Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Црној Гори 100 провајдера образовања одраслих: Морамо повећати учешће одраслих у цјеложивотном учењу

Објављено: 23.10.2017. 19:40 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Образовању одраслих у Црној Гори посвећује се велика пажња, а један од приоритета је повећање стопе учешћа одраслих у програмима цјеложивотног учења, порука је са Завршне конференције “Професионализација у образовању одраслих” у хотелу Верде.

Конференцију су отворили министар просвјете др Дамир Шеховић и директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић.

Министар Шеховић је рекао да се Црна Гора за релативно кратак период укључила у европске токове примјењујући савремена достигнућа у области образовање одраслих. Он је истакао да је у циљу приближавања националних вриједности европским стандардима нужно остварити међуресорну сарадњу и креирати амбијент који ће институције система, компаније и предузећа, као и установе НВО сектора учинити организацијама које уче.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Црна Гора мора имати запослене високе стручности, који могу стати раме уз раме са запосленима у земљама Европске уније. Зато се у наредном периоду од система образовања одраслих очекује много, јер је он механизам брзог усмјеравања на послове којим се подстиче друштвени и економски раст и развој“, нагласио је Шеховић и додао да су то услови који захтијевају од запослених високу способност и спремност за брзе промјене радних мјеста, као и активно учешће у програмима цјеложивотног учења.

„Стога је један од пет приоритетних циљева Стратегије образовања одраслих повећање компетенција запослених у циљу постизања бржег привредног раста“, закључио је министар Шеховић.

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић рекао је да се Конференција одржава у склопу 16. Дана образовања одраслих, које је Центар пропратио низом догађаја.

Он је објаснио да је Центар за стручно образовање као носилац пројекта “Национални координатор за учење одраслих, радни план: Црна Гора” који је реализован од новембра 2015. године до новембра 2017. године, успио да донесе значајна документа и алате за подршку образовању одраслих.

Подсјетио је да је Центар 2016. године издао Водич кроз систем неформалног образовања одраслих, у коме су обједињене информације о свим провајдерима ове врсте образовања на нивоу Црне Горе, као и да је отворен интернет портал који се односи на обрзовање одраслих.

Према његовим ријечима, у Црној Гори ради око 100 провајдера образовања одраслих чији су сертификати цијењени и у земљама Европске уније.

PR služba Ministarstva prosvjete

На почетку Конференције обратила се и начелница Дирекције за стручно образовање у Министарству просвјете Зора Богићевић која је стратешке документе којима је уређена ова област образовања.

Она је нагласила важност мотивисања појединца за стално учење, прилагођавања система образовања потребама појединца, као и континуирано професионално савјетовање.

У наставку Конференције, Гордана Бошковић, национална координаторка за учење одраслих, представила је компаративну анализу у образовању одраслих и Извјештај експертске групе на ову тему.

Учесници Конференције су, поред представника Министарства просвјете и Центра за стручно образовање, и представници Министарства рада и социјалног старања, Министарства спорта, Завода за извршење кривичних санкција и др.

ВИДЕО:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?