јиргеном Штоком

Објављено: 19.10.2017. 20:03 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директор Управе полиције Славко Стојановић данас су се у Вили „Горица“ сусрели са генералним секретаром ИНТЕРПОЛ-а, Јиргеном Штоком, који је боравио у првој званичној посјети Црној Гори. Генерални секретар Шток је овом приликом посјетио и просторије НЦБ ИНТЕРПОЛ Подгорица.


Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreУ изјави након састанка министар Нухоџић је казао да је обострано констатован висок ниво међусобног разумијевања, подршке и сарадње захваљујући којима Министарство унутрашњих послова и Управа полиције Црне Горе потврђују статус одговорног и професионалног партнера у испуњавању кључних циљева ИНТЕРПОЛ-а, што је посебно релевантно у борби против организованог криминала, који не познаје границе.

„Сагласили смо се да је црногорска полиција у потпуности посвећена поштовању ИНТЕРПОЛ-ових стандарда, и да континуирано прати развој нових сервиса, што потврђује и чињеница да учествујемо у пројектима ИНТЕРПОЛ-а који су усмјерени на борбу против кријумчарења миграната, тероризма, сузбијање нелегалне трговине оружјем“, истакао је министар.

На састанку је, како је казао министар Нухоџић, било ријечи и о иницијативама у области примјене закона за борбу против кривичних дјела, нарочито у дијелу информационих технологија, а заједнички је оцјено и да Национални централни биро ИНТЕРПОЛ Подгорица има важну улогу као дио међународне платформе за размјену података и оперативну подршку.

„Црногорска полиција, као поуздан партнер најразвијенијим свјетским и европским колегама, додатно интензивирати сарадњу са ИНТЕРПОЛ-ом, у правцу ефикаснијег одговора на изазове савременог свијета који захтијевају брза прилагођавања и заједничке одговоре“, закључио је министар Нухоџић додавши да је данашњ сусрет важан корак у том правцу, будући да су договорене активности у погледу реализације заједничких пројеката на плану превентивног и репресивног дјеловања против криминала у Европи и шире.

Генерални секретар ИНТЕРПОЛ-а Јирген Шток истакао је да је Црна Гора међу првим имплементирала одређене безбједносне кораке које Интерпол промовише, те да наша држава има највећи број претрага у Интепроловој база података, о украденим аутомобилима и документима, по броју становника у односу на остале 192 земље чланице.

MUP„Црна Гора има значајну улогу у борби против савремених изазова и грађани Црне Горе треба да буду поносни на своју Полицију и Владу у односу на то како их штите. У данашњем комплексном свијету пријетњи ниједна држава не може сама да се бори против криминала, Црна Гора је кључни играч у Интерполовом систему раног упозорења, што помаже чланицама да обезбиједе сигурност унутар својих граница'“, казао је генерални секретар.

Шток је изразио задовољство чињеницом да је Црна Гора једна од ИНТЕРПОЛ-ових најдинамичнијих и најангажованијих држава чланица која увијек показује велико интересовање да учествује у акцијама и пројектима.
„Црна Гора је конзистентно међу првих десет држава чланица у ИНТЕРПОЛ-у по различитим индикаторима и модел је за споровођење наших капацитета. То је једна врста пионирског духа који Црна Гора показује обзиром на њену водећу улогу у бројним ИНТЕРПОЛ-овим пројектима“, истакао је Шток.
Генерални секретар Шток казао је да је стална подршка ИНТЕРПОЛ-у од држава као то је Црна Гора учинила ову организацију једном од најјачих у области борбе против криминала и изразио увјерење да ће успјешан посао НЦБ Подгорица бити примјер осталим Националним централним бироима за дјелотворну борбу против криминала и међународну полицијску сарадњу.

Министар Нухоџић и генерални секретар Шток одговарали су и на питања новинара.
















МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?